«Μην πάτε να ψηφίσετε με τα χαρτάκια και τις λίστες που θα σας δώσουν οι τάσεις και τα ρεύματα ιδεών. Σας καλώ όλους να κάνουμε μια δημοκρατική επανάσταση όχι μόνο στον τρόπο εκλογής, αλλά και στον τρόπο σκέψης μας».
Αυτά τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στο τέλος του συνεδρίου θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα γενικότερο πλαίσιο που αφορούσε τη λειτουργία των τάσεων στο κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι αυτό φάνηκε και στα θεματικά τραπέζια του συνεδρίου που κατά κύριο λόγο στελεχώθηκαν από μέλη του think tank του προέδρου και η παρουσία των εκπροσώπων των τάσεων ήταν μικρή.
Αντιθέτως, μεγάλη ήταν η αντίθεση όπως διαπιστώθηκε σε κάποιες περιπτώσεις ομιλητών κατά τη διάρκεια των 4 ημερών. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παύλος Πολάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, ήταν ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές στα «τζαρτζαρίσματα» που σημειώθηκαν με αφορμή διαφορετικές αντιλήψεις για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση, όσο και την περίοδο που είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Σε κάποιες περιπτώσεις οι της «Ομπρέλας» ήταν «κόκκινο πανί» για τους pροεδρικούς και τούμπαλιν.
Αυτό διαπιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό χθες, μετά το τέλος του συνεδρίου (δες ρεπορτάζ σελ. 4-5), αλλά και το βράδυ της Παρασκευής, όταν η «Ομπρέλα» κατέβασε την πρόταση να στηθούν δύο κάλπες - μία για την πρόταση να εκλεγούν πρόεδρος και κεντρική επιτροπή από τα μέλη και μία να εκλεγεί ο πρόεδρος από τα μέλη και η κεντρική επιτροπή από το συνέδριο. Οταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να υπερασπιστεί την πρόταση, γιουχαΐστηκε από συνέδρους. Αρκετοί εξ αυτών εξακολουθούν να του χρεώνουν τη συνέντευξη στην «Καθημερινή» και γενικότερα στην «Ομπρέλα» ότι επιχειρεί να κρατήσει το κόμμα «περιχαρακωμένο».
Υπερφορολόγηση
Ο Παύλος Πολάκης πέταξε πολλά καρφιά που είχαν ως αποδέκτη τον πρώην υπουργό Οικονομικών με πιο αιχμηρό εκείνο των 37 δισ. ευρώ που θεωρείται από μερίδα των προεδρικών ως «υπερβολικό» και πως η υπερφορολόγηση που οδήγησε στη συγκέντρωση αυτού του ποσού κόστισε στο κόμμα τις εκλογές.
«Δεν μου έδωσε εντολή ο σύντροφος πρόεδρος για να φτιάξω το αριστερό μου προφίλ ή να κατηγορώ από το facebook ανθρώπους ότι δεν έχουν αριστερή άποψη», ήταν η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος συμπλήρωσε: «Ακουσα ότι δεν θα έπρεπε να αφήσουμε 37 δισ. αλλά 30 δισ. Μόνο που δεν θα μπορούσαμε γιατί είχαμε δημοσιονομικούς στόχους. Δεν είμαστε συστημικό κόμμα, δεν είμαστε σαν τον Καραμανλή που το 2009 μοίρασε λεφτά για τις εκλογές ή σαν τον Σαμαρά. Το μαξιλάρι δεν το αφήσαμε στη Ν.Δ., αλλά στον ελληνικό λαό».
Αιχμές κατά του Παύλου Πολάκη για τα εμβόλια άφησε και ο Νίκος Φίλης, ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής Χανίων στο θεματικό τραπέζι για την πανδημία έκανε το ίδιο κατά των Ανδρέα Ξανθού και Γρηγόρη Γεροτζιάφα σχετικά με την πολιτική του κόμματος στο θέμα των εμβολιασμών. Η απάντηση ήρθε από τον τομεάρχη Υγείας του κόμματος: «Οποιος επιμένει να θέτει σήμερα θέμα γραμμής απέναντι στην πανδημία, το λέω ευθέως, βάλλει ανοιχτά εναντίον των συλλογικών αποφάσεων του κόμματος και του προέδρου», είπε, τονίζοντας ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ χαράχτηκε με την έγκριση του Αλέξη Τσίπρα.
3ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ
Δημήτρης Τζανακόπουλος: Το συνέδριο έχει στείλει ήδη μήνυμα νίκης και πολιτικής αλλαγής. Τα επιτελεία του καθεστώτος Μητσοτάκη κατανοούν, βλέπουν και νιώθουν ότι είμαστε προ των πυλών. Βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ μαζικό, ενωτικό, αποφασιστικό, μαχητικό, έμπειρο, έτοιμο. Δεν πετάμε στα σύννεφα ο κόσμος του 2022 δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο του 2020, έχει υποστεί τεκτονικές αλλαγές- πανδημία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, πληθωρισμός. Αποδείχτηκε ότι ο νεοφιλελευθερισμός και ο ιμπεριαλισμός έχουν ιστορικά αποτύχει και χρεοκοπήσει. Μαζί τους όλα όσα διακήρυτταν για το τέλος της Ιστορίας, της πάλης των τάξεων των ιδεολογιών. Το μόνο που παράγουν είναι φτώχεια, δυστυχία, προσφυγιά και τεράστιες κοινωνικές ανισότητες.
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Εμείς όλοι υποσχεθήκαμε στο πρώτο συνέδριο ότι από δω και πέρα θα μιλάμε για μια Αριστερά που ξέρει να νικάει, που ξέρει να συμβιβάζεται, που ξέρει να σηκώνει το κεφάλι, που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Είμαι περήφανος που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπήρχε μέρα, δεν υπήρχε στιγμή, που ο πρόεδρος και όλη η διαπραγματευτική ομάδα δεν πάλευε με μόνη μέριμνα τον κόσμο της εργασίας, αυτούς που υποφέρανε, αυτούς που τους χρεοκόπησαν και τους έκοψαν μισθούς και συντάξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μου έδωσε εντολή να φτιάξω το αριστερό μου προφίλ ούτε να ανοίξω ένα facebook και να κατηγορώ άλλους συντρόφους. Μου έδωσε εντολή να βγούμε από το δημοψήφισμα. Το μαξιλάρι των 38 δισ. δεν το αφήσαμε στη Ν.Δ., το αφήσαμε στον ελληνικό λαό και είχαμε χρέος να μην τον αφήσουμε να ξαναχρεοκοπήσει και να έχει τη δύναμη να συνεχίσει. Να απευθυνθούν από δω και πέρα σε όλους με προτάσεις με ιδεολογία και χωρίς εκπτώσεις. Μέσα στις αρχές μας οφείλουμε να έχουμε και τη διαβούλευση και τη λογοδοσία.
Νίκος Παππάς: Μια ευχή κάνουν αυτές τις μέρες τα κυβερνητικά στελέχη: να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το Συνέδριο διχασμένος, πολιτικά απομονωμένος και χωρίς την τόλμη να απευθυνθεί στο σύνολο των μελών του για να εκλέξει την ηγεσία του και να διαμορφώσει τη στρατηγική του.
Ανδρέας Ξανθός: Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τις κόντρες με τα συμφέροντα και τις δουλείες. Να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί τη στρατηγική μας χωρίς προσχηματικές αντιπαραθέσεις χωρίς να βλέπουμε εσωτερικούς εχθρούς να δώσουμε τη μάχη της ανατροπής. Δώσαμε τη μάχη αξιοπρέπειας για το ΕΣΥ και την πρόσβαση όλων σε αυτό. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, ενώ τώρα μέσα στην πανδημία οργώσαμε όλη τη χώρα εκθέτοντας το δικό μας ριζοσπαστικό σχέδιο για την επιβίωση του ΕΣΥ και την καθολική πρόσβαση όλων σε αυτό.
Σία Αναγνωστοπούλου: Δυστυχώς ξεχνάμε το πεδίο του πολιτισμού. Κι όμως το μεγαλύτερο στοίχημα του νεοφιλελευθερισμού και η πιο σκληρή επίθεση που έκανε δοκιμάστηκε στον πολιτισμό, γιατί εκεί οι ατομικές ατζέντες μπορούσανε να περάσουν πολύ πιο εύκολα. Η υλικότητα του πολιτισμού εξανεμίστηκε και μείνανε εκεί μόνο όσοι μπορούσαν να εμπεδώσουν την ηγεμονία των λίγων. Το είδαμε και με τα μεγάλα μνημεία, την Ακρόπολη, τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου και τώρα με τα Μουσεία που περνούν στους ιδιώτες. Τους ενοχλεί στον πολιτισμό ότι έτσι οι λαοί διηγείται την ιστορία τους, ότι τα νέα τραγούδια γράφονται πάνω στα παλιά. Ο Θεοδωράκης δεν τους ενοχλεί στο αποστειρωμένο περιβάλλον, τους ενοχλεί όταν πάνω στα τραγούδια του πιάνεται ξανά το νήμα από τη δεκαετία του ’60. Τους ενοχλεί ότι η συναυλία για την ειρήνη δόθηκε στον δρόμο.
Αριστείδης Μπαλτάς: Τις τελευταίες ημέρες η εικόνα του πολέμου άλλαξε. Αρχικά όλοι μιλούσαν για διαπραγματεύσεις. Τώρα βλέπουμε έναν πόλεμο να συνεχίζεται με διαρκώς σκληρότερες κυρώσεις προς τη Ρωσία και με προφανείς αντικυρώσεις από τη μεριά της. Το ερώτημα είναι γιατί; Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχουν στον νου τους άλλο τέλος από αυτό της κατάρρευσης της Ρωσίας. Είναι σαν να πηγαίνουμε ολοταχώς σε μια κατάσταση σαν εκείνη που υπήρξε πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είναι σύνθημα της πλάκας το «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», που είπε ο πρόεδρος. Ζούμε σε ένα νέο μακαρθισμό και ειδικά στην Ελλάδα ακόμα περισσότερο. Ολα όσα λέγονται συμποσούνται πλέον στη λέξη ολοκληρωτισμός κι ό,τι κι αν πεις σημαίνει ότι είσαι υποχρεωτικά με τον Πούτιν. Α.Ψ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας