Επιταχύνονται οι εξελίξεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπου εδώ και περίπου μία εβδομάδα παρατηρούνται σημάδια έντονης εσωστρέφειας, ως συνέπεια της συμπίεσης που προκαλεί στα κόμματα του Κέντρου η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ν.Δ.
Μόλις δύο 24ωρα μετά τη διαγραφή Γρηγοράκου και τη διόγκωση της αμφισβήτησης για τις επιλογές και την πολιτική της τακτική ως επικεφαλής του κοινού σχήματος ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η Φώφη Γεννηματά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με ρίσκο, οι οποίες θα συζητηθούν και θα προκαλέσουν αντικρουόμενες αντιδράσεις.
Με δημόσια παρέμβασή της σε εφημερίδα η κ. Γεννηματά δηλώνει την πρόθεσή της να διεξαχθεί ανοιχτή διαδικασία από τη βάση για την εκλογή αρχηγού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην οποία προφανώς και θα είναι η ίδια υποψήφια.
Η πρότασή της αυτή παρουσιάζεται ως συνέχεια των αποφάσεων που είχε λάβει τον περασμένο Ιούνιο το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη διεύρυνση και μετεξέλιξή του. Επί της ουσίας θα επιχειρήσει να αφουγκραστεί και να ικανοποιήσει το αίτημα ενός μέρους στελεχών και του κόσμου που στηρίζει το εγχείρημα για μια δυναμική επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας που θα επανενώσει τις κατακερματισμένες σήμερα δυνάμεις «χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα».
Επίσης, αναφέρεται στην εκλογή νέων οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, στη διεξαγωγή της ήδη προαναγγελθείσας Προγραμματικής Συνδιάσκεψης και ενδεχομένως ενός ιδρυτικού συνεδρίου, που θα επικυρώσει την έναρξη της λειτουργίας ενός ενιαίου φορέα.
Κρίσιμη λεπτομέρεια που μάλλον σκοπίμως θα μείνει αδιευκρίνιστη για να παρακαμφθούν οι σχεδόν βέβαιες αντιρρήσεις αρκετών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ είναι η χρονολογική σειρά της όλης διαδικασίας (θα προηγηθεί η ανάδειξη αρχηγού και θα έπεται η συνδιάσκεψη και το συνέδριο που θα κληθούν να εκλέξουν νέα όργανα ή θα συμβεί το αντίστροφο;) αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με τα υφιστάμενα κόμματα που απαρτίζουν τη συμπαράταξη με τη μορφή σύμπραξης και διατηρώντας την αυτονομία τους. Θ
α συνεχίσουν δηλαδή να υφίστανται έστω ως συνιστώσες ή τάσεις ή μήπως διά της διολίσθησης θα βάλουν λουκέτο και θα κλείσουν; Όσοι διαφωνήσουν, θα αντιτείνουν με έμφαση ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί πρώτα το προγραμματικό σκέλος και η ανάδειξη οργάνων να ακολουθήσει, διαμηνύοντας ότι δε θα επιτρέψουν αρχηγισμούς και λογικές του παρελθόντος που βάζουν «το κάρο μπροστά από το άλογο». Μάλιστα, δεν αποκλείεται η επίμαχη σύγκρουση να λάβει πολεμικές διαστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα κάνει γνωστά η κ. Γεννηματά, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη τροποποιεί τις μέχρι τώρα εκπεφρασμένες απόψεις της για το μέλλον του χώρου και της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει προ των εκλογών του Σεπτεμβρίου, έστω κι αν από το περιβάλλον της μιλούν για εφαρμογή δρομολογημένων κινήσεων.
Η διαφοροποίηση έγκειται στο γεγονός ότι ως χθες απορριπτόταν η εκλογή αρχηγού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τη βάση και γινόταν αποδεκτή -κατά την ερμηνεία της απόφασης του συνεδρίου του Ιουνίου- η διοργάνωση Προγραμματικής Συνδιάσκεψης στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Επιπλέον, διαφωνία εκφραζόταν στην ομογενοποίηση των κομμάτων που συμμετέχουν αλλά και προς όσα απευθύνεται έκκληση να συμβάλλουν στην προσπάθεια, αφού ήταν διαρκής η διευκρίνιση πρόκειται περί σύμπραξης και όχι για νέα ενιαία παράταξη.
Ερώτημα πλέον αποτελεί, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τύχη της πρότασης, ο τρόπος που θα την υποδεχτούν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Κώστας Σημίτης και φυσικά οι εκτός εγχειρήματος αλλά εντός ευρύτερου χώρου «παίκτες», όπως ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου (ο οποίος παρεμπιπτόντως παραχωρεί συνέντευξη σε κυριακάτικο φύλλο, εγείροντας απορίες για το αν υπήρξε συντονισμός με το άρθρο της κ. Γεννηματά ή πρόκειται για σύμπτωση), η Άννα Διαμαντοπούλου (τάσσεται με συνέντευξή της στην «Εφ. Συν.» υπέρ ιδρυτικού συνεδρίου από μηδενική βάση), ο Γιώργος Καμίνης κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΔΗΜΑΡ τονίζεται ότι στέκεται επί της αρχής θετικά σε κάθε μορφής ενέργεια που προσδίδει στο εγχείρημα μεγαλύτερη νομιμοποίηση, ωστόσο κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου επισήμαιναν ότι χρειάζεται συζήτηση και επεξεργασία στα αρμόδια κομματικά όργανα.
Η εν λόγω πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ φαίνεται, τέλος, να ικανοποιεί το πνεύμα τής περαιτέρω διεύρυνσης που ζητούν οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας