Τον πρώτο κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισε χθες το βράδυ στη Βουλή η πλειοψηφία των 158 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με σύσσωμη την αντιπολίτευση αντίθετη στο σχέδιο του πρωθυπουργού για την ανάκαμψη της χώρας.
Αισιόδοξος πως θα κερδίσει το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας και την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για πρόσθετα θετικά μέτρα, ανακοινώνοντας από βήματος Ολομέλειας την περαιτέρω μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ, το 2020, και της εισφοράς αλληλεγγύης.
Χαιρέτισε την εθνική συναίνεση για τα ελληνοτουρκικά που επέδειξε η αντιπολίτευση και διαβεβαίωσε, όπως ζήτησε νωρίτερα και ο Αλέξης Τσίπρας, ότι «κανείς δεν πρέπει να θεωρεί την Ελλάδα δεδομένη». Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε χθες τις αμυντικές δαπάνες (συνολικά 250 «ναι», 39 «όχι», 8 «παρών»), σε αντίθεση με τη στάση της Ν.Δ. τα προηγούμενα χρόνια.
Ο κ. Μητσοτάκης αγνόησε, ωστόσο, τη σκληρή κριτική των πολιτικών αρχηγών για την επίδειξη κρατικής καταστολής, ούτε καταδίκασε, όπως του ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα πρωτοφανή περιστατικά αστυνομικής βίας.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προσωπικά ότι το 2020 θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης, κάνοντας ειδική αναφορά για τους μισθωτούς πάνω από 20.000 ευρώ ετησίως.
Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 8% ακόμη, ανεβάζοντας τη συνολική ελάφρυνση στο 30%, σε συνδυασμό με νέες αντικειμενικές αξίες, ώστε, όπως είπε, «να πληρώνουν δίκαιο ΕΝΦΙΑ και οι ακριβές ιδιοκτησίες της Μυκόνου».
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως μέσα στον χρόνο θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα, στο πρότυπο της Σουηδίας.
Αντίστοιχα και οι επιστροφές από τα κέρδη στα ελληνικά ομόλογα των ξένων κεντρικών τραπεζών θα χρηματοδοτήσουν έργα, όπως ο Βόρειος Οδικός Αξονας της Κρήτης, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, δίκτυα φυσικού αερίου στη Μακεδονία, ακόμη και πρότυπα σχολεία.
Προανήγγειλε για άλλη μια φορά νομοθετική ρύθμιση περιορισμού των διαδηλώσεων, που «δεν θα εμποδίζει την ελεύθερη διαμαρτυρία αλλά θα υπερασπίζεται και την ελεύθερη κυκλοφορία των πολλών».
Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα ελληνοτουρκικά, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα εντός και εκτός χώρας.
«Προσυπογράφω την ανάγκη εθνικής ενότητας που είπε ο κ. Τσίπρας για τα εθνικά μας θέματα», τόνισε ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα «δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά δεν παραχωρεί και τίποτα. Οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να υπερασπιστούν την εθνική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία».
Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση ουδέποτε σκέφτηκε να αναστείλει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, αλλά η συνέχιση των επαφών δεν σημαίνει ότι «προσερχόμαστε στον διάλογο πιεζόμενοι ή από θέση αδυναμίας, πολύ περισσότερο υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων».
Απαντώντας σε όσα είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης για το ταξίδι του στις ΗΠΑ, αναγνώρισε τη θεαματική, όπως είπε, στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στις σχέσεις στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ. «Ομως δεν είμαστε δεδομένοι για κανέναν, μόνο για τον ελληνικό λαό, και διαπραγματευόμαστε με όλους. Οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται», είπε.
«Κατεχόμενη χώρα»
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας και νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας, καταλόγισε στην κυβέρνηση πολιτική «απάτης» σε όλα τα επίπεδα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επίδειξη κρατικής καταστολής ζητώντας από τον πρωθυπουργό να καταδικάσει τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, όπως τα χθεσινά στο Κουκάκι.
Μίλησε ειδικότερα για εικόνες «κατεχόμενης» και όχι ευνομούμενης χώρας, τονίζοντας προς τον Κυρ. Μητσοτάκη πως «η ασφάλεια των πολιτών δεν εξασφαλίζεται με παράλογη, υπερβολική και κάποτε φασιστικού τύπου βία εναντίον των πολιτών». Προσθέτοντας πως «η επίδειξη αστυνομικής βίας δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη ούτε στην κοινωνική γαλήνη, αλλά στη στήριξη μιας βάρβαρης πολιτικής και στην καταστολή των αντιδράσεων που αυτή προκαλεί».
Με αναδρομή στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση «ρισκάρει την κατακτημένη ισορροπία προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων», αναφερόμενος, δε, στο «δημοσιονομικό κενό» που επικαλείται η Ν.Δ., κατηγόρησε τα αρμόδια επιτελεία πως «εκβιάζουν τους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να τους καλύπτουν στην επιχείρηση για νέα greek statistics».
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει τα όπλα της, ζητώντας και τη χρήση βέτο αν χρειαστεί, για την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων – είπε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «αυτό έπρεπε να γίνει χθες».
Τουρκικός κατήφορος
«Η Ελλάδα του 2020 δεν πρέπει να ακολουθήσει την Τουρκία στον κατήφορο του 20ού αιώνα, που έχει επιλέξει ο πρόεδρος Ερντογάν», είπε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα μας πρέπει να μείνει σταθερή στην ευρωπαϊκή πυξίδα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν προέχει η προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Ο ίδιος, ζήτησε από την κυβέρνηση να στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την παραμικρή αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της, χαρακτηρίζοντας τουλάχιστον «ατυχείς» τις δηλώσεις του τύπου «δεν φοβόμαστε θερμό επεισόδιο». Υποστήριξε πως η κυβέρνηση πρέπει να συμμετάσχει στο τραπέζι του διαλόγου για το μέλλον της Λιβύης και να εντείνει ταυτόχρονα τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Με αφορμή, τέλος, την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δήλωσε πως η στάση της χώρας μας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της αμυντικής συμφωνίας που αφορά τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δεν πρέπει να εκληφθεί ως δεδομένη τη στιγμή που τα κυριαρχικά της δικαιώματα απειλούνται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε το σαφές μήνυμα του προέδρου Τραμπ, ότι ο EastMed θα προχωρήσει μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ότι το σχήμα 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ θα επανασυγκληθεί» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία.
Απαντώντας, ο πρωθυπουργός επέστρεψε τα πυρά περί απάτης, λέγοντας στον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν είστε ανιχνευτής απάτης, είστε παραγωγός απάτης».
Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για αποτυχημένη πολιτική, «συριζέικη υπερλιτότητα» και ισοπέδωση της μεσαίας τάξης, περιγράφοντάς την και... ενδυματολογικά, καθώς όπως είπε δεν προσδιορίζεται μόνο από το εισόδημα: «Μεσαία τάξη είναι αυτοί που ντύνονται απλά αλλά ξέρουν και να φορούν γραβάτα όταν πρέπει».
Δημήτρης Κουτσούμπας:
Σε «προετοιμασία εδάφους» κατά των διαδηλώσεων και των απεργιών αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια, υποστηρίζοντας πως η ένταση της αστυνομικής καταστολής στοχεύει στον περιορισμό των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων.
Μιλώντας για «βαθιά αντιλαϊκό» προϋπολογισμό, που όπως είπε εξυπηρετεί μόνο την ανάπτυξη του κεφαλαίου εναντίον των εργαζομένων, ο γ.γ. του ΚΚΕ δήλωσε: «Η ανάπτυξη ήρθε, αλλά δεν είναι φιλολαϊκή. Είναι σημαντική η ανάγκη οργάνωσης της αντεπίθεσης, γι’ αυτό και εντείνετε την κρατική καταστολή, γιατί επιδιώκετε νέο χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η καταστολή συμβάλλει στην προετοιμασία του εδάφους για νέα μέτρα απέναντι στις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις». Αφού αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα αστυνομικής βίας, μιλώντας για εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο κ. Κουτσούμπας κατέληξε προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως «η αυθαιρεσία, η κρατική βία και η κρατική καταστολή έχουν πάντοτε κοντά ποδάρια, γιατί φουντώνουν την οργή που γίνεται ποτάμι και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του».
Δεν θέλει «αστυνομία με τριαντάφυλλα» ο Βελόπουλος
Εμφανώς ικανοποιημένος από τις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης των καταλήψεων εμφανίστηκε στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Μιλάνε για βία της αστυνομίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας μου πουν μία αστυνομία, π.χ. στη Βενεζουέλα ή στη Βόρεια Κορέα ή στη Σοβιετική Ενωση, που πήγαινε με τριαντάφυλλα», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, συνδέοντας άλλη μια φορά την επικαιρότητα με το εθνικιστικό του ακροατήριο.
«Δυστυχώς η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει και τη βία. Και εσείς κάνατε προληπτικές συλλήψεις για τη Μακεδονία. Είτε αριστερή είτε δεξιά, είτε αστυνομική είτε όχι, είναι βία. Δέρνανε όμως τους Ελληνες στις Πρέσπες που φώναζαν να μη δώσουμε τη Μακεδονία», διαμαρτυρήθηκε. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει Εξεταστική για τα 100 δισ. που όπως λέει, χάθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2015, διαφορετικά «καλύπτει» τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυρ. Βελόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «προϊόν δημιουργικής λογιστικής, βασισμένο σε γυάλινα πόδια, με νούμερα που δεν βγαίνουν πραγματικά».
Γιάνης Βαρουφάκης:
Σκληρή κριτική τόσο προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 περιέγραψε εκ νέου τη χώρα ως «χρεοδουλοπαροικία» και την παρούσα πολιτική ως αδιέξοδη, αποφεύγοντας στην ομιλία του να κάνει αναφορές σε άλλα θέματα, όπως π.χ. τα ελληνοτουρκικά ή τα περιστατικά αστυνομικής βίας.
«Ο προϋπολογισμός σας είναι η κορύφωση μιας 10ετούς απατηλής απόκρυψης της χρεοκοπίας που διακόπτεται με πλαστική ανάπτυξη, τον οποίο κρύβετε στις τσιμεντόπλακες της λιτότητας. Κινδυνεύει να μείνει στην Ιστορία ως άλλο ένα ευχολόγιο μιας μνημονιακής νύχτας», είπε χαρακτηριστικά.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και εσείς ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στη λιτότητα. Κρύβεστε πίσω από την ανεύθυνη υπακοή σας στην τρόικα».
Υπερασπίστηκε εκ νέου τους χειρισμούς του ως υπουργός Οικονομικών το α’ εξάμηνο του 2015, παρά τις αντιδράσεις από τα έδρανα της Ν.Δ. «Εχω για τους πρώην συντρόφους μου πολλά ράμματα για τη γούνα τους, λόγω της ηττοπάθειας, και τις τύψεις τους. Αλλά δεν θα σας αφήσω να παρουσιάζεστε ως τιμητές για τα εγκλήματα που κάνατε κατά της λογικής και έφεραν σε απόγνωση τον λαό», υπογράμμισε, λαμβάνοντας χειροκροτήματα και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Φώφη Γεννηματά:
Με ειδικές αναφορές στα Ελληνοτουρκικά, το προσφυγικό και την αστυνομική βία συνόδευσε την ομιλία της για τον προϋπολογισμό η Φώφη Γεννηματά.
Ζήτησε εθνική γραμμή απέναντι στην Τουρκία, τονίζοντας ότι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο οι προκλήσεις της γείτονος, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για «έξαρση του προσφυγικού».
Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τον επέκρινε ότι, παρά το γεγονός πως του ζήτησε να ξεκαθαρίσει την εθνική θέση, «αρνηθήκατε το συμβούλιο αρχηγών και το να μας πείτε την κόκκινη γραμμή, πήρατε όλη την ευθύνη πάνω σας, αλλά δεν έχετε ολοκληρωμένη στρατηγική».
Ζήτησε να μη χαθεί άλλη ευκαιρία, όπως επί Καραμανλή το 2004, και τάχθηκε υπέρ της από κοινού προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Να στείλουμε καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας στον Ερντογάν ότι αν η Τουρκία τολμήσει να καταπατήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα απαντήσουμε δυναμικά», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση υποτίμησε αρχικά το ζήτημα.
Αναφερόμενη στα περιστατικά αστυνομικής βίας, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι «η αστυνομική αυθαιρεσία, που καθημερινά πληθαίνει, δεν είναι ένδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας. Αποτελεί ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησής σας να εγγυηθείτε την ασφάλεια των πολιτών στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας».
Οσο για τον τομέα της οικονομίας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο γαλάζιος άγιος Βασίλης αντικατέστησε τον ροζ», ζητώντας μόνιμη κατοχύρωση της 13ης σύνταξης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας