Στο τελικό της στάδιο πέρασε η -κορυφαίας πολιτικής και ιστορικής σημασίας- διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, αφού μετά την έγκριση της συνθήκης από την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας συζητείται από το πρωί στην Ολομέλεια, όπου και αναμένεται να υπερψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.
Παρά τις προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΗΣΥ να ανακόψουν την εξέλιξη, η απόφαση των -ανεξάρτητων πλέον- Σπ. Δανέλλη και Γ. Μαυρωτά να αθροίσουν την ψήφο τους στην κυβερνητική πλειοψηφία άναψε και τυπικά χθες το «πράσινο φως» με τη διά βοής διαδικασία στην επιτροπή, που επιβεβαίωσε την πλειοψηφία των 29 θετικών ψήφων στο σύνολο των 55 μελών της.
Η χθεσινή, δεύτερη συνεδρίαση εξελίχθηκε πάντως σε αρκετά χαμηλότερους τόνους σε σχέση με την επεισοδιακή προχθεσινή έναρξη της συζήτησης, η οποία χρωματίστηκε από τους λεονταρισμούς του Πάνου Καμμένου και τις κραυγές της Χρυσής Αυγής.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ωστόσο διατήρησαν τη σκληρή αντιπολιτευτική τους γλώσσα, με τους ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΗΣΥ να επιχειρούν να στριμώξουν την κυβέρνηση, επικεντρώνοντας στη χρήση του όρου Nationality προκειμένου να απαιτήσουν για άλλη μια φορά τα επίσημα κείμενα του αναθεωρημένου Συντάγματος της ΠΓΔΜ –αίτημα με το οποίο συντάχθηκε και ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛΛ. στη σύντομη, χθεσινή παρέμβασή του.
Επέμειναν επίσης στην κατάθεση της επιστολής παραίτησης του Ν. Κοτζιά στον πρωθυπουργό, με τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Κουμουτσάκο, να επαναλαμβάνει πως πρέπει να δημοσιοποιηθεί πριν από την κύρωση της Συμφωνίας της Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, λόγω των δεδομένων που περιλαμβάνει.
Υπενθυμίζεται πως η κυβερνητική πλευρά απάντησε από την πρώτη ημέρα της συζήτησης, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο να ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για προσωπική επιστολή που δεν κοινοποιείται.
Ο κ. Κατρούγκαλος διέθεσε χθες το νέο συνταγματικό πλαίσιο εκτυπωμένο από την επίσημη ιστοσελίδα του κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας, επαναλαμβάνοντας πως ακολουθεί τον συνταγματικό τύπο βάσει του οποίου οι τροποποιημένες διατάξεις προστίθενται στο τέλος του σχετικού κειμένου.
Κατέθεσε επίσης τη δήλωση του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Μ. Νίμιτς, που επιβεβαιώνει τον δεσμευτικό χαρακτήρα της ρηματικής διακοίνωσης της ΠΓΔΜ – το κείμενο της οποίας έχει επίσης τεθεί στη διάθεση των βουλευτών.
Καθώς το διαθέσιμο υλικό δεν ικανοποίησε τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός στην καταληκτική του ομιλία υπογράμμισε την «έλλειψη ειλικρίνειας» από αρκετές πλευρές της διαβούλευσης, την οποία και απέδωσε είτε σε ένδεια επιχειρημάτων είτε σε πολιτική πίεση.
Κάνοντας ο ίδιος έκκληση για διάλογο «με επιχειρήματα, χωρίς διαστρεβλώσεις», υποστήριξε ότι στη Νέα Δημοκρατία η πολιτική πίεση προκύπτει από τη συνύπαρξη δυνάμεων που δεν έχουν ενιαία θέση, ισχυριζόμενος πως έχει αρχηγό με παλινδρομικές τοποθετήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Αναφέρθηκε και στη ΔΗΣΥ λέγοντας πως «στη συνεδρίαση του πολιτικού της συμβουλίου είχε διατυπώσει, πλην της αρχηγού της, θετική θέση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, στάση που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε…».
Σημειώνεται πως ο κ. Κατρούγκαλος δεν άφησε ασχολίαστη την εμφάνιση του Π. Καμμένου στην επιτροπή, μιλώντας για επιλογή «σικέ» διαμάχης. «Τον είδατε χθες… Εμείς κάναμε το καθήκον μας πληρώνοντας το πολιτικό κόστος… περιμένουμε αντίστοιχη υπευθυνότητα εθνικής ευθύνης και κυρίως ειλικρίνεια από όλες τις πολιτικές δυνάμεις» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Αφορμή για τις αιτιάσεις του Γ. Κατρούγκαλου περί πολιτικής πίεσης έδωσαν και οι τοποθετήσεις στελεχών της ΔΗΣΥ που προηγήθηκαν. Ο Θ. Παπαθεοδώρου δήλωσε ενδεικτικά πως «το ψάρεμα στα θολά νερά της πολιτικής αρπαχτής είναι συνήθης πρακτική για τον ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «η μετατροπή μιας εθνικής συμφωνίας σε δεξαμενή μεμονωμένων ψήφων από κονιορτοποιημένα κόμματα είναι η χειρότερη εκδοχή του πολιτικού αμοραλισμού…». Στον ίδιο τόνο ο Β. Γκεγκέρογλου έδωσε τα «συγχαρητήριά» του στην κυβέρνηση «…για την Κεντροαριστερά της και την προοδευτική της Κεντροδεξιά που προχωρά μαζί με τους ακροδεξιούς».
Εκκληση προς όλες τις πτέρυγες ενόψει της σημαντικής συζήτησης στην Ολομέλεια απηύθυνε και ο Νίκος Φίλης, προτείνοντας την αναγωγή «σε αυτά που συγκροτούν την εθνική κιβωτό της γνώσης».
Υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιδίωξε μια συμφωνία που θα τακτοποιεί τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, επιλύοντας τα προβλήματα με το γειτονικό κράτος και τοποθετήθηκε, τέλος, απέναντι στις ακραίες φωνές λέγοντας «η Μακεδονία δεν είναι μία και ελληνική, η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική. Οταν λοιπόν ακούμε την ιαχή "η Μακεδονία είναι μία και ελληνική" αυτή εκλαμβάνεται ως αλυτρωτισμός. Μπορεί να μην ακούγεται καλά, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα…».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας