Σε μία καταρχάς συμφωνία για τη δημιουργία μίας επιτροπής διαλόγου, κατέληξαν η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης, με αντικείμενο τη διερεύνηση των περιθωρίων συνεργασίας των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων, καθώς και περαιτέρω κοινές δράσεις.
Το ραντεβού είχε οριστεί ύστερα από τηλεφώνημα που έκανε ο κ. Θεοδωράκης στην κ. Γεννηματά, την Τετάρτη.
Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή και κράτησε σχεδόν δύο ώρες.
Οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν στη σύσταση μίας κοινής επιτροπής διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, με ορίζοντα ενός διμήνου, αφήνοντας έτσι ανοιχτή την προοπτική μίας περαιτέρω συνεργασίας.
Η επιτροπή αναμένεται να αποτελείται από περίπου 25 μέλη, μεταξύ των οποίων πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων και συλλογικοτήτων που ενδιαφέρονται, καθώς και μεμονωμένα πρόσωπα με κοινωνική δράση.
Στόχος, ένα μεταρρυθμιστικό ρεύμα, το οποίο θα αποτελέσει τον τρίτο πολιτικό φορέα ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα σε διάστημα δύο μηνών, η επιτροπή θα έχει καταλήξει στο πλαίσιο θέσεων για περαιτέρω συμπόρευση και συνεργασία. Όπως σημείωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Θεοδωράκης, «αυτός ο διάλογος δεν πρέπει να είναι χρονικά απεριόριστος και θα πρέπει μέσα σε 2 μήνες αυτή η επιτροπή που θα ξεπερνά τα κόμματα μας, να μας πει τα συμπεράσματά της».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην επιτροπή, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε:
Είπαμε με την κ. Γεννηματά ότι είναι απαραίτητο να συναινέσουμε στη δημιουργία μιας επιτροπής θέσεων και διαλόγου με την κοινωνία, μιας επιτροπής που δεν θα έχει πλειοψηφία ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το Ποτάμι, αλλά οι περισσότεροι θα είναι και προέρχονται από την κοινωνία, μια επιτροπή που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μας δώσει ένα πλαίσιο θέσεων και τη δυνατότητα σε αυτό το εγχείρημα να προστεθεί νέος κόσμος.
Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία πίεση για την οποιαδήποτε συνεργασία. «Ό,τι συνεργασίες κάνουμε, είναι γιατί τις θεωρούμε απαραίτητες για την κοινωνία».
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι έγινε το «πρώτο βήμα». Όπως υπογράμμισε, «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα που θα δώσει ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες, που θα απαντήσει στις αγωνίες του ελληνικού λαού και θα σταθεί απέναντι στην προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο, που μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί».
Ωστόσο, πριν από τη συνάντηση με την κ. Γεννηματά, ο κ. Θεοδωράκης με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, αποσαφήνισε ότι το Ποτάμι δεν είναι μια κεντροαριστερή δύναμη, ώστε να λάβει μέρος στην ανασυγκρότηση του αριστερού χώρου που επιδιώκει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Έσπευσε να συμπληρώσει ότι αν «υπάρχουν στο δωμάτιο» προοδευτικές δυνάμεις που δεν εκπροσωπούνται ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το Ποτάμι, τότε είναι «χρέος μας είναι να ενωθούμε μαζί τους».
Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ότι δεν έχει την πρόθεση να ενωθεί με το ΠΑΣΟΚ αλλά επιθυμεί το Ποτάμι να «πολλαπλασιαστεί» σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και προοδευτικές δυνάμεις, προκειμένου να «τα αλλάξουμε όλα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας