Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Yorgos Karahalis

Τα κόμματα στη μετά κορονοϊό εποχή

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό που προκάλεσε σε όλους, κινητοποίησε τα επιτελεία των κομμάτων και ώθησε τις ηγεσίες και τα επιτελικά τους στελέχη στην εκπόνηση σειράς σχεδίων με μέτρα και προτάσεις για τη στήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.

Απώτερος στόχος τους, οι επιπτώσεις που προκύπτουν από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση να έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος και αντανάκλαση στους ποικίλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττονται, καθώς και στον κόσμο της εργασίας, ο οποίος έχει ήδη βυθιστεί σε μια άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα. Παράλληλα, με αφορμή τις διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κρίση του κορονοϊού, τα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν τις απόψεις τους, παίρνοντας θέση για το είδος και το ύψος της βοήθειας προς τα κράτη-μέλη.

Η «Εφ.Συν.» στις σελίδες που ακολουθούν καταγράφει και συγκρίνει τις βασικές προτάσεις που έθεσαν στον δημόσιο διάλογο αλλά και υπόψη της κυβέρνησης τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, εντοπίζοντας συμπτώσεις, συγκλίσεις και διαφορές.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μένουμε Ορθιοι»

Με τίτλο «Μένουμε Ορθιοι» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε στη δημοσιότητα μέσω συνέντευξης Τύπου από τον Αλέξη Τσίπρα ένα αναλυτικό σχέδιο «άμεσων και κοστολογημένων παρεμβάσεων» για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, για την κοινωνία και την οικονομία.

Σύμφωνα με αυτό, η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη μια δημόσια παρέμβαση της κλίμακας των 26 δισ. ευρώ με ορίζοντα εξαμήνου, εκ των οποίων τα 14 δισ. θα αφορούν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης (ένα δισ. ευρώ μέτρα για την ενίσχυση της υγείας και 13 δισ. ευρώ άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των πολιτών) και τα 12 δισ. ευρώ θα αφορούν ενέσεις ρευστότητας, όπως εγγυήσεις δανείων.

Τα μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν τις άμεσες παρεμβάσεις ανακούφισης με ορίζοντα εξαμήνου, ενώ σύμφωνα με κομματικούς παράγοντες στο εγγύς μέλλον θα χρειαστούν πιο ριζοσπαστικές παρεμβάσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα για να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις που θα έχουν διαμορφωθεί για την κοινωνία και την οικονομία «όταν πια η υγειονομική κρίση θα βρίσκεται οριστικά πίσω μας».

Εργασιακά

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο, ώστε αφενός η ύφεση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, αφετέρου, εξερχόμενοι από την κρίση να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη, η οποία θα τους περιλαμβάνει όλους και όλες, χωρίς μείωση εισοδημάτων», ήταν το μήνυμα που έστειλε εξαρχής ο Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής δεδομένα:

• Το Ταμειακό Απόθεμα Ασφαλείας (μαξιλάρι) ύψους 37 δισ. ευρώ που σχηματίστηκε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα τα έτη 2016, 2017 και 2018.

• Την αποφασισμένη παρέκκλιση από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και των κρατικών ενισχύσεων.

• Τη ρευστότητα η οποία θα είναι διαθέσιμη από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ.

• Την κλίμακα των δημόσιων παρεμβάσεων που επιλέγονται σε χώρες της Ε.Ε. και στις ΗΠΑ.

Υγεία, δημοκρατία

Σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθεί με όσους πόρους χρειαστούν και «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπολείπεται του ενός δισ. ευρώ, όχι μόνο για την ενίσχυση του ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και για μετά από αυτήν ώστε η χώρα να έχει ένα σύγχρονο, καθολικό και ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας».

Μείζονος σημασίας για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι το κεφάλαιο που αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας, εν μέσω αλλά και μετά την πανδημία, αφού στην Κουμουνδούρου διαπιστώνουν απόπειρα εκ μέρους της κυβέρνησης να περιορίσει τον πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης και να κινηθεί μικροπολιτικά σε σχέση με τη λειτουργία της Βουλής, ώστε σημαντικά νομοθετήματα να εγκριθούν με φαστ τρακ διαδικασίες.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα επισημαίνονται στην πρόσφατη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Προοδευτικής Συμμαχίας: «Εγείρεται και μείζον ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας. Η επιλογή της ημιλειτουργίας της Βουλής είναι μια επιλογή που πληγώνει τη δημοκρατία μας, τραυματίζει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και συσκοτίζει πτυχές κατεπείγουσας νομοθέτησης, οι οποίες δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον».

Νέο άνοιγμα προς ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στο σκέλος της Ευρώπης, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε με θέρμη το κορονο-ομόλογο, ενώ, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας στην τελευταία προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, «πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα, διότι οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι άμεσες σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα».

Τέλος, αναφερόμενοι στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, στον ΣΥΡΙΖΑ φρεσκάρισαν και ενίσχυσαν την πάγια θέση τους υπέρ μιας ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας με στόχο τη δημιουργία μιας νέας πλειοψηφίας πάνω σε ένα προοδευτικό σχέδιο κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης και με τον τρόπο αυτό έκλεισαν εκ νέου το μάτι στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το αρμόδιο κομματικό όργανο, βελτιώθηκε περαιτέρω σε σχέση με την αρχική του μορφή από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ κρίθηκε απαραίτητη η εκ νέου απεύθυνση στη Χαριλάου Τρικούπη εξαιτίας του φλερτ Μητσοτάκη με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Ορθια κοινωνία, ζωντανή οικονομία»

Το δικό του «ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κορονο-κρίσης επεξεργάστηκε το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο εστίασε στους εργαζόμενους, στα νοικοκυριά, στους ανέργους, στις επιχειρήσεις, στον τουριστικό κλάδο και στους αγρότες. Με σύνθημα «Ορθια κοινωνία, ζωντανή οικονομία», στο κόμμα της Κεντροαριστεράς κατέθεσαν προς δημόσια διαβούλευση ένα πλαίσιο επτά αξόνων, επιχειρώντας να συμβάλουν στην ανακούφιση της πληττόμενης από τον κορονοϊό οικονομίας και κοινωνίας.

Προειδοποιώντας έγκαιρα για τον κίνδυνο η καθυστέρηση στις αποφάσεις ή ακόμη χειρότερα η μη λήψη των ορθών μέτρων να οδηγήσει στην πορεία σε επώδυνες αποφάσεις για τον λαό, η Φώφη Γεννηματά είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Αν πολλές επιχειρήσεις κλείσουν και η ανεργία πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, η ζημιά –οικονομική αλλά και κοινωνική– θα είναι ανυπολόγιστη. Τότε δυστυχώς θα βρεθούμε μπροστά σε νέα μνημόνια».

Επιλέγοντας ένα αντιπολιτευτικό μείγμα οξείας κριτικής στα κακώς κείμενα και στις παραλείψεις της κυβέρνησης αλλά την ίδια ώρα χωρίς μηδενισμό των όποιων μέτρων κινούνται σε θετική κατεύθυνση, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν σημαντικό για την επιτυχία ενός προγράμματος ανόρθωσης της οικονομίας την επίτευξη κλίματος ευρύτερης συναίνεσης μέσα από διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.

Ανάμεσα στις προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που ξεχώρισαν ήταν εκείνη για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά όλων των υγειονομικών, γιατρών και νοσηλευτών, το πρόγραμμα εξάμηνης επιδότησης της εργασίας κατά 40%, η κατάργηση της τροπολογίας του άρθρου 9 της ΠΝΠ που ευνοεί την εργοδοτική ασυδοσία και προβλέπει μείωση των μισθών κατά 50%, το πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των απασχολούμενων στον τουρισμό και η κάλυψη όλων των μακροχρόνια ανέργων που δεν παίρνουν επίδομα και για όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Πιο ειδικά, για την υπεράσπιση περίπου ενός εκατομμυρίου εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν, η Φώφη Γεννηματά εισηγήθηκε το κράτος να καλύπτει το 40% του μισθού τους για έξι μήνες, με τον αριθμό των ενισχύσεων ανά επιχείρηση να αντιστοιχεί στον αριθμό των εργαζομένων που έθεσε σε αναστολή, με βάση τα στοιχεία του Εργάνη.

Το ίδιο μέτρο ζήτησε να ισχύσει για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εποχιακά, ενώ πρότεινε και κίνητρα για νέες προσλήψεις σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ποσό των 2 δισ. ευρώ για την εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να αντληθεί από το πρόγραμμα SURE που ενέκρινε η Ε.Ε., το οποίο για την Ελλάδα σημαίνει 1-1,5 δισ. ευρώ και από τα περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούται η χώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΣΠΑ).

Σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η κ. Γεννηματά τάχθηκε με τη σειρά της υπέρ του κορονο-ομολόγου, μιλώντας για την ανάγκη «καινοτόμων, μη συμβατικών και γενναίων μέτρων» όσο το δυνατόν γρηγορότερα, στη λογική ενός ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ, χωρίς οικονομικά βάρη για τα κράτη-μέλη. Στην παρέμβασή της ενώπιον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών πρότεινε το Σύμφωνο Σταθερότητας να ανασταλεί ώς το 2022, να αυξηθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, με έμφαση σε αναπτυξιακές επενδύσεις και σε δημόσιες επενδύσεις για την υγεία και την κοινωνική προστασία και, τέλος, ζήτησε να υπάρξει μια ευρωπαϊκή «bad bank» χρηματοδοτούμενη από την ΕΚΤ.

Εν κατακλείδι, δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά της Φώφης Γεννηματά στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπου άφηνε αιχμές προς την κυβέρνηση περί εκπτώσεων στη λειτουργία της δημοκρατίας, καταγγέλλοντας μάλιστα απόπειρες μονομέρειας στην ενημέρωση και σκόπιμης εκμετάλλευσης των περιορισμών λόγω πανδημίας προς ίδιον μικροκομματικό όφελος.

ΚΚΕ:

● Τα έκτακτα (μνημονιακού χαρακτήρα) μέτρα στα εργασιακά ήρθαν για να μείνουν: απληρωσιά, μείωση μισθών, απολύσεις, κόψιμο επιδομάτων, υπερωριών κ.ά., εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία, χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και της συνδικαλιστικής ελευθερίας και δράσης μέσα στους χώρους δουλειάς.

● Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Οχι μόνο τώρα, αλλά και πριν από την πανδημία, καθώς τα ίδια μέτρα πρότειναν ο ΣΕΒ και άλλοι επιχειρηματικοί φορείς.

● Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να περάσουμε σε μια εποχή που θα κατεδαφιστούν πολλά από τα εργασιακά κεκτημένα.

Οικονομία - Ανάπτυξη:

● Κανένα προπαγανδιστικό αφήγημα δεν μπορεί να συγκαλύψει τη σκληρή πραγματικότητα: η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας, και ιδιαίτερα της ευρωζώνης, υπήρχε πριν τραβηχτεί το χειρόφρενο σε μεγάλο μέρος της παραγωγής λόγω της πανδημίας. Η νέα διεθνής κρίση, όπως και οι προηγούμενες, γεννήθηκε από τη φυσιολογική λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας.

● Καμία σοβαρή αστική πρόβλεψη δεν επιβεβαιώνει τις κυβερνητικές υποσχέσεις για γρήγορη επιστροφή της Ελλάδας στο προ κρίσης επίπεδο το 2021. Οι πυλώνες του περιβόητου «ελληνικού μοντέλου της εξωστρέφειας», ο τουρισμός και οι μεταφορές ανήκουν στους τομείς που δέχονται διεθνώς τα μεγαλύτερα πλήγματα. Χιλιάδες μικρομάγαζα θα απειληθούν με λουκέτο.

Στάση Ε.Ε.:

● Τονίζουν τον «αποκρουστικό χαρακτήρα» της.

● Θεωρούν ότι το ευρωομόλογο «είναι το αίτημα των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, για να στηρίξουν όμως τα δικά τους μονοπώλια και όχι τους λαούς τους».

● Οι λαοί έχουν μόνο μία επιλογή: «Να αρχίσουν να ξηλώνουν αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα που λέγεται Ε.Ε., διαμορφώνοντας νέες συνεργασίες και συμμαχίες αμοιβαίου οφέλους, πετώντας έξω τους κηφήνες και διεκδικώντας οι ίδιοι οι λαοί της Ευρώπης την εξουσία. Σε αυτό βρίσκεται η ελπίδα, η προοπτική!» (Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στη Βουλή, 24/4).​​​​​​

Με συγκλίνουσες θέσεις

Συμπίπτουν κατ’ ουσίαν –ειδικά σε ό,τι αφορά τα εργασιακά– το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, καθώς και τα δύο κόμματα θεωρούν ότι η κρίση της πανδημίας αποτέλεσε χρυσή ευκαιρία μονιμοποίησης των προσωρινών μέτρων ελαστικοποίησης της εργασίας και πως ο μόνος δρόμος ανατροπής αυτών των μέτρων είναι η στάση των ίδιων των εργαζομένων και του μαζικού αγώνα που πρέπει να δώσουν (μάλιστα και το ΜέΡΑ25 κάνει λόγο για «ταξική πάλη»).

Ο μαζικός αγώνας των εργαζομένων είναι ο μόνος τρόπος για να μη μονιμοποιηθεί η ελαστικοποίηση της εργασίας, συμφωνούν αμφότεροι οι ηγέτες και τα κόμματά τους
| EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Προφανώς η στάση τους διαφοροποιείται ως προς την Ε.Ε., καθώς το ΚΚΕ είναι αναφανδόν εναντίον της Ενωσης και ασκεί δριμεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται την κρίση που δημιούργησε η πανδημία (τόσο υγειονομική όσο και οικονομική).

Παρότι το ΜέΡΑ25 δεν αντιτίθεται στην ιδέα της Ε.Ε., ωστόσο εναντιώνεται στο πώς αυτή λειτουργεί, τονίζει τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της και προτείνει μέτρα διαμετρικά αντίθετα από όσα η Ε.Ε. έχει λάβει. Τέλος, για την οικονομία και την ανάπτυξη, και τα δύο κόμματα προειδοποιούν για τρομερά πλήγματα, ειδικά στις μικροεπιχειρήσεις και στον τουρισμό, εξαιτίας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.

ΜέΡΑ25:

● Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η οριστική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας: παγίωση των ατομικών συμβάσεων σε βάρος των συλλογικών, ανύπαρκτα ωράρια, θεοποίηση της εργοδοσίας.

● Η μόνη απάντηση στη λαίλαπα που απεργάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα εργασιακά είναι η μαζική αντίδραση των εργαζομένων.

● Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που καλλιεργείται στο συλλογικό υποσυνείδητο από τα έμμισθα ΜΜΕ είναι της κοινωνικής συναίνεσης μπροστά στον αόρατο εχθρό.

● Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα του προσωρινού μέχρι να ανακάμψει η οικονομία και αντιθέτως να οργανωθούν σε σωματεία και συνδικάτα και να αντισταθούν στην υποβάθμιση των όρων εργασίας. Η «ταξική πάλη» δεν πρέπει να γύρει προς τη μεριά της τάξης των εκμεταλλευτών, που βρίσκουν την πανδημία ως μια «χρυσή ευκαιρία» για να κερδίσουν οφέλη.

Οικονομία - Ανάπτυξη:

● Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού φέρνει στο προσκήνιο μια ενοχλητική πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία που αρκετοί σκέφτονται, αλλά λίγοι συζητούν: τον μονοθεματικό χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλος από τον τουρισμό.

● Αμεσα απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες για να στηριχτεί ο κλάδος: κούρεμα φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και όχι αναστολές που θα πνίξουν μελλοντικά τις επιχειρήσεις.

● Πρέπει να εκκινήσει αμέσως η συζήτηση για ένα συνολικό, εθνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης, στο οποίο ο τουρισμός θα έχει σημαντική θέση, αλλά χωρίς να μονοπωλεί την οικονομία μας. Το σχέδιο του ΜέΡΑ25 προσανατολίζεται στη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή, κυρίως, αλλά και τον δευτερογενή τομέα, για την προμήθεια όλων των εισροών που απαιτούνται για την παραγωγή του τουριστικού προϊόντος.

● Η Ε.Ε. λειτουργεί ως καρτέλ ολιγαρχικών συμφερόντων και όχι ως ομοσπονδιακή ένωση.

● Σχέδιο 3 Σημείων ΜέΡΑ25-DiEM25:

■ Η ΕΚΤ να εκδώσει 1 τρισ. ευρώ ευρωομολόγων.

■ Να δοθούν 2.000 ευρώ μετρητά για κάθε πολίτη της ευρωζώνης.

■ Να ιδρυθεί Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Πράσινων Επενδύσεων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα κόμματα στη μετά κορονοϊό εποχή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας