Σαν βόμβα έπεσε η αιφνιδιαστική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα –μόλις δύο ώρες πριν οι χιλιάδες σύνεδροι από όλη τη χώρα φτάσουν στο Τάε Κβον Ντο– προκαλώντας διαφορετικές αντιδράσεις, από ανακούφιση μέχρι σύγχυση σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Πολλοί από τους συνέδρους δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη της ανάρτησης του τέως προέδρου. «Τρίμπλα», «ρίσκο», «μήνυμα να σταματήσει η φαγωμάρα», «σημαντικότατη» ή «προβοκατόρικη» χαρακτήριζαν τη δήλωση μέλη που πρόλαβαν να ενημερωθούν, ενώ κοινός τόπος ήταν το «κακό τάιμινγκ».
Οι έντονες συζητήσεις και αιχμηρές αντιπαραθέσεις στα πηγαδάκια αντικατοπτρίζουν τις προβλέψεις-φόβους περί διάλυσης, μετά και τις απανωτές προκλήσεις του προέδρου. Πριν από την ομιλία του ορισμένοι εκτιμούσαν ότι θα σηκώσει το γάντι, ενώ άλλοι προέβλεπαν πως ούτως ή άλλως θα τεθεί θέμα ψηφοφορίας για την επιλογή νέου αρχηγού κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Ψηφοφόροι και μη του κ. Κασσελάκη τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής ηγεσίας και έκριναν πως δεν μπορεί πλέον να επικαλείται το όνομα του προκατόχου του. Την ίδια ώρα, παλιά και νέα μέλη του κόμματος έκριναν πως δεν ωφελεί μια νέα εσωκομματική αναμέτρηση, υπογραμμίζοντας πως «βαρόμετρο» αποτελούν οι κάλπες των ευρωεκλογών, όπου θα πρέπει να κριθεί το μέλλον του κ. Κασσελάκη, που δεν είναι δυνατόν να έχει «λευκή επιταγή τριετίας».
«Τον ψήφισα νομίζοντας ότι θα κάνει καλό, όχι να μας τραβήξει στον βούρκο», είπε ένας από τους συνέδρους. «Εγώ δεν ξέρω αν θα κάτσω», «να δούμε επιτέλους τις απόψεις του», συμπλήρωναν άλλοι. Στις συζητήσεις εκφράστηκαν ξανά οι προβληματισμοί περί απουσίας πολιτικής πείρας του 35χρονου, που επιδεικνύει δυσαρέσκεια στις συλλογικές διαδικασίες, λειτουργεί ως CEO, αλλά τελικά δεν φαίνεται «εξπέρ» στην επικοινωνιακή διαχείριση.
Στον αντίποδα, υποστηρικτές του αρχηγού επιδοκίμασαν την επίδειξη «πυγμής» τονίζοντας πως δεν «θέλουμε άλλο πρόεδρο» και πως έφερε νέο κόσμο στο κόμμα. «Οταν επί Τσίπρα άλλαζαν τα όργανα, ρωτηθήκαμε;» σημείωσε ψηφοφόρος του.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημάνθηκε, η εικόνα του κόμματος πλήττεται από τη νέα εσωκομματική σύγκρουση πριν από τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και τις διαμάχες στελεχών, παρότι γνωρίζουν τους άνισους όρους αντιμετώπισης από τα φιλοκυβερνητικά μέσα, που δεν χάνουν ευκαιρία να βάλλουν κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και πως η κρίση στο κόμμα έχει αντίκτυπο ευρύτερα στην κοινωνία –σε μια περίοδο συνεχόμενων προκλήσεων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη–, οδηγεί στην ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και την αναβίωση του δικομματισμού, τον οποίο το εκλογικό σώμα «έσπασε» πριν από εννέα χρόνια ανανεώνοντας σε ποσοστά-ρεκόρ το κοινοβουλευτικό προσωπικό και αναθέτοντας την εξουσία για πρώτη φορά σε ένα αριστερό κόμμα.
Αλλαγή ευρω-ομάδας
Οπως σημείωναν σύνεδροι, οι τελευταίες εξελίξεις τροφοδότησαν επίσης τη συζήτηση για αλλαγή ευρω-ομάδας αλλά και το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αλλά παράλληλα απομάκρυναν τις συζητήσεις από την αναζήτηση θέσεων και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων.
Το νέο επεισόδιο προκάλεσε σύγχυση αναφορικά με το μείζον ζήτημα του ιδεολογικού προσανατολισμού του κόμματος, ανέφεραν σύνεδροι, που από τις τοποθετήσεις του προέδρου δεν έχουν αποκομίσει σαφή εικόνα εάν είναι υπέρ ή κατά της διεύρυνσης.
Ακόμα και θετικοί στο «ερωτηματολόγιο» για το όνομα, το λογότυπο και βασικά χαρακτηριστικά του κόμματος, τόνιζαν την ανάγκη επεξεργασίας των διατυπώσεων των ερωτημάτων, αλλά και ότι η κίνησή αυτή θα έπρεπε να έχει γίνει γνωστή τουλάχιστον στο τριήμερο στις Σπέτσες. Σε ό,τι αφορά το επόμενο βήμα, ορισμένοι εκτιμούσαν πιθανότητα ισχυροποίησης του προέδρου, αν δεν υπάρξουν «σοβαροί» αντίπαλοι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας