Στην πρώτη του παρουσία ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης την περασμένη εβδομάδα, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί σε ένα ευρύ εθνικό ακροατήριο και να περιγράψει στόχους και διλήμματα της περιόδου μέχρι τις εκλογές, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων και των αποκαλύψεων που έρχονται καθημερινά στο φως γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών. Μια υπόθεση που έχει αλλάξει άρδην αρκετές παραμέτρους στο πολιτικό σκηνικό, έχοντας οδηγήσει και τη Χαριλάου Τρικούπη σε επικαιροποίηση ορισμένων εκ των θέσεων που διατύπωνε.
Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αποτιμώντας θετικά το διήμερο στη ΔΕΘ, δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ομιλία του κ. Ανδρουλάκη στο «Βελλίδειο» και τα πολλαπλά μηνύματα που έστειλε στη συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους, ενώ παράλληλα προχωρούν σε μια επιχείρηση αποκωδικοποίησής τους και σχεδιασμού των προτεραιοτήτων του επόμενου διαστήματος.
Κατ' αρχάς, σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις, ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη έδειξε να είναι αποφασισμένος να μη συμβιβαστεί με τη γραμμή της συσκότισης και της αδιαφάνειας που προωθείται από το μέγαρο Μαξίμου. Απεναντίας, προέβη σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις, ενδεικτικές της κατεύθυνσης περαιτέρω δημοσιοποίησης του θέματος εντός και εκτός συνόρων.
Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι θα πάρει πρωτοβουλία συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να την ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις και να την παροτρύνει να συμβάλει από τη θεσμική της θέση και με τις νομικές της γνώσεις στην προσπάθεια να ομαλοποιηθεί το πολιτικό κλίμα και να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια. Δεύτερον, ο Νίκος Ανδρουλάκης διαμήνυσε καθαρά ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει το φαινόμενο μπλοκαρίσματος μαρτύρων, οι οποίοι προτάθηκε να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή αλλά η πλειοψηφία τούς απέρριψε. Και υποσχέθηκε να επαναλάβει τις επίμαχες κλήσεις για την ανάλογη εξεταστική στο Ευρωκοινοβούλιο.
Κομμένες γέφυρες
Οι παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ και όχι μόνο αυτοί αντιλαμβάνονται άλλωστε ότι το σκάνδαλο των «κοριών» της ΕΥΠ έχει επιδεινώσει σε βαθμό ανεπανόρθωτο για την ώρα τις έτσι κι αλλιώς προβληματικές σχέσεις της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.
Για την ακρίβεια, έχει κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας, βάζοντας μέχρι νεωτέρας τέλος στα όποια σενάρια για μετεκλογική συνομιλία και σύμπραξη με τη Ν.Δ. Αυτό το γεγονός εξηγείται από τη ρητορική υψηλών τόνων που συντηρούν ο κ. Ανδρουλάκης και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη απέναντι στην κυβερνητική παράταξη και τον πρωθυπουργό, ο οποίος παραμένει στο στόχαστρο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης δέχεται βροχή από πυρά για τις πρακτικές που έχει υιοθετήσει για το θέμα αλλά και για τα αντιφατικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει τους χειρισμούς και να υποβαθμίσει την εν γένει σημασία της υπόθεσης.
Μπορεί επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αποφεύγει να ζητήσει ευθέως παραίτησή του και εκλογές και σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις να μην ανοίγει πλήρως τα χαρτιά του για τη στάση του στο μετεκλογικό σκηνικό, όμως θα εκλαμβανόταν ως έκπληξη μια συνεργασία με τη σημερινή Ν.Δ. Μάλιστα, δεν περνά απαρατήρητο το μήνυμα-προειδοποίηση προς τη «γαλάζια» ηγεσία να μη διανοηθεί να μεταγράψει, να προσεταιριστεί ή να υφαρπάξει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να καταφέρει να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Και παίρνοντας αφορμή από τη φράση Μητσοτάκη περί πολιτικής τερατογένεσης, σχολίασε ότι ήδη υπάρχει η τερατογένεση των παρακολουθήσεων, αν δούμε και αυτή την τερατογένεση (σ.σ. της αποστασίας και της «υποκλοπής» βουλευτών) θα μιλάμε για πλήρη επαναφορά μιας συντηρητικής παράταξης βγαλμένης από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας της.
Πρωθυπουργία
Στην ίδια λογική εντάσσεται και το «αντιδίλημμα» εν όψει της προσεχούς κάλπης του 2023 για επιλογή των ψηφοφόρων ανάμεσα σε μια δημοκρατική ανατροπή ή μια ανοχή στον καθεστωτισμό και την αδικία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από τις απαντήσεις του κατέστησε σαφές ότι στις «καθεστωτικές» δυνάμεις κατατάσσει πρωτίστως τη Ν.Δ., δεν εξαιρεί όμως και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του κακού -όπως θεωρεί- κυβερνητικού του παρελθόντος με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Για τον λόγο αυτό, ζητά ισχυρή εντολή στο πρόσωπό του από τους πολίτες, με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ για να διευκολυνθεί στις διαβουλεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης την Κυριακή της απλής αναλογικής.
Διατηρώντας αναλλοίωτη την άποψη ότι δεν θα συμβάλει στην επανεκλογή του κ. Μητσοτάκη ή του κ. Τσίπρα στην πρωθυπουργία, δηλώνει ότι δεν θα τους βάλει στο Μαξίμου από το παράθυρο, ξεκαθαρίζει όμως και κάτι επιπλέον αναφορικά με τις δικές του επιδιώξεις. Οτι διεκδικεί και εκείνος -υπό προϋποθέσεις- τη θέση του πρωθυπουργού, κάτι το οποίο περιέγραψε εμμέσως απαντώντας στην ερώτηση της «Εφ.Συν.» στη ΔΕΘ όπου σημείωσε: «Ζητώ από τον ελληνικό λαό ευθέως καθαρή εντολή και δεσμεύομαι από την πρώτη Κυριακή να αγωνιστώ να υπάρχει κυβέρνηση με πρωθυπουργό που θα πηγαίνει στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και θα τον σέβονται οι εταίροι μας. Και όχι πρωθυπουργό που θα τον κοιτάνε με μισό μάτι, είτε γιατί στήνει ψεύτικα δημοψηφίσματα είτε γιατί κάνει υποκλοπές σχεδιάζοντας με παρακρατικούς μηχανισμούς».
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, η αποκρυπτογράφηση των σκέψεων του κ. Ανδρουλάκη για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με τη στρατηγική που ακολουθεί, π.χ. Εύα Καϊλή, Ανδρέας Λοβέρδος κ.ά., και τα οποία, ειδικά με την τροπή στο θέμα των παρακολουθήσεων, αισθάνονται να αποδυναμώνεται το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο του κόμματός τους στο οποίο πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια.
Στην αγωνία της να φράξει προκαταβολικά τον δρόμο σε ένα ενδεχόμενο ζύμωσης με την Κουμουνδούρου για προοδευτική κυβέρνηση (που ωστόσο δεν συζητά ως προοπτική η Χαριλάου Τρικούπη), η λεγόμενη δεξιά πτέρυγα προβαίνει σε άγαρμπες υποδείξεις, δίνοντας λαβή για διάφορα σχόλια από τους πολιτικούς αντιπάλους. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει σιβυλλικά ότι όποιοι δεν στρατεύονται στην κοινή προσπάθεια, έχοντας μοναδική έννοια μια καρέκλα εξουσίας ή άλλους ιδιοτελείς σκοπούς, θα κριθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από την απάντησή του... Τουλάχιστον, ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται να έχει σε αυτή τη φάση στο πλευρό του τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Σημίτη (με ένα ερωτηματικό γιατί εσχάτως μένει σιωπηλός) και Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην πρόεδρο, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο αποκάλεσε συνεπή σε όσα πράττει για την παράταξη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας