Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων συνεχίζεται η συζήτηση των συμφωνιών με Ρώμη και Κάιρο για τις ΑΟΖ στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου οι αρχηγοί των κομμάτων θα διασταυρώσουν για πρώτη φορά τα ξίφη τους μετά τη θερινή ανάπαυλα.
Ονομαστική ψηφοφορία επί της κύρωσης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας ζήτησε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία σε μια στιγμή κατά την οποία η ελληνοτουρκική κρίση λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο και «ναι» στη συμφωνία με την Ιταλία. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στηρίζει και τις δύο συμφωνίες, ενώ αναμένεται να τις καταψηφίσουν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.
Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της Βουλής, η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο από τις 15:00 έως τις 20:00, με σταδιακή προσέλευση των βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας, λόγω των υγειονομικών μέτρων που τηρεί η Βουλή, λόγω του νέου κορονοϊού.
Νωρίτερα, η Ελληνική Λύση κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία απορρίφθηκε έπειτα από συνοπτική συζήτηση. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε σε πρόδηλο νομικό σφάλμα, καθώς στην κύρωση των συμφωνιών αυτών δεν έχει εφαρμογή το άρθρο 28 παρ. 3 του Συντάγματος (απόλυτη πλειοψηφία για ψήφιση νόμου που περιορίζει την εθνική κυριαρχία) που επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος της Ελλ. Λύσης, Κ. Χήτας αλλά το 28 παρ. 1 (εφαρμογή Διεθνούς Δικαίου με αμοιβαιότητα). Ο τελευταίος είχε χαρακτηρίσει τις συμφωνίες επιζήμιες για την πατρίδα, γιατί μειώνουν την εθνική κυριαρχία της προβλέποντας μειωμένη επήρεια ελληνικών νησιών.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστήριξε ότι υπάρχει θέμα ακολουθούμενης μεθοδολογίας αλλά όχι θέμα περιορισμού εθνικής κυριαρχίας. Από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η αίτηση είναι «εκτός θέματος», ενώ από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα σημείωσε ότι η αμοιβαιότητα έχει τηρηθεί.
Τι προηγήθηκε
Η συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ξεκίνησε προχθές για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο Κρατών, που υπογράφηκε αιφνιδιαστικά στις 6 Αυγούστου, και τη συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της Ιταλίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους, που υπογράφηκε στις 9 Ιουνίου και σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις κατοχυρώνει δικαίωμα στα νησιά και ακολουθεί το διεθνές δίκαιο.
Μεικτές ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις συμφωνίες της Αθήνας με τη Ρώμη και το Κάιρο για τις θαλάσσιες ζώνες, κοινός τόπος των οποίων ήταν η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής.
Για την ελληνοϊταλική συμφωνία, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, είπε ότι με αυτήν η Ν.Δ. αποδέχεται για πρώτη φορά την ανάγκη συμβιβασμών, οι οποίοι ωστόσο πρέπει να εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική. Για κενό στρατηγικής μίλησε και κ. Κατρούγκαλος. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν επιδίωξε, οι ελληνικές κόκκινες γραμμές, να γίνουν ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές, οι οποίες να προβλέπουν ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία.
Από το κ. Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της κύρωσης των συμφωνιών και κάλεσε σε συνεννόηση σε επίπεδο ηγεσιών των κομμάτων. Σημείωσε ότι αν και η Ελλάδα υπερέχει σε διπλωματικό επίπεδο έναντι της Τουρκίας, η ηγεσία της γείτονος συνεχίζει να «μαρκάρει» περιοχές μας για να δημιουργήσει τετελεσμένα. Ειδικότερα πάντως για τη συμφωνία με την Αίγυπτο είπε ότι, εάν δεν υπήρχε το σύμφωνο Τουρκίας-Τρίπολης δεν θα διανοούμασταν να πάμε σε μερική οριοθέτηση.
Κατά των δύο συμφωνιών τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Μαρίνος, αναφέροντας ότι η ελληνοϊταλική συμφωνία δίνει μερική επήρεια στα διαπόντια νησιά και τις Στροφάδες και ότι δίνει στους Ιταλούς αλιείς τη γαρίδα και τα οστρακόδερμα ενώ στους Έλληνες το γαύρο και τη μαρίδα.. Όσο για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία είπε ότι είναι αποτέλεσμα απαράδεκτου συμβιβασμού, ο οποίος δεν εξηγεί γιατί δίνει μειωμένη επήρεια στην Κρήτη.
Η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 είπε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν εντάσσονται σε ένα εθνικό σχέδιο εξωτερικής πολιτικής αλλά αποτελούν αντιδράσεις σε κινήσεις της Τουρκίας. Επίσης επανέλαβε την ανάγκη σύγκλησης διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της ΑΟΖ, και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τις δύο συμφωνίες.
Τέλος, από την Ελληνική Λύση, ο Α. Μυλωνάκης χαρακτήρισε κατάπτυστη την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ενώ για την ελληνοϊταλική συμφωνία είπε ότι δεν μας έδωσε τίποτα αλλά άνοιξε κερκόπορτα για μερική επήρεια των νήσων επί της ΑΟΖ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας