Την άμεση απόσυρση της "απαράδεκτης¨τροπολογίας Μηταράκη που παρακάμπτει τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο νομοσχέδιο για τον αναπτυξιακό ζητούν με κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Ψυχογιός, ο βουλευτής Λέσβου και αναπληρωτής τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιάννης Μπουρνούς, και ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής, Ανδρέας Μιχαηλίδης
«Το πρώτο πρόβλημα είναι φυσικά ότι δεν μπορεί το ίδιο το Υπουργείο να ασκεί έλεγχο στον εαυτό του, όμως ειδικά με το συγκεκριμένο Υπουργείο τα πράγματα περιπλέκονται, όταν τόσο ο Διευθυντής της, όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά μετακλητοί. Ιδιώτες, δηλαδή, που δεν λογοδοτούν, ούτε δεσμεύονται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, αλλά υπάγονται και λογοδοτούν στον ίδιο τον Υπουργό. Πρόκειται για μια πρωτοφανή προσπάθεια να μεθοδευτεί η αρχή του εποπτικού ελέγχου, η οποία είναι θεμελιώδης αρχή του κράτος δικαίου. Προφανώς μια τέτοια τροπολογία θα καταψηφιστεί και θα καταδικαστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα και έξω από την Βουλή¨ αναφέρουν οι τρεις. Επίσης καλούν τον Υπουργό να εξηγήσει ποιους σκοπούς εξυπηρετούν οι δομές αυτές, ειδικά όταν ο κ. Μηταράκης διατείνεται ότι οι ροές είναι μειωμένες.
«Η μόνη σίγουρη απάντηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό δίνονται εκατομμύρια σε εργολάβους αλλά, δυστυχώς, υπάρχει πολύ περισσότερο «ψωμί» πίσω από μια τέτοια απόφαση. Η κυβέρνηση αποδέχεται και στην πράξη τον ρόλο της «ασπίδας» και του δεσμοφύλακα της Ευρώπης, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις χώρες του Βίσεγκραντ και την Αυστρία».
Οι ίδιοι κάνουν λόγο για κυβερνητικό «εμπαιγμό και περιφρόνηση των τοπικών κοινωνιών, των φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών . Τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν ως αποθήκες ψυχών. Πρέπει να υπάρξει διπλή αλληλεγγύη, από την ενδοχώρα στα νησιά και από την Ευρώπη στην Ελλάδα, μέσω μηχανισμών υποχρεωτικού αναλογικού επιμερισμού αιτούντων άσυλο και προσφύγων. Μέσα από ισχυρές συμμαχίες για μια πραγματικά δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της αλληλεγγύης που είναι δομικό στοιχείο των ευρωπαϊκών συνθηκών».
Παράλληλα για Χίο και Λέσβο προτείνουν «από μια μικρή, ανοιχτή (σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία) δομή, με κανόνες και ανθρώπινες συνθήκες, όπου θα γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση καθώς και κατάθεση του αιτήματος ασύλου, το οποίο στη συνέχεια θα εξετάζεται στην ηπειρωτική χώρα, ή σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, στο πλαίσιο μιας, πραγματικά, Κοινής Πολιτικής Ασύλου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας