Και ξαφνικά η Ν.Δ. μετέβαλε στάση, ανήμερα της διεξαγωγής της δημοπρασίας για την αδειοδότηση τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών. Από εκεί που, έως προχθές το βράδυ, η θέση του κόμματος ήταν η κατάργηση του νόμου Παππά και άρα η άρση των αδειών που θα ανακοινωθούν αύριο-μεθαύριο, όλως αιφνιδίως οι δοθείσες άδειες θα παραμείνουν ως (θα) έχουν και απλώς «θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία για πρόσθετες άδειες».
Τάδε έφη ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή χθες («Σκάι»). Τη θέση του υιοθέτησαν λίγο αργότερα, στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κ. Χατζηδάκης και η βουλευτής Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, διότι, λέει, «το κράτος έχει συνέχεια».
Η μεταβολή θέσης και στάσης για το απώτερο μέλλον πάντως δεν σημαίνει και αλλαγή τακτικής έναντι της κυβέρνησης. Ο κ. Κουμουτσάκος τής επετέθη και πάλι με σκληρούς χαρακτηρισμούς κάνοντας λόγο για «ανελεύθερα καθεστώτα χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης που αποφασίζουν και διατάζουν πόσοι ακριβώς θα είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε μια χώρα, ενώ η τεχνολογία δεν βάζει τέτοιο περιορισμό».
Μόνο που... μπερδεύτηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. ή, έστω, η δακτυλογράφος της ανακοίνωσής του, με αποτέλεσμα να βγουν τρεις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, δύο ίδιες και μια τρίτη διορθωτική.
Στην πρώτη αναφερόταν:
Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει το “νόμο Παππά” αποκαθιστώντας το ρόλο του Ε.Σ.Ρ., όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα.
Και θα ανοίξει τη δανειοδότηση καναλιών στην ελεύθερη αγορά, γιατί ο περιορισμός των αδειών σε 4 είναι βαθιά αντιδημοκρατική αυθαιρεσία. Θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία αδειοδότησης για πρόσθετες άδειες, χωρίς περιορισμούς
Το ίδιο και στη δεύτερη.
Στην τρίτη ορθή επανάληψη το... πετύχανε:
Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει το “νόμο Παππά” αποκαθιστώντας το ρόλο του Ε.Σ.Ρ., όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα.
Και θα ανοίξει την αδειοδότηση καναλιών στην ελεύθερη αγορά, γιατί ο περιορισμός των αδειών σε 4 είναι βαθιά αντιδημοκρατική αυθαιρεσία. Θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία αδειοδότησης για πρόσθετες άδειες, χωρίς περιορισμούς
Η σύγχυση
Είναι σαφές ότι μπέρδεψαν τη «δανειοδότηση» με την «αδειοδότηση», σκοπίμως ή κατά λάθος, άγνωστο.
Το αρχικό συμπέρασμα πάντως ήταν ότι θα επιτρέψουν, όταν και εφόσον γίνουν κυβέρνηση, να δανειοδοτηθούν όσοι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες από την ελεύθερη αγορά, κοινώς τις τράπεζες, προκειμένου να καταβάλουν το τίμημα και να πάρουν τηλεοπτικές άδειες.
Σε συνδυασμό δε με την προϋπόθεση που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, περί ενιαίου τιμήματος αδείας, αντί πλειοδοτικού διαγωνισμού που προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο Παππά, αλλά και τη δεύτερη προϋπόθεση, περί «απόλυτης διαφάνειας στην προέλευση των χρημάτων», η σύγχυση που δημιουργήθηκε, ήταν αναπόφευκτη.
Βεβαίως ο κ. Κουμουτσάκος φρόντισε να επισημάνει επίσης ότι «αν το ΣτΕ κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό, ο διαγωνισμός θα καταπέσει κι όλα θα ξεκινήσουν από το μηδέν», εκφράζοντας ενδεχομένως και τις ενδόμυχες επιθυμίες της ηγεσίας του κόμματος.
Σχολίασε, τέλος, και τις δηλώσεις της Ολγας Γεροβασίλη μιλώντας για «διαγωνισμό-ορισμό της διαπλοκής» και επανέλαβε ότι η αρμοδιότητα για τις άδειες θα επανέλθει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας