Ο κύβος ερρίφθη, σχεδόν όλοι έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρό του, ενώ οι δύο υποψήφιοι έδωσαν ήδη ένα πρώτο δείγμα για την τακτική που αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.
Έτοιμα τα στρατόπεδα, ζητούμενο η ενότητα
Οι σημερινές εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα στα εσωκομματικά με τον Νίκο Παππά να δηλώνει ανοιχτά τη στήριξή του προς τον Στέφανο Κασσελάκη και με τους δυο τους, μετά την εμφάνιση στη Βουλή να εκδίδουν κοινή ανακοίνωση.
«Ανταποκρινόμαστε στο μήνυμα της τεράστιας συμμετοχής του δημοκρατικού κόσμου στη διαδικασία της 17ης του Σεπτέμβρη. Οι 150.000 πολίτες, που περίμεναν για μία ή δύο ώρες στην ουρά, σάρωσαν σενάρια κρίσης που απεργάζονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Έστειλαν μήνυμα ενότητας. Ένα μήνυμα που μας δεσμεύει όλους και όλες για κοινή πορεία στη βάση της ιδρυτικής μας διακήρυξης, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα και η οποία συσπειρώνει τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο », σημείωσαν και τόνισαν: « Οικοδομούμε το κόμμα των μελών, με ουσιαστική συμμετοχή και απόφαση σε όλα τα επίπεδα, με περιφερειακή οργάνωση και αξιοποίηση όλων των στελεχών. Ενεργοποιούμε τα δίκτυα της παράταξης. Δημιουργούμε την πατριωτική, σύγχρονη, κυβερνώσα παράταξη».
Οι δυο τους επισημαίνουν ότι« υπερασπίζονται την «εξωτερική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2015 - 2019 » διεκδικώντας « λύσεις στην εξωτερική πολιτική στη βάση του Διεθνούς Δικαίου » και « την προοπτική μιας χώρας όπου κάθε άνθρωπος θα μπορεί να ζήσει το δικό του Ελληνικό Όνειρο: να αναπτύσσει ελεύθερα τις δυνατότητές του, με δικαιοσύνη, εντιμότητα και Δημοκρατία » και συμπληρώνουν «ξανακερδίζουμε τον κόσμο της εργασίας, τους μισθωτούς τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους του πολιτισμού, τη μεσαία τάξη και την υγιή επιχειρηματικότητα » και « τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο». « Από σήμερα χτίζουμε τη Μεγάλη Παράταξη της νίκης. Ξεκινάμε από αυτή την Κυριακή για τη νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Συμμετοχή, Ενότητα, Νίκη », καταλήγει η δήλωση τους.
Αίσθηση προκάλεσε και η σημερινή τοποθέτηση της Έλενας Ακρίτα, η οποία «έδειξε» Κασσελάκη για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της Έφης Αχτσιόγλου, την οποία είχε στηρίξει μέχρι στιγμής.
Στον αντίποδα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε εκφράσει ήδη μετά το τέλος του πρώτου γύρου την προτίμησή του προς την Έφη Αχτσιόγλου, δηλώνοντας ότι «η μεταπολιτική- η έμφαση στο πρόσωπο και την εικόνα- έχουν διεισδύσει ακόμα και εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Έναντι στην ουσία της πολιτικής».
Η ίδια η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε σημερινή της παρέμβαση μέσω του ΑΝΤ1 έκανε λόγο για μια προφανή διάθεση ανανέωσης «που υπήρχε στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τους πολίτες μορφοποιήθηκε στην παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη. Ορθώς επισημαίνεται ότι φέρει στοιχεία μιας φρέσκιας παρουσίας και είχε μια αυξημένη καμπάνια στα social media». Υπογράμμισε, όμως ότι «αυτήν την στιγμή πρέπει να επιμένουμε λίγο περισσότερο στο περιεχόμενο της πολιτικής, να συζητήσουμε πιο βαθιά τα πολιτικά ζητήματα, τι εισφέρει η δική του υποψηφιότητα και τι η δική μου».
Έμμεση απάντηση Τσίπρα στα σενάρια περί παρέμβασης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αναπτύχθηκε και μια αυθαίρετη σεναριολογία περί υπόγειας παρέμβασης ή παρασκηνιακών ενεργειών από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, ένα σημερινό άρθρο του στενού του συνεργάτη, Θανάση Καρτερού, βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Στο κείμενο με τίτλο «Τι λέει ο Τσίπρας», ο Θανάσης Καρτερός επισημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος «θα παραμείνει και παραμένει στεγανά ουδέτερος. Πειθαρχούμε σε ό,τι αποφασίσουν τα μέλη μας, αυτή είναι η αμετακίνητη άποψή του».
Αναλυτικά το άρθρο στο avgi.gr
Ποιοι ζητούν να μην διεξαχθεί δεύτερος γύρος
Με τις ισορροπίες εντός του κόμματος να παραμένουν εξαιρετικά λεπτές και παρά την επίκληση όλων για ενότητα, στελέχη έχουν ήδη αρχίσει και εκφράζουν ανοιχτά την άποψη πως δεν πρέπει να διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών.
Σε τέτοιες δηλώσεις προχώρησε σήμερα βουλευτής Επικρατείας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος έχει ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, δηλώνοντας ότι ««η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη» και συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν αντιπαραθέσεις και κόντρες, όταν ο στόχος είναι να προκύψει ένα αποτέλεσμα».
Αντίστοιχη θέση είχε εκφράσει και από χθες ο Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος είχε ταχθεί στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου, υποστηρίζοντας πως «ό,τι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 11 χρόνια το έκανε η κοινωνία μέσα σε μία Κυριακή. Να μην πάμε σε δεύτερο γύρο πόλωσης και εντάσεων. Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου να συνεννοηθούν στη βάση της βούλησης των πολιτών για την προεδρία του κόμματος και της Κ.Ο».
Το ντιμπέιτ πάει... περίπατο εν μέσω αιχμών
Αγεφύρωτη δείχνει να είναι και η διαφορά των δύο υποψηφίων σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής κάποιας μορφής τηλεμαχίας.
Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε «όχι» στην πρόταση της Έφης Αχτσιόγλου, καλώντας την, αντιθέτως, σε κοινή περιοδεία και υπενθυμίζοντας τα λόγια του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «εμείς είμαστε σύντροφοι, όχι αντίπαλοι».
Στον 35χρονο ομογενή επιχειρηματία απάντησε επίσης μέσω social media η Έφη Αχτσιόγλου με λόγια του… Νίκου Παππά «θα ήταν τεράστιο λάθος να μη μιλήσουμε, με συντροφικότητα, μπροστά στους δημοκρατικούς πολίτες. Απαραίτητο το debate ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος».
Ο Κασσελάκης στη βουλή και ο πρώτος πρόθυμος
Το μεγάλο και δύσκολο στοίχημα της πλευράς Κασσελάκη είναι το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η παρουσία του στη Βουλή, εφόσον κερδίσει την προεδρία.
Το βασικό σενάριο είναι να παραιτηθούν σωρηδόν βουλευτές από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αθανάσιο Τσακρή να είναι ο πρώτος που δηλώνει ότι προτίθεται να αποχωρήσει από τη θέση του προκειμένου να διευκολύνει τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ο κ. Τσακρής, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πρόθυμος να «θυσιαστεί» για να έχει παρουσία εντός Κοινοβουλίου ο κ. Κασσελάκης εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η παραίτηση αυτή αριθμητικά δεν φτάνει, φυσικά, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι πρέπει να παραιτηθεί τουλάχιστον ένας από τους τρεις εκλεγμένους (Όθωνας Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα, Αθανάσιος Τσακρής) και στη συνέχεια να παραιτηθούν άλλοι πέντε, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ένατος στο ψηφοδέλτιο.
Ένα ακόμα σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας είναι να παραιτηθεί ο ομογενής Όθων Ηλιόπουλος και να γίνει βουλευτής ο επίσης ομογενής Στέφανος Κασσελάκης. Συνταγματικά δεν προβλέπεται όμως κατά μια ερμηνεία, κάθε κόμμα πρέπει να έχει οπωσδήποτε έναν ομογενή βουλευτή επικρατείας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας