Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Επιμένει η Φώφη Γεννηματά πως υπάρχουν τεράστιες διαφορές με τη Ν.Δ. | EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο Κυριάκος έφερε κι άλλες τριβές

Ισχυρούς κραδασμούς προκαλεί στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η επιλογή της Φώφης Γεννηματά να τραβήξει σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τη Ν.Δ., στην προσπάθειά της να περιχαρακώσει την περιοχή του κέντρου που θα διεκδικηθεί από τον νέο πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι διαφωνίες για την αντιδεξιά πορεία του ΠΑΣΟΚ, που όπως έγραψε από χθες η «Εφ.Συν.» υπέβοσκαν εντός και εκτός των κομματικών τειχών, εκφράστηκαν ηχηρά και δημόσια χθες από τον Λεωνίδα Γρηγοράκο, βενιζελικής επιρροής και άλλοτε στενό συνεργάτη του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που επέφερε αναστάτωση και σφοδρή ενόχληση στην ηγετική πυραμίδα της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Λάκωνας βουλευτής, σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ - ΕΡΤ) είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στελέχη ή και εν ενεργεία βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να πορευτούν με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον οποίο μίλησε με ιδιαίτερα θερμό τρόπο, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν τον χωρίζει άβυσσος μαζί του.

Επιπλέον, κάλεσε το κόμμα του να συνομιλήσει με τον νέο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ –έπειτα από τον σάλο που ξέσπασε– αναρωτιόταν τι άλλαξε σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όταν το ΠΑΣΟΚ συγκυβερνούσε με τη Ν.Δ. με υπουργό τον κ. Μητσοτάκη.

Οι εν λόγω παρεμβάσεις σήμαναν συναγερμό στη Χαριλάου Τρικούπη και, σύμφωνα με τις αρχικές διαρροές από το περιβάλλον της κ. Γεννηματά, δεν αποκλείστηκε ακόμη και η αποπομπή του. Ταυτόχρονα, πηγές του ΠΑΣΟΚ διατείνονταν ότι είτε θα πει ονόματα βουλευτών είτε θα ανακαλέσει.

Βέβαια, οι απειλές περί διαγραφής είχαν προειδοποιητικό και μόνο χαρακτήρα προς γνώση και συμμόρφωση των υπόλοιπων στελεχών που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις. Ως εκ τούτου, ουδέποτε έγιναν πράξη, καθώς επελέγη να πέσουν οι τόνοι μετά τις εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Γρηγοράκου, εργάζεται και θα εντείνει την προσπάθεια για την ανάδειξη της πολιτικής της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα που είναι διαφορετική και έντονα διακριτή και από αυτή της ριζοσπαστικής λεγόμενης Αριστεράς και από την πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ελλάδα», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας ότι οι διαχωριστικές γραμμές υφίστανται και δεν καταργούνται «ούτε σε επίπεδο ελληνικό ούτε σε επίπεδο ευρωπαϊκό ανάμεσα στις μεγάλες πολιτικές οικογένειες».

Σε κάθε περίπτωση, η δικαιολογία της παρερμηνείας των δηλώσεων του κ. Γρηγοράκου και η μετάθεση των ευθυνών στους δημοσιογράφους, που επικαλέστηκε ο ίδιος και έδειξε να κάνει αποδεκτή η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει καθόλου το πνεύμα και το νόημα της παρέμβασής του, που προμηνύει άγρια εσωτερική διαπάλη με άγνωστη κατάληξη.

Πρωταγωνιστές στην κυοφορούμενη σύγκρουση θα είναι από τη μια πλευρά οι προεδρικοί που θέλουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, έναν πόλο της σοσιαλδημοκρατίας με διακριτό μέτωπο προς τις δυνάμεις της Δεξιάς και της συντήρησης, που παράλληλα θα επικρίνει τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ. «Τεράστιες οι διαφορές μας με τη Ν.Δ. και παραμένουν» επανέλαβε χθες στην ΕΡΤ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας δεξιό νεοφιλελεύθερο κόμμα τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη.

Σε αυτή την κατεύθυνση ενδεικτική είναι η αναφορά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Στέφανου Ξεκαλάκη, ότι «η Δεξιά, όποιο προσωπείο κι αν φορέσει, είτε αυτό είναι φιλελεύθερο, είτε λαϊκίστικο, είτε εθνικιστικό, είτε φιλοβασιλικό, πάντα θα είναι Δεξιά και η μόνη λύση για τον τόπο και τους προοδευτικούς Ελληνες πολίτες είναι η ανασύνταξη και αναδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης» (matrix24.gr)

Σε παρόμοια γραμμή κινείται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι, μετά τις εξελίξεις στη Ν.Δ., χρειάζεται ο πόλος της Σοσιαλδημοκρατίας «και αυτό πρέπει να το κάνουμε ακόμη πιο γρήγορα».

Μια αναφορά του σε χθεσινή συνέντευξη ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη χρειάζεται πολιτικό στίγμα, εξελήφθη ως αιχμή κατά της κ. Γεννηματά, κάτι που διέψευδαν πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου. Δηκτικός ήταν, πάντως, ο Νίκος Τσούκαλης που παρενέβη μέσω Twitter.

Ανοιχτά ενδεχόμενα

Από την άλλη, βρίσκονται οι αντιπολιτευόμενοι διαφωνούντες που θεωρούν ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να φέρει πιο κοντά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με τη Ν.Δ. Μάλιστα, μερίδα των υποστηρικτών αυτής της γραμμής δεν απορρίπτει μελλοντικά έναν ευρύτερο συνασπισμό, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ευρύτερου συνασπισμού ευρωπαϊκού προσανατολισμού, ιδέα που είχε φουντώσει την περίοδο του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι.

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν το δελτίο Τύπου των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», στο οποίο εκφράζεται η ελπίδα η εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. «να συμβάλει, παρά τις σημαντικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές μας, στην ανανέωση του πολιτικού σκηνικού, στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, στην ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων».

Η Αννα Διαμαντοπούλου, που υποστηρίζει τη δημιουργία μεταρρυθμιστικού φορέα εκ του μηδενός, χαιρέτισε την εκλογή Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση απέκτησε ηγέτη με ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική ταυτότητα».

«Η κ. Γεννηματά δεν έχει αναγκαστεί ακόμη να κάνει δήλωση πως τη χωρίζει άβυσσος με τον Τσίπρα! Με τον Κ. Μητσοτάκη όμως βιάστηκε! Τυχαίο;» αναρωτήθηκε ο Χρήστος Δερβένης, πρώην αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ επί Ευάγγ. Βενιζέλου.

Με τον Κώστα Σημίτη παρομοίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Θεόδωρος Πάγκαλος, προβλέποντας ότι, εφόσον κάνει όσα λέει, «θα έχει λυθεί το μεταρρυθμιστικό πρόβλημα της χώρας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Κυριάκος έφερε κι άλλες τριβές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας