Bάζοντας ως κύριο στόχο την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις επόμενες εκλογές, διευκρινίζοντας ότι «δεν διεκδικούμε κυβέρνηση ηττημένων» και τονίζοντας ότι «τερατογένεση είναι να μείνει στην εξουσία ο κ. Μητσοτάκης», ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τη ΔΕΘ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των υποκλοπών.
Απαντώντας στην «Εφ.Συν.» είπε ότι η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το θέμα είναι παρωδία, εξευτελισμός της δημοκρατικής διαδικασίας και πως ποινικές ευθύνες «θα αντιμετωπίσουν όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν» διότι αυτό δεν είναι πολιτικό λάθος αλλά αξιόποινη πράξη, οπότε «αυτό δεν θα το αφήσουμε έτσι».
Στην πολύωρη για άλλη μια χρόνια συνέντευξη ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε έχουν κόστος «5,6 δισ. ευρώ κοστολογημένα ένα προς ένα», είπε ότι έχει ηθική υποχρέωση προς τη μεσαία τάξη να αποκαταστήσει τις αδικίες που έκανε και η κυβέρνησή του, υποστήριξε την εξαγγελία του για κρατικοποίηση της ΔΕΗ και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα γεγονότα στο ΑΠΘ λέγοντας πως «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη ο τόπος είναι η κλιμάκωση της έντασης».
Οι υποκλοπές κυριάρχησαν στον πρώτο κύκλο των ερωτήσεων, με τον Αλέξη να Τσίπρα να ζητά δημόσια παρέμβαση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα της επίκλησης του απορρήτου στη Βουλή και αναφερόμενος στο κόμμα της Ν.Δ. σημείωσε ότι αν και δεν θέλει να ταυτίσει όλο το κόμμα με την υπόθεση «δεν είναι δυνατόν η ίδια η Κ.Ο. της Ν.Δ. να αποδέχεται την ευθύνη για αυτή την εκτροπή»! Τοποθετούμενος για την υπόθεση Πιτσιόρλα είπε ότι η απόπειρα συμψηφισμού συνιστά «απόδειξη ενοχής του κ. Μητσοτάκη».
Σε αντίθεση λοιπόν με τα τρέχοντα «εμείς έχουμε την κακή συνήθεια να μην καταστρέφουμε φακέλους», διερωτήθηκε «τι θα συνέβαινε αν εγώ παρενέβαινα για να αποκλειστούν από την έρευνα στελέχη επειδή ήταν φίλοι μου», τονίζοντας ότι η παρακολούθηση αυτή έγινε υπηρεσιακά, δεν ήταν «ένας αόριστος εθνικός λόγος που δεν μας λένε ποιος είναι».
Δημοσκοπήσεις
Σαρκαστικός για τις δημοσκοπήσεις που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται της Ν.Δ., θύμισε τις αποτυχημένες προβλέψεις των εταιρειών το 2019 τονίζοντας πως «δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις» κάποιες από τις οποίες «δεν είναι φωτογραφία της στιγμής, αλλά πλαστογραφία της στιγμής». Στάθηκε δε ιδιαίτερα στις τελευταίες αποκαλύψεις για εταιρεία δημοσκοπήσεων που θέλουν τα στελέχη της να έχουν πάρει δουλειές ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ με απευθείας αναθέσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε άγριο χιούμορ απαντώντας στην ερώτηση για την πρόσκληση που του απεύθυνε ο πρωθυπουργός να συναινέσει σε αλλαγή εκλογικού νόμου, θυμίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης είχε πει πως δεν είναι κωλοτούμπας, αλλά αν θέλει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να είμαστε κι οι δύο κωλοτούμπες, να την κάνουμε μαζί την κωλοτούμπα. Δηλαδή εγώ (ο Μητσοτάκης) είμαι θεσμικός, αλλά άμα θέλει ο Τσίπρας μπορώ να γίνω μη θεσμικός. Είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας ότι ο πρωθυπουργός «επιβεβαίωσε το πολιτικό του αδιέξοδο, τη βαθιά του συνειδητοποίηση ότι είναι απερχόμενος και ψάχνει να βρει διέξοδο. Δεν θα του δώσουμε καμία».
Προϊόν σχολιασμού αποτέλεσε ο πολιτικός χειρισμός του κ. Τσίπρα στην ερώτηση σχετικά με το πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αφού ξεκαθάρισε εισαγωγικά πως «είναι γνωστές οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες που έχουμε», σημείωσε πως «έχει ένα εκτόπισμα που είναι ιδιαίτερο σημαντικό, οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις απόψεις που καταθέτει».
Επειδή ο κ. Βενιζέλος πήρε θέση για τις υποκλοπές, ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν θα τον αξιοποιούσε πολιτικά –όπως και τον κ. Αλιβιζάτο– και έδωσε μια –διπλωματικά αξιομνημόνευτη– απάντηση, σημειώνοντας πως «δεν νομίζω ότι ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε αυτές τις θέσεις διότι επιδιώκει να τις εξαργυρώσει σε κάποιο πολιτικό σχήμα... Τουλάχιστον δεν θα είμαι εγώ εκείνος που θα τον αδικήσω με τέτοιο κατάφωρο τρόπο»!
Η διπλωματική γλώσσα αντικαταστάθηκε με ευθεία πολεμική εναντίον του κ. Μητσοτάκη στην ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε ότι δεν αγνοεί την ρητορική κλιμάκωση του κ. Ερντογάν «και θα πρέπει να δούμε πώς αυτή η κλιμάκωση δεν θα επεκταθεί», ωστόσο αποδόμησε με σκληρό ύφος τα «γιοκ» που απεύθυνε ο κ. Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο πριν από μία εβδομάδα από το ίδιο βήμα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «θα περίμενα τον κ. Μητσοτάκη να λέει “γιοκ” στο “Ορούτς Ρέις” όταν έλεγαν ότι το παρέσυρε ο άνεμος ή στο Turkaegean όταν παρέδιδαν τη χρήση του ονόματος δήθεν από λάθος ενός υπαλλήλου, στις κρίσιμες στιγμές θα έπρεπε να πει “γιοκ”. Δεν το έχει κάνει. Θα περίμενα επίσης τη στιγμή που υπερασπίζεται τα εθνικά δικαιώματα, παράλληλα να αφήνει και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Ενα επεισόδιο έντασης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ατυχών χειρισμών ή έλλειψης διαύλων επικοινωνίας. Αυτό που με ανησυχεί είναι η έλλειψη διαύλων επικοινωνίας».
Το θέμα των 38 προσφύγων
Δηκτικός ήταν ο κ. Τσίπρας απαντώντας στην ερώτηση αν θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ συγγνώμη για το θέμα των 38 προσφύγων στη βραχονησίδα στον Εβρο, όπως του ζητά η κυβέρνηση. Διερωτήθηκε λοιπόν: «Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί παρεμβήκαμε και υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας σε μια ανθρωπιστική τραγωδία; Θέλετε να ζητήσουμε συγγνώμη για το ότι ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να υπάρξει ανθρωπιστική προσέγγιση; Γιατί ζητήσαμε από την κυβέρνηση –που έκανε ότι δεν υπάρχουν αυτοί– να μας εξηγήσει αν είναι στο ελληνικό έδαφος και να τους σώσει, κι αν είναι σε τουρκικό να διεθνοποιήσει το ζήτημα για να σωθούν;»
Διευκρίνισε δε πως μαζί με την υποχρέωση και το δικαίωμα η χώρα να υπερασπίζεται τα σύνορα, υπάρχει παράλληλα υποχρέωση να κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τηρώντας τους στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς όρους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας