Στον αέρα βρίσκονται πολλές από τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα φορολογικά έσοδα, εκτιμούν οι επιτελείς του Ποταμιού, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για την πρώτη μεγάλη υπαναχώρηση στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, όσον αφορά τον στόχο για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα.
Από το σχήμα του Σταύρου Θεοδωράκη καλούν την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση και τις απόψεις της σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα των συζητήσεων με τους εταίρους, ενώ δεν κρύβουν τους φόβους τους ότι στο τέλος το οικονομικό επιτελείο θα υποχρεωθεί να πάρει άλλα μέτρα, πολύ πιο επώδυνα, όπως π.χ. αύξηση φορολογικών συντελεστών.
Το πρωτογενές πλεόνασμα
«Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι οι υπερεκτιμημένες φορολογικές επινοήσεις θα καλύψουν τα κενά των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων», σημειώνουν από το Ποτάμι και ζητούν από την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί αποδέχθηκε τελικά τη μνημονιακή απαίτηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3%. Υπενθυμίζουν ότι βασική θέση του κόμματός τους, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι αυτά τα πλεονάσματα δεν μπορούν να επιτευχθούν και θα έπρεπε η Ελλάδα να διεκδικήσει μείωση του στόχου στο 1-1,5%.
Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη στηλιτεύει και το γεγονός ότι η ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις γίνεται μέσω διαρροών στον ξένο Τύπο. «Είναι αστείο η ελληνική Βουλή να συζητάει τη Δευτέρα για τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, χωρίς να γνωρίζει τη λίστα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και τέσσερις μέρες μετά οι Financial Times να δημοσιοποιούν όλες τις κυβερνητικές προτάσεις», αναφέρουν από τη Σεβαστουπόλεως.
Θέτουν μάλιστα σειρά ερωτημάτων, όπως για το τι φοβάται η κυβέρνηση και «κρύβεται συστηματικά πίσω από non papers και διαρροές», αλλά και «πώς ζητάει στήριξη από τον λαό και το Κοινοβούλιο, χωρίς να έχει το θάρρος να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της».
Δεν παραλείπουν να επισημάνουν και το «ανησυχητικό» γεγονός ότι υπουργοί της κυβέρνησης, τόσο στη Βουλή όσο και στα ΜΜΕ, υποστηρίζουν πολλές φορές τις εντελώς αντίθετες απόψεις από αυτές που περιέχει η λίστα της διαπραγμάτευσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας