Την απογοήτευσή του για την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. να απορρίψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter, όπου τονίζει ότι αποτελεί «μήνυμα αδυναμίας και ήττα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
Στο μήνυμά του, το οποίο ήρθε λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι απορρίφθηκε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, μετά το βέτο της Γαλλίας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει τα εξής:
«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απορρίψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ένα μήνυμα αδυναμίας και ήττας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
«Μερικές φορές οι ευρωπαϊκές αξίες είναι πιο ισχυρές στα Βαλκάνια από ότι στις Βρυξέλλες. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για το μέλλον και την ενότητα της Ευρώπης. Το οφείλουμε στους λαούς μας».
Το βέτο της Γαλλίας, που είχε πάντως τη στήριξη της Ολλανδίας και της Δανίας, σκόρπισε απογοήτευση στα Τίρανα και τα Σκόπια. Ο πρόεδρος της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής και πλέον είναι πολύ πιθανόν η σχετική απόφαση να μετατεθεί για το επόμενο έτος.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από χθες, πρώτη ημέρα της συνόδου, να προχωρήσει η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και να επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις στην Τουρκία.
Ειδικά για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις είχε δηλώσει:
«Θέλω να πιστεύω ότι το μήνυμα που θα δοθεί στις χώρες των Βαλκανίων και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Βόρεια Μακεδονία δεν θα είναι ένα μήνυμα αρνητικό. Δε θα είναι ένα μήνυμα, ότι ανεξαρτήτως των μεγάλων προσπαθειών και των μεταρρυθμίσεων, τα δυτικά Βαλκάνια δεν θα έχουν καμία προοπτική να έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ. Και ότι θα αφεθούν έρμαια στις διαθέσεις τρίτων χωρών, που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερη δραστηριότητα στην περιοχή.
»Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι θα υπάρξει μια θετική απόφαση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας κι ένας οδικός χάρτης ενδεχομένως για την Αλβανία, με απαραίτητη προϋπόθεση να προχωρήσουν σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».
Ύστατη έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες είχε κάνει και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος με επιστολή του προς τους 28, σε μια προσπάθεια να συγκεράσει τη γαλλική πρόταση για αναμόρφωση της μεθοδολογίας για τις διαπραγματεύσεις με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη χώρα του, πρότεινε και αποδεχόταν να προχωρήσουν οι δύο αυτές διαδικασίες παράλληλα.
Όπως προειδοποιούσε, «κάθε καθυστέρηση θα εκληφθεί ως αρνητική απόφαση, θα τεθεί υπό αίρεση η αξιοπιστία της Ε.Ε. και θα υπάρξουν πολλές αρνητικές συνέπειες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας