Με μια σειρά κρίσιμων και συνάμα καυστικών ερωτημάτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά στον Χρήστο Σταϊκούρα, με αφορμή όσα είπε χθες στη Βουλή για το υπερταμείο και τη ΔΕΗ, όπου η κυβέρνηση τα έριξε ουσιασικά στον ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και τη ΔΕΗ.
Μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Οικονομικών εγκαλεί τον νυν ότι δεν γνωρίζει πως το υπερταμείο δεν είναι ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αλλά αυτό το κάνει το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και ότι... αγνοεί τον ρόλο του.
Ενδεικττικά αναφέρει, ο Ευκλ. Τσακαλώτος, σε σημερινή ανακοίνωσή του: «Γνωρίζει λοιπόν ο κ. Σταϊκούρας ότι το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε τη «μικρή ΔΕΗ», την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με την πώληση του 17% (που μεταφέρθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου το ποσοστό του κράτους να μειωθεί από το 51% στο 34%;»
Αντίστοιχα ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, με σημερινή δήλωσή του επιχειρεί να αποδομήσει σημείο προς σημείο την τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα της ΔΕΗ.
Η ανακοίνωση του Ευκ. Τσακαλώτου
Χθες στη Βουλή, οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο κ. Γεωργιάδης εξέτρεψαν την κουβέντα και έτσι δεν δόθηκε απάντηση στον κ. Σταϊκούρα. Αλλά επειδή τίποτα δεν πρέπει να μένει αναπάντητο:
Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η ΔΕΗ έφυγε από το δημόσιο και πήγε στο υπερταμείο.
Γνωρίζει ο κύριος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Οικονομικών, ότι ο μόνος μέτοχος του υπερταμείου είναι «το ελληνικό δημόσιο όπως αυτό εκπροσωπείται από Υπουργό Οικονομικών»; Ν. 4389/2016, άρθρο 190, παρ. 2.
Γνωρίζει ότι το υπερταμείο δεν είναι ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αλλά, όπως προβλέπεται ρητά στον νόμο, στοχεύει στην «μακροπρόθεσμη επαύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει» χρησιμοποιώντας μια σειρά από εργαλεία όπως η προώθηση μεταρρυθμίσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις, η βελτίωση της εταιρικής τους διακυβέρνησης και διαφάνειας, η προαγωγή υπεύθυνης διοίκησης, κοινωνικής ευθύνης, αειφορίας, καινοτομίας και οι βέλτιστες εταιρικές πρακτικές; (άρθρο 204 παρ.2).
Γνωρίζει ότι το υπερταμείο δεν μπορεί να κάνει ιδιωτικοποίησεις αν δεν συμπεριλάβει αυτή του την πρόθεση στους Στρατηγικούς του Στόχους τους οποίους εγκρίνει ο υπουργός, εφόσον είναι σε συμφωνία με τις Κατευθύνσεις που έχει στείλει ο ίδιος; (άρθρο 190, παρ.2α).
Γνωρίζει ότι μόνο ταμείο που είναι ουσιαστικά ταμείο ιδιωτικοποιήσεων είναι το ΤΑΙΠΕΔ, που ιδρύθηκε το 2011; Όπως φαίνεται και από τον νόμο 3986/2011, άρθρο 5, το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να διαχειρίζεται και να διατηρεί τα περιουσιακά στοιχεία αλλά να τα πωλεί ή στην... καλύτερη περίπτωση να τα παραχωρεί.
Γνωρίζει ότι στις στρατηγικές κατευθύνσεις που ως Υπουργός Οικονομικών και άρα εκπροσωπώντας το ελληνικό δημόσιο είχα στείλει στο υπερταμείο, αναφέρεται συγκεκριμένα για την ΔΕΗ ότι «Η ανάπτυξη των ενεργειακών δικτύων, τα οποία συνιστούν τον κορμό των ενεργειακών συστημάτων μιας χώρας, αποτελεί το κλειδί για την μελλοντική ευημερία της κοινωνίας και της οικονομίας. Για αυτό το λόγο, κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στα τρέχοντα επίπεδα.» ;
Αλήθεια, οι οδηγίες που έστειλε ο κ. Σταϊκούρας στην εταιρία για το καινούργιο στρατηγικό σχέδιο τι γράφουν για το θέμα της ιδιοκτησίας;
Όσον αφορά το πρόσφατο ιστορικό της ΔΕΗ, έχουν γραφτεί πολλά. Όμως ο Γιώργος Σταθάκης, μεταξύ άλλων, έχει εξηγήσει εξαιρετικά το τι έχει συμβεί:
Γνωρίζει λοιπόν ο κ. Σταϊκούρας ότι το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε τη «μικρή ΔΕΗ», την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με την πώληση του 17% (που μεταφέρθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου το ποσοστό του κράτους να μειωθεί από το 51% στο 34%;
Γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε τη «μικρή ΔΕΗ» και ανέστειλε επ' αόριστον την πώληση του 17% ενώ κέρδισε την μάχη της διατήρησης των υδροηλεκτρικών υπό τη ΔΕΗ (είναι με διαφορά η πιο προσοδοφόρα παραγωγή ενέργειας);
Γνωρίζει ότι η ΔΕΗ μέχρι το 2015 είχε σημαντικά προβλήματα στα χρηματοοικονομικά της, και ένα από τα βασικότερα ήταν οι κόκκινοι λογαριασμοί ύψους 1,4 δισ. που προέκυψαν από την τρελή ιδέα της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 40% την περίοδο 2012-2014, όταν κατέρρεε η οικονομία;
Γνωρίζει ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΔΕΗ (των κόκκινων λογαριασμών του υπέρογκου και αρρύθμιστου δανεισμού κ.α.) έγινε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με μόνιμη σταθερά την τιμή του ρεύματος; Ότι πρωταρχική μέριμνα ήταν να μείνουν σταθερές οι τιμές ρεύματος (για την ακρίβεια μείωση κατά 12% στη διάρκεια των 4,5 χρόνων), προκειμένου να βοηθηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να υπάρχει ισχυρό κοινωνικό τιμολόγιο για την μείωση της ενεργειακής φτώχειας;
Γνωρίζει ότι η ΔΕΗ είχε κερδοφόρες όλες τις χρονιές με εξαίρεση το 2018/19 όταν η έκρηξη των τιμών του CO2 και η εξυπηρέτηση των πληρωμών στους παραγωγούς ΑΠΕ (όπου μειώθηκε ο χρόνος αποπληρωμής από 14 σε 5 μήνες) δημιούργησαν ζημιές της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ; Ότι εγγράφηκαν παραδόξως και λανθασμένα, προβλεπόμενες πιθανές υποχρεώσεις από δικαστικές διαμάχες 500 εκατομμύρια ευρώ;
Αλήθεια γιατί η ΝΔ στην προπαγάνδα της παρουσίαζε τις δικαστικές διαμάχες ως ζημιές χρήσης, μιλώντας για 800 εκατ. ζημιές –όπερ κάνει και σήμερα, με τάση κατά περίπτωση να τα αυξάνει και στο 1 δισ. Ευρώ; Τι εξυπηρετεί αυτό;
Καιρός να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Μια για πάντα
Η δήλωση του Σ. Φάμελλου
Οι Υπουργοί της κυβέρνησης δεν μπόρεσαν να δώσουν επαρκείς απαντήσεις, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας, ούτε μπόρεσαν να απαντήσουν στην αγωνία και στα ερωτήματα της κοινωνίας και της αγοράς.
Για να καλύψουν αυτή την επιτελική ανεπάρκεια, που δημιουργεί ανασφάλεια σε όλη την ελληνική κοινωνία, προσπάθησαν να αλλάξουν την ατζέντα με προσφιλή σε αυτούς εργαλεία, την αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και την παραποίηση των λεγομένων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Στον επίλογο δε της συζήτησης, ο Υπουργός ΠΕΝ, κ. Σκρέκας, ανέδειξε έξι σημεία, για να αποδείξει ότι είναι ελλιπείς οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα. Εκμεταλλεύτηκε δε την κοινοβουλευτική διαδικασία, μιλώντας τελευταίος, ώστε να μη λάβει τη δέουσα απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τους στέλνουμε λοιπόν γραπτά την απάντηση για να μη χωράει καμία αμφισβήτηση, και τους θυμίζουμε ότι στο θέμα της ακρίβειας και της απορρύθμισης της αγοράς ενέργειας η ευθύνη βαρύνει εξ ολοκλήρου τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του και δεν μπορεί να κρυφτεί με λογοπαίγνια και συνδικαλιστικά παιχνίδια.
Σημείο 1ο
Σαφώς ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε με απόλυτη σαφήνεια δύο ερωτήματα: Πρώτον γιατί ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε το σχέδιο της ΑΜΚ της ΔΕΗ από το Βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και δεύτερον πως και εάν διέρρευσε η πληροφορία στο Χρηματιστήριο. Ο κ. Μητσοτάκης είχε δύο επιλογές, είτε να ανακοινώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ -ως όφειλε- είτε να προστατεύσει την πληροφορία από διαρροές, εφόσον επέλεξε να την αποκρύψει από τους πολίτες. Εκ του αποτελέσματος στο Χρηματιστήριο είναι προφανές ότι δεν έγινε τίποτα από τα ανωτέρω αλλά δεν ακούσαμε και καμία δικαιολογία χθες στη Βουλή.
Σημείο 2ο
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι δεν παίρνει μέτρα για την ακρίβεια όπως κάνουν άλλες χώρες και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισπανίας και στον Πέδρο Σάντσεθ, που «φρόντισε να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Μάλιστα στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Προχωράμε σε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, πετρέλαιο κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης. Μείωση 50% για βενζίνη. Μείωση 93% - αυτά είναι τα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ε.Ε.- μείωση 93% -σχεδόν αναστολή - για το πετρέλαιο θέρμανσης».
Ο κ. Σκρέκας αντί να τοποθετηθεί, εκ μέρους της κυβέρνησης, για το αν προτίθεται να μειώσει τον ΕΦΚ σε αγαθά που επιβαρύνουν απευθείας την τσέπη του πολίτη και το κόστος ενός νοικοκυριού, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα μπερδεύοντας τη μείωση του ΕΦΚ με την επίπτωση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, μπλέκοντας μέχρι και τη Γαλλία και τη Νορβηγία. Είναι προφανής ο πανικός και το αδιέξοδο. Καλύτερα να ξαναδιαβάσουν τα πρακτικά και να βρουν τι πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί επί αυτών των προτάσεων δεν απάντησε κανείς σήμερα.
Σημείο 3ο
Ο κ. Σκρέκας αμφισβήτησε από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι η ΔΕΗ αναμένει κέρδη 8 δισ. ευρώ τα επόμενα έτη και ως εκ τούτου υπάρχει σοβαρή απώλεια για το δημόσιο από τη μη συμμετοχή του στην ΑΜΚ της ΔΕΗ. Του προτείνουμε να συνεννοηθεί απευθείας με τον κο Στάσση στη ΔΕΗ. Γιατί ο κος Στάσσης έχει δημοσιοποιήσει ότι μόνο τα λειτουργικά κέρδη της ΔΕΗ φέτος θα ανέλθουν στα 900 εκατομμύρια, το 2024 θα έχουν φτάσει στα 1,3 δισ. ευρώ και μέχρι το 2026 θα ανέλθουν στα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ από χρήση του 2023 προβλέπεται να επαναληφθεί η καταβολή μερίσματος. Αυτό μάς δίνει λειτουργικά κέρδη πενταετίας σχεδόν 8 δισ. ευρώ. Και φυσικά η ζημία του δημοσίου αν απωλέσει την πλειοψηφική του συμμετοχή δεν θα περιορίζεται μόνο σε αυτά. Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και η διοίκηση της ΔΕΗ πρέπει να σέβονται τους κανόνες μιας εισηγμένης εταιρείας και να είναι πολύ προσεκτικοί στις ανακοινώσεις και δηλώσεις τους, γιατί τουλάχιστον εμείς τις διαβάζουμε.
Σημείο 4ο
Ο Αλέξης Τσίπρας σαφέστατα κατέκρινε τη μη συμμετοχή των παλαιών μετόχων, δηλαδή του Δημοσίου, στην ΑΜΚ της ΔΕΗ. Η σχετική ανακοίνωση Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ είναι ξεκάθαρη: «Στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας».
Ο κ Σκρέκας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για αυτή τη φράση γιατί μάλλον πιστεύει ότι θα κρατήσει το δημόσιο το 51%. Τον πληροφορούμε ότι όλη η Ελλάδα κατάλαβε το αντίθετο, ότι δηλαδή εκχωρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη την πλειοψηφία και γίνεται μειοψηφία.
Σημείο 5ο
Ο κ. Σκρέκας κατηγόρησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος ανέδειξε το παράδειγμα της Γερμανίας όπου οι δημοτικές επιχειρήσεις συμμετέχουν στα δίκτυα διανομής και παραγωγής ενέργειας και οι ενεργειακές κοινότητες έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο στην ενεργειακή αγορά. Το συνέδεσε δε με το (άσχετο) αντεπιχείρημα της υψηλής τιμής ρεύματος στη Γερμανία.
Δεν ξέρουμε αν θα προτιμούσε το μοντέλο των ιδιωτικών επιχειρήσεων ενέργειας που χρεοκοπούν αυτές τις ημέρες στη Μεγάλη Βρετανία αφήνοντας ξεκρέμαστους εκατομμύρια καταναλωτές αλλά του θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο ίδιος ανακοίνωσε πρόγραμμα επιδότησης ΟΤΑ για ενεργειακές κοινότητες για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Πρέπει να διαλέξει, ή ο Ευκλείδης είχε δίκιο ή το πρόγραμμά του πρέπει να ακυρωθεί.
Φυσικά δεν μας εκπλήσσει η τοποθέτηση του κ. Σκρέκα, με δεδομένο ότι η ΝΔ είναι ενάντια του δημόσιου χαρακτήρα (όλων) των καίριων υποδομών και φυσικών μονοπωλίων της χώρας, και κατά των ενεργειακών κοινοτήτων, για αυτί, εδώ και δύο χρόνια κάνει ότι μπορεί για να τις αποδυναμώσει.
Σημείο 6ο
Σταθερός στις συνήθειες του ο κ. Σκρέκας αμφισβήτησε το δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μιλάει για τη ΔΕΗ. Ας του θυμίσουμε λοιπόν κάποια στοιχεία:
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώθηκε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Σαμαρά για τεμαχισμό και πώληση των πλέον κερδοφόρων μονάδων της ΔΕΗ (θυμίζουμε το περίφημο σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ), ο δανεισμός της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ, οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά 12% μεσοσταθμικά, η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε, αποπληρώθηκαν παλαιές οφειλές και δρομολογήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ που διασφάλιζε την αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας.
Τα στελέχη της ΝΔ, ακόμα και πριν τις εκλογές του 2019, με τη συμβολή του κ. Σκρέκα ακολούθησαν μια στρατηγική που τη γνωρίζουν πολύ καλά καθώς την εφάρμοσαν στο παρελθόν (πχ Ολυμπιακή): τη στρατηγική αρχικά της απαξίωσης και κατόπιν του ξεπουλήματος των πιο κερδοφόρων κομματιών της ΔΕΗ και των ενεργειακών υποδομών της χώρας μας.
Αν θέλει να συγκριθούμε για το θέμα της ΔΕΗ του προτείνουμε ένα πεδίο που το ξέρουν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρηματίες πολύ καλά :
από το 2015 έως το 2019 δεν υπήρξε ούτε ένα ευρώ αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ, από το 2019 μέχρι και σήμερα, έχουμε μόνο αυξήσεις που δυστυχώς θα συνεχιστούν όσο είναι η ΝΔ κυβέρνηση.
ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε και στήριξε το δημόσιο χαρακτήρα των ενεργειακών φορέων ενώ η ΝΔ απλά τα ξεπουλάει όλα.
Για αυτά τι έχει να μας πει;
Τέλος και επειδή ο κ Σκρέκας αμφισβήτησε το έργο του ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή φτώχεια του θυμίζουμε ότι ένας από τους βασικούς δείκτες που μετρά η Eurostat και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Ενεργειακή Φτώχεια είναι η δυνατότητα του πληθυσμού να θερμάνει επαρκώς την οικία του. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, το 2014 το 32,9% του πληθυσμού στην Ελλάδα (δηλαδή σχεδόν 1 στους 3) δεν μπορούσε να θερμάνει επαρκώς την οικία του – αυτό ήταν το έργο της ΝΔ την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησής της. Το ποσοστό αυτό το 2018 έπεσε στο 22,7% και το 2019 στο 17,9%.
Το ερώτημα όμως που δεν απαντά η κυβέρνηση είναι πολύ απλό: Σε ποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα προχωρήσει για να σταματήσει ή να περιορίσει το κύμα ακρίβειας που συνεχίζει να κλιμακώνεται; Γιατί οι υποσχέσεις και τα ευχολόγια δεν μπορούν να μειώσουν το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας