Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Έφη Αχτσιόγλου | ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

«Στα όρια του μαγειρέματος ο συμψηφισμός υπερκερδών και ζημιών στη λιανική της ενέργειας»

Την ενημέρωση της Βουλής με πλήρη στοιχεία για τον υπολογισμό των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας από τη ΡΑΕ, ζητά η Έφη Αχτσιόγλου. Ζητά να ενημερωθεί το Σώμα για τον μηχανισμό υπολογισμού τους και αν έχει γίνει κάποιος συμψηφισμός μεταξύ υπερκερδών στη χονδρική και άλλων ζημιών στη λιανική, σημειώνοντας ότι αν έχει συμβεί αυτό, τότε είναι απαράδεκτο, στον «βαθμό του μαγειρέματος». Για το ίδιο θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ζητήσει συνάντηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να ληφθούν μέτρα για την προστασία της κοινωνίας και των καταναλωτών από την αισχροκέρδεια.

Με δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra Channel», η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια «δεν χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 ακολουθεί μία πολιτική επιδότησης της αισχροκέρδειας. Με χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού επιδοτεί έναν μηχανισμό σώρευσης υπερκερδών σε συγκεκριμένους παραγωγούς ενέργειας και δεν ανακουφίζει τους καταναλωτές, αυτό συνεχίζεται και μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη».

Όπως επισήμανε, παρέμβαση «την πηγή του προβλήματος θα σήμαινε επιβολή πλαφόν, όριο στη χονδρική και κατ' επέκταση στη λιανική τιμή, πλαφόν στα κέρδη και φορολόγηση των υπερκερδών που σωρεύτηκαν τόσο καιρό. Αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί στο εσωτερικό της χώρας και δεν ελήφθησαν από τον κύριο Μητσοτάκη, γιατί είναι στρατηγική επιλογή του η προστασία αυτών των εταιρειών».

Και αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα των υπερβολικών χρεώσεων που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν οι πολίτες, είπε ότι «περιγράφει με πάρα πολύ θολό τρόπο έναν μηχανισμό που θα θέσει σε εφαρμογή τον Ιούλιο, τον οποίο δεν έχουμε δει και μάλλον ακόμη δεν έχει συγγράψει, διότι δεν είναι γνωστός σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Και πρόσθεσε: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για πλαφόν δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος. Η πρόταση της Ν.Δ. για τον μηχανισμό υπονοεί ότι θα πληρωθούν οι παραγωγοί ενέργειας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Σχολιάζοντας δε τις κυβερνητικές διαρροές για υπολογισμό των υπερκερδών στο επίπεδο των 600 εκατ. ευρώ, η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε πως «πρέπει να έρθουν όλα στο φως, τα στοιχεία και η μεθοδολογία πρέπει να τεθούν σε δημόσιο έλεγχο και να έρθουν στη Βουλή. Αν έχει γίνει κάποιου είδους συμψηφισμός μεταξύ υπερκερδών στη χονδρική και άλλων ζημιών στη λιανική για να καταλήξουν στο ποσό αυτό δεν είναι αποδεκτό, είναι στα όρια του "μαγειρέματος"».

Και ζήτησε «διαφάνεια» και να έρθουν «όλα στο φως».

Να σημειωθεί ότι την κυβερνητική γραμμή για τον υπολογισμό έδωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, που μίλησε για «μέρισμα αλληλεγγύης» των παραγωγών ενέργειας και για ζημιές στα «σταθερά τιμολόγια».

«Μιλάμε για υπερέσοδα γιατί πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ότι υπήρξαν και σημαντικές εκπτώσεις από τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, επίσης έχουν υπάρξει ζημιές από τα σταθερά τιμολόγια που είναι διαμορφωμένα προ της κρίσης. Με απόλυτο σεβασμό στα πορίσματα της ΡΑΕ θα επιβάλουμε ένα έκτακτο τέλος, ουσιαστικά ένα μέρισμα αλληλεγγύης των παραγωγών ενέργειας», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Αίτημα συνάντησης με την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στο μεταξύ, αίτημα συνάντησης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αρμόδια στελέχη ή συνεργάτες της Αρχής απέστειλαν οι τομεάρχες Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντός & Ενέργειας, Αλέξης Χαρίτσης και Σωκράτης Φάμελλος αντίστοιχα, με θέμα τον απαιτούμενο έλεγχο των κλάδων χονδρικής και λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι η συνάντηση με την Ανεξάρτητη Αρχή είναι επιβεβλημένη, αφενός λόγω της έκρηξης των τιμών στον κλάδο της ενέργειας που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες, αφετέρου λόγω της αδυναμίας της Κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ρύθμιση και τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας, προκειμένου να προστατεύσει την ελληνική κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας από την αισχροκέρδεια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Στα όρια του μαγειρέματος ο συμψηφισμός υπερκερδών και ζημιών στη λιανική της ενέργειας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας