«Η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία δεν θα είναι τυπική και αυτόματη διαδικασία, αλλά θα είναι μια πορεία με παγίδες και ρίσκα. Διότι υπάρχουν δυνάμεις, και πρέπει να το γνωρίζει αυτό ο ελληνικός λαός, μεταξύ των δανειστών που θέλουν το χρέος ως μοχλό πίεσης και την επιτροπεία ως μόνιμο καθεστώς» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι σιγοντάρει τους δανειστές.
Ενα από τα κεντρικά θέματα που αναδείχθηκαν από το επίσημο βήμα της γενικής συνέλευσης, αλλά και στα «πηγαδάκια», ήταν το θέμα της φορολογίας αλλά, όπως είπε ο Γ. Δραγασάκης, και οι συγκρίσεις με άλλες χώρες.
«Στη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, χρειάζεται αυτογνωσία και πολιτική αρχών. Δεν είναι δυνατόν κάποιες πολιτικές δυνάμεις να μιλούν για υπερφορολόγηση όταν αναφέρονται σε επιχειρήσεις ή υψηλά εισοδήματα και την ίδια στιγμή να υπερθεματίζουν στην αύξηση της φορολόγησης των πιο φτωχών στρωμάτων» είπε ο Γ. Δραγασάκης και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως αυτά που υπερθεματίζουν υπέρ της μείωσης της φορολογίας, να ψηφίσουν κάποιες στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από το 29% στο 26% από 1/1/19.
Το 2017 ξεκίνησε για τον ελληνικό τουρισμό ιδιαίτερα δυναμικά, ξαφνιάζοντας ακόμα και τους πιο έμπειρους στα τουριστικά πράγματα, υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά. Εκανε εξάλλου λόγο για επενδυτική έκρηξη το 2016, ενώ το 2017 υποβλήθηκαν 252 προτάσεις στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.
«Η Ελλάδα πλέον έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Και για τον ΕΝΦΙΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως υποσχέθηκε στα μέλη του ΣΕΤΕ ότι θα καταργήσει τον φόρο διαμονής στα τουριστικά καταλύματα και ότι θα προχωρήσει σε σταδιακή αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση «όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες». Και επανέλαβε την κεντρική δέσμευση για μείωση του φόρου σε όλες τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός μιας διετίας.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποσχέθηκε -εμμέσως- και αυτό που διεκδικεί εδώ και αρκετά χρόνια ο ΣΕΤΕ, δηλαδή τη σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην προβολή και διαφήμιση του ελληνικού τουρισμού.
«Ο ΕΟΤ έχει μια μεγάλη εμπειρία στο ζήτημα αυτό. Πρέπει, όμως, να αλλάξει σημαντικά. Και η στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, μέσω ενδεχομένως ενός νέου σχήματος σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποκλειστικά για την προβολή της χώρας, δεν μπορεί για μένα παρά να είναι αυτονόητη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το αυτονόητο, κατά τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι τα κονδύλια του ΕΟΤ, δηλαδή του κρατικού προϋπολογισμού, να τα διαχειρίζεται ένας ιδιωτικός φορέας, ένας επιχειρηματικός σύνδεσμος.
Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του άλλωστε, ήταν ιδιαίτερα μαχητικός -και προετοιμασμένος- για τη δημιουργία του συγκεκριμένου ΣΔΙΤ, μέσω της Marketing Greece Α.Ε., η οποία ιδρύθηκε το 2013 από τον ΣΕΤΕ.
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι το ζήτημα αυτό είχε αποτελέσει το κυριότερο σημείο τριβής στις σχέσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ με την πρώην υπουργό Τουρισμού και νυν τομεάρχη, Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία ήταν αντίθετη στις προθέσεις του Α. Ανδρεάδη που μέχρι το 2014 είχε ισχυρά ερείσματα στο Μαξίμου και πάντα καλές σχέσεις με εκπροσώπους των δανειστών.
Νέος πρόεδρος ο Γιάννης Ρέτσος
Νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξελέγη ο Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στους τέσσερις στρατηγικούς στόχους που πρέπει να υπηρετήσει ο Σύνδεσμος: μακροχρόνια και σταθερή ανάπτυξη, ενότητα του τομέα και εργασιακή ειρήνη ως απαραίτητο όρο επιτυχίας, διαρκής και επωφελής για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού-ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος.
Και φυσικά τόνισε ακόμη την ανάγκη για μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας