Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Τουλάχιστον τρεις είναι οι ενδιαφερόμενοι να ηγηθούν: η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. | INTIME NEWS

Νέος αρχηγός τέλη του 2016, νέο κόμμα την άνοιξη του 2017

Στην πιο κρίσιμη φάση τους έχουν εισέλθει οι διεργασίες στο Κέντρο και στην Κεντροαριστερά.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, αν δεν υπάρξουν ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και δεν ανακρούσει πρύμναν κάποιο από τα κύρια κόμματα του χώρου, μέχρι τα τέλη του 2016 θα διεξαχθεί η εκλογή αρχηγού από τη βάση και μέσα στους πρώτους μήνες του 2017 θα δημιουργηθεί ο νέος φορέας.

Μετά από αρκετούς μήνες διαβουλεύσεων, παλινωδιών και ανταλλαγής ουκ ολίγων αιχμών ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και τις κινήσεις που συμμετέχουν στις συνομιλίες, διαφαίνεται πλέον ουσιαστική διάθεση προσέγγισης για τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη των επόμενων βημάτων.

Η Επιτροπή Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, που είχαν συγκροτήσει από κοινού η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και οι υπόλοιποι μικρότεροι φορείς, ολοκλήρωσε το έργο της μέσα στον Ιούλιο με την κατάθεση των θέσεων εν είδει προγραμματικής πλατφόρμας.

Τώρα, η έμφαση δίνεται στη συμφωνία του πλαισίου και των χρονοδιαγραμμάτων για την ανάδειξη ηγεσίας και κατόπιν, στην ίδρυση του καινούργιου σχήματος.

Τις λεπτομέρειες, τεχνικές και πολιτικές, έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οι Στέφανος Ξεκαλάκης, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, και από το Ποτάμι οι Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου, και Παντελής Αβραμίδης, γραμματέας Οργανωτικού.

Οπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις και θα υπάρξει ακόμη μία -πριν από τις διακοπές- αυτή την εβδομάδα.

Πιθανότερο διάστημα για το τετ α τετ ραντεβού της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι οι αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς οι ημερομηνίες για το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου κρίθηκε ότι δεν βγαίνουν.

Στη συνέχεια, εφόσον οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δώσουν τα χέρια, το επικρατέστερο σενάριο περιλαμβάνει τη διεξαγωγή συνδιάσκεψης όπου ο κάθε υποψήφιος θα παρουσιάσει τους άξονες της υποψηφιότητάς του.

Τουλάχιστον τρεις είναι οι ενδιαφερόμενοι να ηγηθούν: η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Δεν αποκλείεται πάντως να προκύψουν επιπλέον υποψήφιοι, οι οποίοι για την ώρα μετρούν τις δυνάμεις τους.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη θα προτιμούσαν να μην υπάρξει άλλη υποψηφιότητα πέραν της Φώφης Γεννηματά και θα επιχειρήσουν να θέσουν ασφαλιστικές δικλίδες μέσω των κομματικών οργάνων.

Ισως να μην είναι τυχαία η πρόσφατη τοποθέτηση σε κλειστή συνεδρίαση του γραμματέα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου (αν και διευκρίνισε ότι αποτελεί προσωπική άποψη), να μην υπάρξουν διπλές υποψηφιότητες από κάθε κόμμα και να κατέλθουν μόνο οι επικεφαλής για να μην προκληθεί κίνδυνος διάσπασης.

Με την προοπτική αυτή διαφωνούν το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ, ο αρχηγός της οποίας σημειώνει ότι δεν αναμετρώνται κόμματα αλλά υποψηφιότητες για ένα ενωτικό εγχείρημα.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της προεκλογικής δραστηριότητας, προτείνεται να είναι περίπου δύο μήνες και οι κάλπες για τον νέο αρχηγό θα στηθούν στα τέλη Νοεμβρίου ή μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Για τον νέο ενιαίο φορέα, συζητείται εντός της άνοιξης του 2017 να διοργανωθεί συνέδριο όπου θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Στο τρίμηνο που θα μεσολαβήσει θα συγκροτηθεί μια προσωρινή συντονιστική επιτροπή που θα λειτουργεί ως ενιαίο πολιτικό κέντρο, ενώ τον βηματισμό τους θα συντονίσουν και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Τα αγκάθια και ο «άγνωστος»

Ενας αστάθμητος παράγοντας που προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προκηρύξει αιφνιδιαστικά πρόωρες εκλογές.

Στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε εγρήγορση, στο Ποτάμι και στη ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα πάρει το ρίσκο…

Σε κάθε περίπτωση, στο τραπέζι από τη Χαριλάου Τρικούπη έχει πέσει η ιδέα να κατέβει ενιαίο σχήμα με επικεφαλής την κ. Γεννηματά, από τη Σεβαστουπόλεως σκέφτονται είτε να ηγηθεί μεταβατικό πρόσωπο είτε να κατέβουν τα κόμματα αυτόνομα και να συνεχιστούν οι διαδικασίες συμπόρευσης αμέσως μετά.

«Αγνωστο Χ» στις διεργασίες αποτελεί ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών είχε δεσμευτεί μετά τη συνάντηση που είχε με τη Φώφη Γεννηματά ότι θα έστελνε προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι το πλαίσιο των θέσεών του, χωρίς όμως να το έχει πράξει ακόμη.

Παράλληλα, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τελικά θα συμβάλει κι αν ο ίδιος ή κάποιο άλλο στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ θα βάλουν υποψηφιότητα.

Πιο σαφής είναι η εικόνα για τους Γιάννη Ραγκούση, επικεφαλής της κίνησης Επόμενη Ελλάδα και Χάρη Θεοχάρη (Δημοκρατική Ευθύνη), οι οποίοι δείχνουν να μένουν ασυγκίνητοι, διαφωνώντας με τη μέθοδο που έχει επιλεγεί.

Εκτός των «επίσημων» διαβουλεύσεων, ζυμώσεις για το μέλλον της Κεντροαριστεράς γίνονται και στο παρασκήνιο, με πρωταγωνιστές πρόσωπα του παρελθόντος από τον χώρο του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», στις 13 Ιουνίου, στην οικία του πρώην υπουργού Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι Θεόδωρος Πάγκαλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Φλωρίδης, Τάσος Γιαννίτσης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Εγκυρες πηγές τόνιζαν στην «Εφ.Συν.» ότι συνδετικός κρίκος για την πλειονότητα των προσώπων που παρακάθισαν στο δείπνο είναι η θέση υπέρ της αυτοδιάλυσης των υπαρχουσών κομματικών δομών και της δημιουργίας νέου φορέα από το μηδέν.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον μεταρρυθμιστικό χώρο και φέρεται να διερευνήθηκαν οι προθέσεις του κεντρικού τραπεζίτη να ηγηθεί.

Δεν επιβεβαιώνεται πάντως η φράση του Θ. Πάγκαλου προς τον Γ. Στουρνάρα να αποφασίσει αν θέλει να γίνει πρωθυπουργός «ή να μείνει υπάλληλος».

Σημειώνεται ότι στο μέγαρο Μαξίμου πρέπει να ενημερώθηκαν για το «δείπνο των 8» τουλάχιστον το τελευταίο δεκαήμερο.

Κάπως έτσι ερμηνεύονται οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» στις 23 του μήνα και ο Νίκος Παππάς την περασμένη Πέμπτη στην ΕΡΤ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέος αρχηγός τέλη του 2016, νέο κόμμα την άνοιξη του 2017

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας