Το φλερτ Τσίπρα-Καραμανλή επαναφέρει στην πρώτη γραμμή της αντιπολιτευτικής του ρητορικής το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, επιμένει να απαντά αρνητικά στο κάλεσμα της κυβέρνησης για διάλογο για το ασφαλιστικό και να σφυροκοπά την ηγεσία του μεγάρου Μαξίμου, προσδοκώντας πολιτικά οφέλη από την εκτιμώμενη φθορά της.
Παράλληλα, η προσοχή των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη στρέφεται τις τελευταίες ημέρες και στις εξελίξεις στη Ν.Δ., λόγω των διαδικασιών για την ανάδειξη νέου αρχηγού την Κυριακή.
Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από την ημέρα που η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε δημοσίως την απορία της για το «κρυφό ειδύλλιο» του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ., ζητώντας τις απαντήσεις των αρμοδίων.
Τότε, μετά την επιβεβαίωση της ύπαρξης διαύλων και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες το καλοκαίρι του 2015, από το ΠΑΣΟΚ με σχετική ευκολία κατέληξαν στην άποψη ότι υπάρχουν στενοί «υπόγειοι» δεσμοί που έχουν οικοδομηθεί από την περίοδο που ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Βολές κατά ΠτΔ
Μόλις χθες, με αφορμή την πρόταση για τα μέλη του ΕΣΡ, ο Ανδρέας Λοβέρδος εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση, εμπλέκοντας στη διαμάχη και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), η επιλογή των ονομάτων οδηγεί στο συμπέρασμα περί «πολιτικού γάμου ή συμφώνου συμβίωσης Τσίπρα-Καραμανλή ή Τσίπρα–Παυλόπουλου».
Συμπληρωματικά, ρίχνοντας τα βέλη του και εναντίον του Προκόπη Παυλόπουλου, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι «αν ο πολιτικός γάμος αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Καραμανλή, τότε προκύπτει μόνο πολιτικό ζήτημα. Εάν όμως υπάρχουν και πρόσωπα επιρροής του Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε υπάρχει θεσμικό ατόπημα».
Η Χαριλάου Τρικούπη κατ' επανάληψιν επιχειρεί να εμπλέξει το όνομα του κ. Παυλόπουλου στα επίμαχα σενάρια, εξαιτίας της εμπιστοσύνης που είναι γνωστό ότι του τρέφει ο Κώστας Καραμανλής.
Μάλιστα, κάποιες πρόσφατες παρεμβάσεις του Προέδρου, π.χ. για το ασφαλιστικό, εξελήφθησαν ως μομφή κατά των χειρισμών από τις τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας την έντονη ενόχληση του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι η στρατηγική στόχευση της διαρκούς ανάδειξης του φλερτ του κ. Τσίπρα με την καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ. έχει διπλά χαρακτηριστικά.
Αφ' ενός την επιθετική προσέγγιση για τον επαναπατρισμό πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διακρίνονται για τα αντιδεξιά τους αντανακλαστικά.
Αφ' ετέρου, αποτελεί τακτική άμυνας έναντι των υπέρμαχων της σύμπλευσης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, με την επισήμανση ότι πιθανή συνεργασία με την Κουμουνδούρου θα ισοδυναμούσε με συνεργασία με τον «καταστροφέα της χώρας», που για τη Χαριλάου Τρικούπη προσωποποιείται στον Κ. Καραμανλή.
Με το βλέμμα στη Ν.Δ.
Στο μεταξύ, στην πολιτική τους ανάλυση για τις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. ανώτατες κομματικές πηγές εκτιμούσαν ότι η πιο συμφέρουσα επιλογή για το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που εμφανίζεται περισσότερο διαλλακτικός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα συμμετείχε σε οικουμενική (όπως επιθυμεί η Χαριλάου Τρικούπη).
Επιπροσθέτως, σημείωναν ότι με τον κ. Μεϊμαράκη στο τιμόνι της Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ δεν διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο να απολέσει το κεντρογενές του ακροατήριο, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα όξυνε το δίπολο Αριστερά-Δεξιά, με συνέπεια η Χαριλάου Τρικούπη να συμπιεστεί και ταυτόχρονα θα απειλούνταν με διαρροές των «φιλελεύθερων-εκσυγχρονιστών» ψηφοφόρων της.
Σκληρή γραμμή
Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο το ασφαλιστικό, η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παραμένει κάθετα αρνητική, ακόμη και μετά τις διευκρινίσεις του υπουργού Εργασίας για τις διορθωτικές παρεμβάσεις στο ζήτημα της υπερφορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ενδεικτική είναι η απάντηση που έδωσε η υπεύθυνη Εργασίας Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία τόνισε: «Η συνέντευξη του κ. Κατρούγκαλου δεν σταμάτησε στις κορόνες λαϊκισμού, την επίθεση στην αντιπολίτευση και την αγνόηση του μεταρρυθμιστικού νόμου 3863/2010.
Δυστυχώς ακούστηκαν ψέματα, ενώ επιβεβαιώθηκαν οι τερατογενέσεις του δικού του... πονήματος». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν στην ίδια σκληρή γραμμή, απορρίπτοντας κάθε σκέψη περί συναινετικών λύσεων, για ένα θέμα που «καίει» και δεν αποκλείεται να επιφέρει ισχυρούς κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό σχήμα.
Παρόμοια άποψη εκφράζει εξάλλου ο Ευάγγελος Βενιζέλος με άρθρο στην ιστοσελίδα ekyklos.gr: «H μόνη αγωνία της κυβέρνησης είναι να καταστήσει συνυπεύθυνη την αντιπολίτευση, επιχειρώντας να κρύψει τις ανακολουθίες της και τις ακραίες δημαγωγικές υποσχέσεις της», γράφει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καταλήγει σχολιάζοντας τις «καλοπροαίρετες» προσκλήσεις στην αντιπολίτευση για συναίνεση:
«Οποιος νομίζει ότι θα κυβερνά το σχήμα Τσίπρα-Καμμένου και θα ψηφίζει στα δύσκολα η δημοκρατική αντιπολίτευση, κάνει λάθος και υποτιμά την επιβάρυνση που προκαλεί στον τόπο η παρούσα κυβέρνηση». Πάντως, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ φέρονται να εισηγούνται το ενδεχόμενο υπερψήφισης κάποιων άρθρων, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης της τελικής μορφής του νομοσχεδίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας