Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Η αξιωματική αντιπολίτευση αποχωρεί διαμαρτυρόμενη από την αίθουσα | EUROKINISSI

Η αποχώρηση της Ν.Δ. δυναμίτισε τη συζήτηση

Ξεκαθαρίζοντας προς τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα «κυρίως του εσωτερικού» πως το μνημόνιο δεν θα επιστρέψει στη χώρα, ο πρωθυπουργός χθες το βράδυ στη Βουλή ζήτησε από την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει εάν στηρίζει τη στρατηγική της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών ή προκρίνει την «άνευ όρων συνθηκολόγηση στις απαιτήσεις των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κέντρων».

Ανοίγοντας τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια, που ο ίδιος προκάλεσε ένα 24ωρο πριν, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε προς τους πολιτικούς αρχηγούς το «μεγάλο πολιτικό διακύβευμα», όπως το χαρακτήρισε, ζητώντας να απαντηθεί χωρίς μισόλογα:

«Θα στηρίξετε την εθνική προσπάθεια να μπει τέλος στη λιτότητα ή θα συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των εμνευστών του μνημονίου» απευθύνθηκε προσωπικά στους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού, καλώντας τον Αντ. Σαμαρά και τον Στ. Θεοδωράκη να απαντήσουν εάν θεωρούν μνημονιακή πολιτική τους δύο πρώτους νόμους της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις 100 δόσεις, ή τις ειλημμένες αποφάσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΦΠΑ.

Λόγους εσωκομματικής κατανάλωσης του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη χθεσινή συνεδρίαση είδε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει την κυβέρνηση, ειδικά στο ζήτημα της επιστροφής των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία «κάκιστα διακρατούνται». Αρκεί, όπως είπε, «να το πάρετε απόφαση να προχωρήσετε υπεύθυνα, γιατί ο χρόνος περνάει και ο λογαριασμός μεγαλώνει».

Αντίδραση της Ν.Δ.

Ωστόσο το κλίμα έγινε εκρηκτικό στην Ολομέλεια, λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, με αφορμή το γεγονός ότι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε τον λόγο επί προσωπικού στον υπουργό Γ. Κατρούγκαλο, προκαλώντας δριμείες αντιδράσεις από τα έδρανα της Ν.Δ. και φωνές για παραβίαση του Κανονισμού. Η αξιωματική αντιπολίτευση τελικά αποχώρησε διαμαρτυρόμενη από την αίθουσα.

Aπαντώντας στη σκληρή κριτική των πολιτικών αρχηγών, που καταλόγισαν αναδίπλωση της κυβέρνησης από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και υπεκφυγή του κοινοβουλευτικού διαλόγου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε κατηγορηματικά: «Τον Ιούνιο δεν συζητάμε νέο μνημόνιο. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή. Την παράταση της συμφωνίας δεν την φέραμε στη Βουλή γιατί δεν υπογράψαμε καμία δανειακή υποχρέωση. Οι δανειστές δεν απαίτησαν κάτι τέτοιο. Γιατί το ζητάτε εσείς; Τι υποκρισία είναι αυτή; Είναι πράγματι ύποπτο. Δεν έχει υπογραφεί κανένα νέο μνημόνιο. Οταν με το καλό καταφέρουμε να φτάσουμε σε οριστική συμφωνία, τότε βεβαίως και θα τη φέρουμε στη Βουλή».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε με πεποίθηση για τη θετική έκβαση των κρίσιμων ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων και αποφασιστικότητα για την περιφρούρηση των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησής του. Επανέλαβε πως η «χώρα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία», ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν «μυστική διπλωματία» και «προσωπικές στρατηγικές», ενώ, χαρακτηρίζοντας «ορόσημο» αλλά και «ιστορικό κεκτημένο» τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, ώστε «να ανοίξει εγκαίρως, μετά τον Ιούνιο, η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Αντί για περικοπές...

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη λίστα των προτάσεων της κυβέρνησης προς τους δανειστές και στον σχεδιασμό της για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι «αντί για το mail Χαρδούβελη, περικοπές σε συντάξεις, αυξήσεις στον ΦΠΑ και μαζικές απολύσεις, θα εκπονηθεί πρόγραμμα δικής μας ευθύνης ανόρθωσης της οικονομίας για να σταματήσουν τα βάρη στα συνήθη υποζύγια και να ξεκινήσει η διαδικασία αντιστροφής των καταστροφικών πολιτικών που διέλυσαν την οικονομία και την κοινωνία».

«Η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται, ματώνει, έχει ήδη καταθέσει στους εταίρους, τους θεσμούς, τη δική της λίστα για τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν πνοή στην ανάπτυξη και θα κάνουν την Ελλάδα σύγχρονη χώρα» είπε.

Προκάλεσε δε ανοιχτά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας εκείνος παρέλειψε επιλεκτικά μνημονιακές υποχρεώσεις, όπως η χορήγηση αδειών για ραδιοτηλεοπτικά μέσα ή η πάταξη της φοροδιαφυγής – αναφέρθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά στα χθεσινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, που εμπλέκουν άτομο του στενού περιβάλλοντος του Αντ. Σαμαρά στη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ. «Είναι αλήθεια ότι παραιτήθηκαν δημόσιοι υπάλληλοι γιατί τους αφαιρέθηκε η δυνατότητα να ελέγξουν πρόσωπα που ήταν στενοί συνεργάτες σας, κύριε Σαμαρά;» ρώτησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και συνέχισε, προαναγγέλλοντας «αλήθειες»: «Δεν περίμενα ποτέ, ούτε από την καγκελαρία της Γερμανίας, να μου τεθεί το ερώτημα γιατί δεν έχει πάει η Ελλάδα στην Ελβετία για σύναψη συμφωνίας, όπως έχουν κάνει όλες οι χώρες της Ε.Ε.» είπε και αποτίμησε την επίσημη επίσκεψή του στο Βερολίνο:

«Η παρούσα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας δεν δίστασε με όλους τους εκπροσώπους της να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, να διεκδικήσει όσα είχαν ξεχαστεί, να πει απαγορευμένες λέξεις, όπως αξιοπρέπεια, εθνική κυριαρχία, εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, αλλά και δύσκολες λέξεις, όπως Siemens, κατοχικό δάνειο, πολεμικές επανορθώσεις, ακόμη και μέσα στο Βερολίνο» τόνισε και ρώτησε τον τέως πρωθυπουργό: «Αλήθεια, κύριε Σαμαρά, έπραξα σωστά που τα είπα αυτά στο Βερολίνο ή έπρεπε να πω κι εγώ «ουδείς αναμάρτητος» στην κ. Μέρκελ;».

Εκρηξη λόγω Κατρούγκαλου

EUROKINISSI

Εκρηκτικό έγινε το κλίμα στην Ολομέλεια, λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, με αφορμή το γεγονός ότι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε τον λόγο επί προσωπικού στον υπουργό Γ. Κατρούγκαλο, προκαλώντας δριμείες αντιδράσεις από τα έδρανα της Ν.Δ. και φωνές για παραβίαση του Κανονισμού. Τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγ. Μεϊμαράκης επέκριναν σφοδρά την πρόεδρο, ενώ σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση τελικά αποχώρησε από την αίθουσα διαμαρτυρόμενη.

«Ηρθαμε να προσφέρουμε συναίνεση και ακούσαμε ύβρεις και την κ. Κωνσταντοπούλου να δυναμιτίζει τη συνεδρίαση. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που ανεχτήκαμε τη στάση της προέδρου», δήλωνε αργότερα, φανερά οργισμένος, ο κ. Σαμαράς. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο Ευάγγ. Βενιζέλος. «Κατώτερη των περιστάσεων» τη χαρακτήρισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Λίγο αργότερα τον λόγο πήρε και ο υπουργός Δημ. Στρατούλης για να απαντήσει για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία. Η πρόεδρος της Βουλής, πάντως, από την πλευρά της τόνισε ότι οι υπουργοί είχαν δικαίωμα να μιλήσουν επί προσωπικού, βάσει του Κανονισμού.

Αντώνης Σαμαράς 

«Συνεχίζει ένα θέατρο μιας εικονικής διαπραγμάτευσης»

EUROKINISSI

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς αναρωτήθηκε για ποιον λόγο ο πρωθυπουργός συγκαλεί αυτή τη συζήτηση εν μέσω της διαπραγμάτευσης, ενώ δεν έχει φέρει ούτε τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στη Βουλή. «Ζητάτε συναίνεση σε αυτά που δεν γνωρίζουμε και μάλιστα υβρίζοντάς μας;» αναρωτήθηκε.

«Χτυπάτε την αντιπολίτευση για να σας ακούσουν οι δικοί σας που δεν σας αφήνουν να κυβερνήσετε», επισήμανε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε αν συμφωνούν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των αεροδρομίων.

«Είστε σε αδιέξοδο και πανικό, συνεχίζετε ένα θέατρο μιας εικονικής διαπραγμάτευσης και τώρα μας λέτε ότι φταίνε οι εταίροι που δεν μας δίνουν τα 7,2 δισ., τα οποία λέγατε ότι δεν τα θέλετε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μην παριστάνετε το θύμα πιέσεων, είστε ο θύτης, και το θύμα είναι ο λαός».

Αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, σημείωσε πως η δική του κυβέρνηση τόλμησε να αποτιμήσει το ποσό, ενώ «εσείς, ως νέος μερκελιστής, το μετατρέψατε σε ηθική υποχρέωση».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για την παρουσία του συνεργάτη του Σταύρου Παπασταύρου στη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Σαμαρά απάντησε: «Επειδή εγώ είμαι της αντρικής σχολής, μακάρι να είχε η Ελλάδα δέκα Παπασταύρους. Ρίχνετε λάσπη με παραμύθια, αλλά Κατρούγκαλο μέσα στη Ν.Δ. δεν θα βρείτε».

Η αποστροφή πάντως του τέως πρωθυπουργού ότι «το κέντρο της πόλης καταλήφθηκε από ορδές λαθρομεταναστών» προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία προειδοποίησε ότι «ρατσιστικές και σεξιστικές διατυπώσεις δεν θα ξανακουστούν στην αίθουσα», με τον κ. Σαμαρά να δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί λογοκρισία.

Στη δευτερολογία του ο τέως πρωθυπουργός υπογράμμισε το γεγονός ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής «μίλησε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας φουλ την κυβέρνηση».

Σταύρος Θεοδωράκης

«Σύγκρουση με τα συμφέροντα»

EUROKINISSI

Πρόθυμος να στηρίξει την κυβέρνηση στη μάχη κατά της διαπλοκής, της διαφθοράς και στις μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία, αλλά όχι στη ρήξη με την Ευρώπη, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Το πραγματικό δίλημμα σήμερα είναι σύγκρουση με τα συμφέροντα, τις συντεχνίες και το λόμπι της δραχμής ή έξοδος από την Ευρώπη και εθνική τραγωδία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, δηλώνοντας ότι «οι ιδεοληψίες ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ θα μας βρουν απέναντι».

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας ότι πρέπει να προχωρήσει η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική κοινοπραξία, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με το λιμάνι του Πειραιά. «Θα το δώσουμε στους Κινέζους, ναι ή όχι;», αναρωτήθηκε, επικαλούμενος διαφορετικές τοποθετήσεις σημερινών υπουργών.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ξεκαθάρισε πως «δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση, αλλά για ένα κοινοπρακτικό σχήμα με συμμετοχή του Δημοσίου».

Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ακόμη ότι το Ποτάμι θα στηρίξει το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, αλλά ζήτησε να έρθει μαζί με τη ρύθμιση του τοπίου των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

«Παρωδία συζήτησης»

EUROKINISSI

Την απόλυτη βεβαιότητά του για αποτυχία των ελληνικών διαπραγματεύσεων και συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας εις βάρος του λαού εξέφρασε ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας, ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα του «δεν εύχεται στην κυβέρνηση να πετύχει».

Χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή διαδικασία στη Βουλή «παρωδία», απέδωσε σκοπιμότητα στον πρωθυπουργό πως «εδώ και 40 ημέρες δεν έχει συγκαλέσει τη Βουλή ώστε να τοποθετηθούν ουσιαστικά τα κόμματα για τη νέα συμφωνία» και απευθύνθηκε στην κυβέρνηση δίνοντας τη δική του εξήγηση: «Γιατί επαναλαμβάνετε αμήχανα ό,τι έκαναν οι άλλοι πριν από εσάς, γι’ αυτό οδηγήσατε τη Βουλή σε αυτή την παρωδία συζήτησης. Γιατί το πιο πιθανό θα ήταν να σηκώσετε το χέρι και να ψηφίσετε “ναι” στην παράταση του μνημονίου, μαζί με τους προηγούμενους, γι’ αυτό αποφεύγετε τη συζήτηση όπως ο διάολος το λιβάνι».

Ο κ. Κουτσούμπας, αφού διευκρίνισε πως το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται «πώς ονομάζονται τώρα τα μνημόνια ή η τρόικα», καταλόγισε στην κυβέρνηση πως επαναλαμβάνει «τη συνταγή του εμπορίου των ελπίδων και του φόβου» και κατέληξε: «Οι δηλώσεις τέλειωσαν, οι κωλοτούμπες τέλειωσαν, σήμερα κυβερνάτε, είσαστε υπόλογοι στον λαό. Εμείς δεν θα σας πούμε καλή επιτυχία…»

Ευάγγελος Βενιζέλος

Ομιλία σε υψηλούς τόνους

EUROKINISSI

Με τη φράση «μην περιμένετε βοήθεια από εμάς για να την κάνετε γυριστή χωρίς κόστος», ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, παίρνοντας ταυτόχρονα αποστάσεις από τις πιο ήπιες τοποθετήσεις των Αντ. Σαμαρά και Στ. Θεοδωράκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «στρατηγικό εγκλωβισμό», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχετε νομιμοποίηση για ρήξη, αλλά ούτε και κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σας στηρίξει στη στροφή προς την υπευθυνότητα. Γι’ αυτό η επιλογή σας είναι η διολίσθηση και η προληπτική μετακύλιση της ευθύνης στους ξένους, στους προηγούμενους και στην αντιπολίτευση».

Παράλληλα, τόνισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τη μόνη εθνική στρατηγική, δηλαδή την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, και όχι τον «τυχοδιωκτισμό και την αλαζονεία».

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε ανοιχτά τη «μυωπική πολιτική», κυρίως της Γερμανίας, για το γεγονός ότι επέτρεψε να σχηματιστεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος της κυβέρνησης 2009-2011 δεν έδωσε όμως καμιά απάντηση στην αποστροφή του τέως πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά ότι «παρέλαβε χάος και παρέδωσε χώρα».

Επικεντρώθηκε στον Σαμαρά

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε κατάσταση «αναμονής» δήλωσε εκπροσωπώντας το κόμμα του ο… άρτι αποφυλακισθείς αρχηγός της Χρ. Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, υποστηρίζοντας πως περιμένει να δει εάν πράγματι έφτασε «το τέλος του Μνημονίου».

Ασχολήθηκε πάντως σχεδόν αποκλειστικά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τα κεντρικά σημεία της τοποθέτησής του που είχε προηγηθεί. «Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός ψήφισε, και ψήφισε κατά του Μνημονίου» είπε. «Το ποσοστό ήταν πάνω από 50%. Εάν, όπως είπε ο Σαμαράς, η χώρα θα πάει στα βράχια, τότε θα το έχει επιλέξει ο λαός με δική του ευθύνη. Λέει ο Σαμαράς ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει ήδη φέρει την επέκταση του Μνημονίου. Δεν έφταναν πέντε χρόνια δυστυχίας;»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η αποχώρηση της Ν.Δ. δυναμίτισε τη συζήτηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας