Τη στήριξή τους στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών για τη λύση του μακεδονικού ζητήματος εξέφρασαν ανοιχτά προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου από το φιλελεύθερο Κέντρο και την Κεντροαριστερά.
«Κάποιοι δεν θέλουν να ακούν σε αυτή τη χώρα. Το έχουμε ζήσει έντονα και το 2014, στο αντιμνημονιακό αμόκ. Τότε σκηνοθέτης ήταν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Το ζούμε σήμερα με αυτό το εθνικιστικό αμόκ, σε σκηνοθεσία αυτή τη φορά της Ν.Δ.», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Σταύρου Θεοδωράκη, στην τετράωρη εκδήλωση του Ποταμιού στο Ζάππειο με τίτλο «Μακεδονικό, η συζήτηση που δεν έγινε – Εδώ μιλούν οι τολμηροί».
Παρά τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ο επικεφαλής της Σεβαστουπόλεως υποσχέθηκε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε και έχω μια υποψία ότι θα πολλαπλασιαστούν αυτοί που θα μας ακούν».
Οπως λένε στελέχη του Ποταμιού, παρά την προσπάθεια ενός μικρού μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσουν εαυτούς ως τους μοναδικούς εκπροσώπους του προοδευτικού χώρου, η εκδήλωση της Δευτέρας έδειξε ότι οι φωνές ανθρώπων με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές μπορούν να βρουν κοινό τόπο μπροστά σε ένα εθνικό θέμα, πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Ανοιχτή στήριξη
Στο τι θα συμβεί αν δεν ψηφιστεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή αναφέρθηκε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος: «Θα λέγεται Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό σημαίνει να μην κυρωθεί η συγκεκριμένη συμφωνία», είπε και πρόσθεσε ότι «ένα αδιάψευστο κριτήριο για την ωριμότητα ενός πολιτικού συστήματος ή για την ωριμότητα μιας Δημοκρατίας είναι το εάν λέει κανείς την αλήθεια και δεν κοροϊδεύει τον κόσμο».
Από την πλευρά του ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος υπογράμμισε ότι «εμείς είχαμε χαρίσει με τις ακρότητές μας την αποκλειστική χρήση του ονόματος Μακεδονία στους Βόρειους γείτονες», ενώ με τη Συμφωνία των Πρεσπών αυτό τελειώνει. Επέκρινε Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ ότι διχάζουν και φανατίζουν τον λαό με την αρνητική στάση τους και συμπλήρωσε πως στην Ιστορία μένουν αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό ή το προσωπικό.
Με το γνωστό στιλ του ο συγγραφέας Νίκος Δήμου επέκρινε τις κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για απόρριψη λύσεων όπως το Πακέτο Πινέιρο. «Εβλεπα ανθρώπους στην τηλεόραση που έκλαιγαν: “Μας παίρνουν τη Μακεδονία μας!” και αναρωτιόμουν: Είναι δυνατόν ένας ολόκληρος λαός να έχει πάθει παράκρουση και να νομίζει ότι του παίρνουν τη χώρα του, που δεν είναι καν η χώρα του;», τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης θύμισε ότι στην Ελλάδα παραδοσιακά «οι πολιτικοί μας ταγοί αποφεύγουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος, το αφήνουν πάντα για τον επόμενο». Ομως, πρόσθεσε, «στην εξωτερική μας πολιτική οι δημαγωγοί τοκίζουν στην άγνοια, τον μαξιμαλισμό και τις εθνικές μας ανασφάλειες».
Ο ιδρυτής της Δράσης και πρώην υπουργός της Ν.Δ. Στέφανος Μάνος εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή του στη συμφωνία. «Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση είμαι βέβαιος ότι θα αποδειχθεί εξαιρετικά συμφέρουσα για την Ελλάδα. Αντίθετα, η συνέχιση της εκκρεμότητας θα συμβάλει στη συνέχιση της μιζέριας».
Ο Θάνος Βερέμης τόνισε ότι στη νεότερη Ιστορία οι Μακεδόνες γίνονται έθνος «με τη μεταμόρφωση των Βουλγάρων, όταν μπαίνει στο παιχνίδι η 3η Διεθνής, 1924-1925, μια ιδέα αρχικά της Σοβιετικής Ενωσης που την καλλιέργησε και η Γιουγκοσλαβία. Η ιδέα δηλαδή του έθνους του μακεδονικού είναι ένας πολύ έξυπνος χειρισμός τους Τίτο, για να βγάλει τους Βούλγαρους από το παιχνίδι». Ο γνωστός ιστορικός συνεχάρη το Ποτάμι για τη στάση στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστος Ροζάκης επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει καταδικάσει τρεις φορές την Ελλάδα για τη μακεδονική μειονότητα (Ουράνιο Τόξο, Σιδηρόπουλος και Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού) και εκεί «είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις απέναντι στις μειονότητες».
«Η διαμάχη για τη Μακεδονία ήταν και είναι αχρείαστη και για εμάς και γι’ αυτούς», σχολίασε από την πλευρά της το στέλεχος του Ποταμιού και πρώην αντιπρόεδρος της Δράσης Αντιγόνη Λυμπεράκη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν δεν υπήρχε αυτό το θέμα, «η σωστή και επωφελής πορεία θα ήταν άνοιγμα των συνόρων, προκειμένου η οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής να μας ευνοήσει όλους».
Οι δημοσιογράφοι
Στην εκδήλωση παρενέβησαν και αρκετοί δημοσιογράφοι. «Αφού οι Αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Ελληνες, ο όρος Μακεδονία δεν μπορεί παρά να είναι γεωγραφική περιοχή. Αυτή η γεωγραφική περιοχή, αφού άλλαξε πολλές φορές χέρια και κατακτητές, μοιράστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τα ανερχόμενα κράτη της Βαλκανικής», τόνισε ο Πάσχος Μανδραβέλης.
«Ακόμα και αν οι ρωσικές και τουρκικές εξαγωγές στην ΠΓΔΜ αθροιστούν, δεν φτάνουν στο 60% των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη γειτονική χώρα», παρατήρησε ο Τάσος Τέλλογλου.
Ο Μιχάλης Μητσός επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημόσια ζωή σε πολιτικούς όπως ο Πάνος Καμμένος.
Αναφερόμενη στα Δυτικά Βαλκάνια, η Οντίν Λιναρδάτου προειδοποίησε ότι «αν και αυτή τη φορά το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. κλείσουν την πόρτα, τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για νέα αποσταθεροποίηση της περιοχής».
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Νίκος Μπίστης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ), οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης και οι ευρωβουλευτές Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας