Ρόλο στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στον προοδευτικό χώρο θέλει να παίξει το ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά. Μετά τις επιστολές που έστειλε πρόσφατα στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για τη δημιουργία μετώπου, εξειδίκευσε τις προτάσεις του, δίνοντας στη δημοσιότητα τα βασικά σημεία όπου θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια κοινή συνισταμένη.
Ειδικότερα, στην πρότασή του για ένα μέτωπο δημοκρατικής-προοδευτικής και πατριωτικής αναγέννησης της χώρας εισηγείται, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός συντονιστικού «των δυνάμεων αντίστασης στον κρατικό αυταρχισμό, στον θεσμικό νεοσυντηρητισμό και στον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό».
Οπως υποστηρίζει η πολιτική κίνηση έπειτα από συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο κοινός εχθρός είναι η πολιτική της Ν.Δ. «και τα κοινωνικά συμφέροντα των λίγων που εκπροσωπεί», γεγονός που καθιστά αναγκαίο το «κτίσιμο» ενός τέτοιου μετώπου. Αναφορικά με τη συγκρότησή του, η εισήγηση αναφέρεται στην ίδρυση ενός φόρουμ ανάμεσα σε διαφορετικές δυνάμεις, κοινωνικές (Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνδικάτα και σωματεία, συλλόγους και κινήματα) όσο και πολιτικές, που θα έχει στόχο να οργανωθούν κεντρικές συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που θα συμφωνηθούν, καθώς και ορισμένες κοινές δράσεις.
Τέλος, ως προς τη θεματική και τα κοινά πεδία δράσης ενδεικτικά επισημαίνονται η οικονομία και η ανάγκη για ένα νέο οικονομικό μοντέλο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, οι νέες τεχνολογίες, η απασχόληση και οι μελλοντικές εργασιακές σχέσεις, η προστασία και ανάπτυξη του περιβάλλοντος, το δημοκρατικό κράτος, η εξωτερική πολιτική και άμυνα, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ζητήματα για τα οποία μπορεί να εκπονηθεί ένα μίνιμουμ κοινό πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι σε αυτό το πλαίσιο, πριν από μερικές ημέρες αντιπροσωπεία του ΠΡΑΤΤΩ συναντήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και τον γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη. Η πλευρά του ΠΡΑΤΤΩ έκανε λόγο για μια εποικοδομητική επαφή, ευελπιστώντας να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην προώθηση της δημιουργίας ενός μετώπου δημοκρατικής-προοδευτικής και πατριωτικής αναγέννησης της χώρας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας