Τα επιτελεία των δύο υποψηφίων αρχίζουν να μελετούν τους αριθμούς έχοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που μπαίνουν στην εξίσωση.
Η τελική μάχη που θα δοθεί την Κυριακή θα αναδείξει τον επόμενο ή την επόμενη πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κούρσα να έχει φαβορί και αουτσάιντερ αλλά και έναν «άγνωστο Χ» που μπορεί και να παίξει ρόλο ρυθμιστή.
Πρόκειται για τα παλαιά μέλη του κόμματος που δεν προσήλθαν στον πρώτο γύρο. Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων, που κάποιοι υπολογίζουν σε περίπου 50.000 άτομα.
Τι πρέπει να κάνουν τα παλιά μέλη
Παλαιά μέλη θεωρούνται όσα έχουν εγγραφεί στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2023. Για το εξωτερικό ισχύει ο κατάλογος όσων είχαν ήδη εγγραφεί για τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου.
Νέα μέλη δεν εγγράφονται, ούτε μπορούν να ψηφίσουν στις 24 Σεπτεμβρίου.
Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που δεν ψήφισαν στον α' γύρο, θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη 20-09-2023 και ώρα 18.00 να αποστείλουν προς έγκριση τα στοιχεία τους. Αφού ελεγχθούν και διαπιστωθεί ότι είναι παλαιά μέλη, θα ενταχθούν στον εκλογικό κατάλογο.
Τα νέα δεδομένα
Όσον αφορά τις συμμαχίες, οι σημερινές εξελίξεις έφεραν νέα δεδομένα με τον Νίκο Παππά να δηλώνει ανοιχτά τη στήριξή του προς τον Στέφανο Κασσελάκη και με τους δυο τους, μετά την συνάντηση στη Βουλή, να εκδίδουν κοινή ανακοίνωση.
«Ανταποκρινόμαστε στο μήνυμα της τεράστιας συμμετοχής του δημοκρατικού κόσμου στη διαδικασία της 17ης του Σεπτέμβρη. Οι 150.000 πολίτες, που περίμεναν για μία ή δύο ώρες στην ουρά, σάρωσαν σενάρια κρίσης που απεργάζονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Έστειλαν μήνυμα ενότητας. Ένα μήνυμα που μας δεσμεύει όλους και όλες για κοινή πορεία στη βάση της ιδρυτικής μας διακήρυξης, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα και η οποία συσπειρώνει τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο », σημείωσαν και τόνισαν: « Οικοδομούμε το κόμμα των μελών, με ουσιαστική συμμετοχή και απόφαση σε όλα τα επίπεδα, με περιφερειακή οργάνωση και αξιοποίηση όλων των στελεχών. Ενεργοποιούμε τα δίκτυα της παράταξης. Δημιουργούμε την πατριωτική, σύγχρονη, κυβερνώσα παράταξη».
Οι δυο τους επισημαίνουν ότι «υπερασπίζονται την εξωτερική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2015 - 2019» διεκδικώντας «λύσεις στην εξωτερική πολιτική στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» και «την προοπτική μιας χώρας όπου κάθε άνθρωπος θα μπορεί να ζήσει το δικό του Ελληνικό Όνειρο: να αναπτύσσει ελεύθερα τις δυνατότητές του, με δικαιοσύνη, εντιμότητα και Δημοκρατία » και συμπληρώνουν «ξανακερδίζουμε τον κόσμο της εργασίας, τους μισθωτούς τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους του πολιτισμού, τη μεσαία τάξη και την υγιή επιχειρηματικότητα » και «τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο».
Καταλήγουν με την αναφορά πως «από σήμερα χτίζουμε τη Μεγάλη Παράταξη της νίκης. Ξεκινάμε από αυτή την Κυριακή για τη νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Συμμετοχή, Ενότητα, Νίκη».
Η στήριξη του Νίκου Παππά στον Στέφανο Κασσελάκη όπως ήταν φυσιολογικό σήκωσε αρκετή συζήτηση αλλά και σενάρια για την επόμενη μέρα που ο πρώτος έσπευσε να διαλύσει.
«Να σας πω ευθέως ότι δεν θα είμαι ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε (ANT1) και είπε ότι Σωκράτης Φάμελλος έκανε πολύ καλά το έργο του στο μεταβατικό στάδιο που βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να στηρίξει στο β’ γύρο τον Στέφανο Κασσελάκη ο πρώην υπουργός απάντησε πως «Υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες με την Έφη Αχτσιόγλου, δεν υπήρξε κάποιο δείγμα διαλόγου από πλευράς της. Με τον Στέφανο Κασσελάκη, ευδοκίμησε η κουβέντα και έτσι τον στηρίζω».
Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση της Έλενας Ακρίτα, η οποία «έδειξε» Κασσελάκη για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της Έφης Αχτσιόγλου, την οποία είχε στηρίξει μέχρι στιγμής.
Στον αντίποδα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε εκφράσει ήδη μετά το τέλος του πρώτου γύρου την προτίμησή του προς την Έφη Αχτσιόγλου, δηλώνοντας ότι «η μεταπολιτική- η έμφαση στο πρόσωπο και την εικόνα- έχουν διεισδύσει ακόμα και εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Έναντι στην ουσία της πολιτικής».
Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα αναπτύχθηκε και μια αυθαίρετη σεναριολογία περί υπόγειας παρέμβασης ή παρασκηνιακών ενεργειών από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, ένα σημερινό άρθρο του στενού του συνεργάτη, Θανάση Καρτερού, βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Στο κείμενο με τίτλο «Τι λέει ο Τσίπρας», ο Θανάσης Καρτερός επισημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος «θα παραμείνει και παραμένει στεγανά ουδέτερος. Πειθαρχούμε σε ό,τι αποφασίσουν τα μέλη μας, αυτή είναι η αμετακίνητη άποψή του».
Ποιοι ζητούν να μην διεξαχθεί δεύτερος γύρος
Με τις ισορροπίες εντός του κόμματος να παραμένουν εξαιρετικά λεπτές και παρά την επίκληση όλων για ενότητα, στελέχη έχουν ήδη αρχίσει και εκφράζουν ανοιχτά την άποψη πως δεν πρέπει να διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών.
Σε τέτοιες δηλώσεις προχώρησε ο βουλευτής Επικρατείας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος έχει ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, δηλώνοντας ότι ««η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη» και συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν αντιπαραθέσεις και κόντρες, όταν ο στόχος είναι να προκύψει ένα αποτέλεσμα».
Αντίστοιχη θέση είχε εκφράσει και ο Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος είχε ταχθεί στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου, υποστηρίζοντας πως «ό,τι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 11 χρόνια το έκανε η κοινωνία μέσα σε μία Κυριακή. Να μην πάμε σε δεύτερο γύρο πόλωσης και εντάσεων. Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου να συνεννοηθούν στη βάση της βούλησης των πολιτών για την προεδρία του κόμματος και της Κ.Ο».
Κινήσεις στην σκακιέρα από τους δύο υποψηφίους
Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου ξεκίνησε τη μέρα της παραχωρώντας συνέντευξη στον ΑΝΤ1 μιλώντας για μια προφανή διάθεση ανανέωσης «που υπήρχε στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τους πολίτες» που «μορφοποιήθηκε στην παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη».
Υπογράμμισε, όμως ότι «αυτήν την στιγμή πρέπει να επιμένουμε λίγο περισσότερο στο περιεχόμενο της πολιτικής, να συζητήσουμε πιο βαθιά τα πολιτικά ζητήματα, τι εισφέρει η δική του υποψηφιότητα και τι η δική μου».
Κατά τη διάρκεια της ημέρας επανήλθε με πάντηση στις προβοκάτσιες εις βάρος της και κάλεσμα προς τον συνυποψήφιό της να πάρει θέση για τον πόλεμο λάσπης που δέχεται.
Με βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε πως «εδώ και λίγο καιρό εκτοξεύονται συστηματικά και συντονισμένα από μιντιακά και σοσιολμιντιακά κέντρα άθλιες συκοφαντίες που εμφανίζουν εμένα και στελέχη που στέκονται στο πλευρό μου ως υπονομευτές του Αλέξη Τσίπρα» ενώ προανήγγειλε πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που της δίνει ο νόμος απέναντί τους.
Αργά το βράδυ έλαβε τη δήλωση υποστήριξης της υποψηφιότητας της ενόψει τον β' γύρου των εκλογών από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που βγήκε τρίτος στον α' γύρο. Σε ανάρτησή του που έκανε στο Facebook, αναφέρει με νόημα πως «έχουμε μπροστά μας μόνο ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος».
► Υπέρ Αχτσιόγλου τάχθηκε η Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Ο Στέφανος Κασσελάκης επικεντρώθηκε στην προεκλογική του περιοδεία και επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές από την καταστροφική κακοκαιρία «Daniel» σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.
Πρώτος σταθμός του ήταν η γέφυρα της Μεταμόρφωσης ενώ ακολούθησαν συναντήσεις με αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη ομάδων αλληλεγγύης και κατοίκους των νόμων Τρικάλων και Καρδίτσας.
Λίγο νωρίτερα είχε πει «όχι» στην πρόταση της Έφης Αχτσιόγλου για debate, καλώντας την, αντιθέτως, σε κοινή περιοδεία και υπενθυμίζοντας τα λόγια του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «εμείς είμαστε σύντροφοι, όχι αντίπαλοι».
Ο Κασσελάκης στη βουλή και ο πρώτος πρόθυμος
Αν και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο στο τραπέζι για την επόμενη ημέρα έχει πέσει και το μεγάλο και δύσκολο στοίχημα της πλευράς Κασσελάκη πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η παρουσία του στη Βουλή, εφόσον κερδίσει την προεδρία.
Το βασικό σενάριο είναι να παραιτηθούν σωρηδόν βουλευτές από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αθανάσιο Τσακρή να είναι ο πρώτος που δηλώνει ότι προτίθεται να αποχωρήσει από τη θέση του προκειμένου να διευκολύνει τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ο κ. Τσακρής, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πρόθυμος να «θυσιαστεί» για να έχει παρουσία εντός Κοινοβουλίου ο κ. Κασσελάκης εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η παραίτηση αυτή αριθμητικά δεν φτάνει, φυσικά, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι πρέπει να παραιτηθεί τουλάχιστον ένας από τους τρεις εκλεγμένους (Όθωνας Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα, Αθανάσιος Τσακρής) και στη συνέχεια να παραιτηθούν άλλοι πέντε, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ένατος στο ψηφοδέλτιο.
Ένα ακόμα σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας είναι να παραιτηθεί ο ομογενής Όθων Ηλιόπουλος και να γίνει βουλευτής ο επίσης ομογενής Στέφανος Κασσελάκης. Συνταγματικά δεν προβλέπεται όμως κατά μια ερμηνεία, κάθε κόμμα πρέπει να έχει οπωσδήποτε έναν ομογενή βουλευτή επικρατείας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας