Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
| ΕUROKINISSI

Τηλεφώνημα Δένδια - Καραμανλή: «Νίκο, δεν έχεις άδικο»

Μπορεί τα φιλικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση μέσα ενημέρωσης να προσπαθούν να εξωραΐσουν το κλίμα που υπάρχει εδώ και καιρό εντός της Ν.Δ., ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η Ν.Δ. είναι αυτή τη στιγμή ένα καζάνι που βράζει και το κλίμα απέχει από την εικόνα που παρουσιάζει η ηγεσία, ενός κόμματος, δηλαδή, που οδεύει ενωμένο προς τις κάλπες προκειμένου να διεκδικήσει την εξουσία.

Το κερασάκι στην τούρτα στη διαμάχη των δύο κυρίαρχων τάσεων που επικρατούν εντός της Ν.Δ. ήταν η διαχείριση του ζητήματος της Συμφωνίας των Πρεσπών, εντός και εκτός Βουλής, από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα όσα ακολούθησαν στη συνέχεια.

Οι δηλώσεις που έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας στον ρ/σ «Παραπολιτικά» την προηγούμενη Κυριακή, όπου μίλησε για την κεντροδεξιά και την ακραία τάση που συνυπάρχουν εντός του κόμματός του, προκάλεσαν σίγουρα πολλούς πονοκεφάλους στην ηγεσία και στην ακροδεξιά τάση. Αμφότερες επιχείρησαν να «ακυρώσουν» τις δηλώσεις αυτές, με τον αντιπρόεδρο Αδωνι Γεωργιάδη αρχικά και τον γ.γ. Λευτέρη Αυγενάκη το βράδυ της Τρίτης.

Ο Νίκος Δένδιας δεν είναι ένας τυχαίος πολιτικός. Η στάση του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις Πρέσπες και το γεγονός ότι για άλλη μία φορά ύψωσε ανάστημα απέναντι στις προκλήσεις της Χρυσής Αυγής αποδεικνύουν το κεντροδεξιό προφίλ του. Πάντως, το γεγονός ότι εκείνη τη μέρα στη Βουλή, η φράση του Νίκου Δένδια «αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως κόμματος που φέρει τον αγκυλωτό σταυρό» χειροκροτήθηκε από το σύνολο σχεδόν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και από λιγότερους της Ν.Δ. λέει πολλά για τις ισορροπίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο κόμμα της Πειραιώς.

Το τηλεφώνημα 

Αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι ο κ. Δένδιας μεσούσης της διαδικασίας στη Βουλή για τις Πρέσπες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στον οποίο και εξέθεσε τους προβληματισμούς του για την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα και κυρίως για το θολό ιδεολογικό στίγμα που εκπέμπει.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η απάντηση του κ. Καραμανλή ήταν «Νίκο, δεν έχεις άδικο», με άλλα λόγια, συμμερίστηκε τους προβληματισμούς του κ. Δένδια. 

Οι συναντήσεις

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κύριος Καραμανλής είχε δύο συναντήσεις τους προηγούμενους μήνες με τον κ. Μητσοτάκη για το θέμα των Πρεσπών, μία πριν από τη ΔΕΘ και άλλη μία μετά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η θέση του κ. Καραμανλή ήταν πως η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει τη συμφωνία, συνυπολογίζοντας και το πολιτικό κόστος.

Από την άλλη, η άποψη του πρώην πρωθυπουργού ήταν πως το κόμμα δεν έπρεπε να βγει και στα κεραμίδια! Το τι έγινε στην πραγματικότητα βέβαια το γνωρίζει όλη η Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης φλέρταρε με τα συλλαλητήρια και προσέγγισε τη σκληρή εθνικιστική γραμμή της πτέρυγας των κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη.

Η κορυφαία ίσως στιγμή που αποδεικνύει του λόγου το αληθές είναι όταν ο Αντώνης Σαμαράς στον λόγο του μίλησε για τη Μακεδονία που είναι «μία και ελληνική», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια Ελλάδα που «ποτέ δεν μονοπώλησε τη γεωγραφική Μακεδονία».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι όταν ο κ. Σαμαράς μιλούσε στη Βουλή, από τα έδρανα απείχαν τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο Κώστας Καραμανλής, ενώ η κ. Μπακογιάννη δεν είχε πάει ακόμα στη συνεδρίαση.

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η αντίδραση στα όσα περιγράφουμε από τη σκληρή πλευρά της Ν.Δ. (Σαμαράς, Γεωργιάδης, Βορίδης κ.λπ.) ήταν η δημοσιοποίηση μιας φωτογραφίας στην οποία απεικονίζονταν γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά.

Μια φωτογραφία-μήνυμα προς τους υπόλοιπους αναφορικά με το ποιος κάνει το πραγματικό κουμάντο στην παράταξη που επιθυμεί να χαρακτηρίζεται κεντροδεξιά.

Η πολιτική διαχείριση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι όμως το μοναδικό ζήτημα για το οποίο υπάρχει γκρίνια στην αξιωματική αντιπολίτευση. Μετριοπαθή στελέχη στη Ν.Δ. δεν έχουν ξεχάσει τη συντονισμένη επίθεση της εθνικιστικής πτέρυγας του κόμματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, το προηγούμενο καλοκαίρι, με αφορμή την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο «εκκαθάρισης» καραμανλικών στελεχών στις εκλογικές λίστες αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στα στελέχη αυτά, ενώ παράλληλα υπάρχει έντονη ενόχληση για τις συζητήσεις της ηγεσίας της Ν.Δ. με πολιτικούς που προέρχονται από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ.

Το βαθύ ρήγμα στη Ν.Δ.

Ας δούμε αναλυτικά τα γεγονότα. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αντώνης Σαμαράς, σε μια επιδεικτική εμφάνιση δύναμης και διεκδικώντας την απόλυτη κυριαρχία στο κόμμα, επιχείρησε να ανατρέψει την επίσημη θέση της Ν.Δ. υπέρ της σύνθετης ονομασίας.

Γι’ αυτό και καθ’ όλη την ομιλία του επιδόθηκε σε μια ακατάπαυστη προσπάθεια να αποδομήσει την εθνική γραμμή Καραμανλή-Μπακογιάννη του 2008, αμφισβητώντας ότι μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας χωρίστηκε στα τρία και ότι τα άλλα δύο τμήματα βρίσκονται πέρα από τα ελληνικά σύνορα και επαναλαμβάνοντας πολλές φορές το γνωστό αλυτρωτικό σύνθημα των συλλαλητηρίων περί «μίας και ελληνικής Μακεδονίας», ενώ επιτέθηκε σε όσους δεν συντάσσονται με τους ισχυρισμούς του.

Μάλιστα γι’ αυτά του τα λεγόμενα καταχειροκροτήθηκε παρατεταμένα από δεκάδες παριστάμενους βουλευτές του κόμματός του που είχαν σηκωθεί όρθιοι, ενώ τα πρωτοκλασάτα στελέχη της εθνικιστικής πτέρυγας της Ν.Δ., όπως οι κ. Σαμαράς, Γεωργιάδης και Βορίδης, έβγαλαν και αναμνηστική φωτογραφία για να πανηγυρίσουν την επίδειξη ισχύος του πρώην πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένιωσε την ανάγκη να δηλώσει ότι η Ελλάδα σταθερά εδώ και 140 χρόνια και ιδίως μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους «ποτέ δεν μονοπώλησε ή διεκδίκησε το σύνολο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας». Να πει, δηλαδή, τα ακριβώς αντίθετα από τον κ. Σαμαρά, υπενθυμίζοντας έτσι την επίσημη θέση του κόμματος υπέρ της σύνθετης ονομασίας και επιβεβαιώνοντας τη δύσκολη θέση στην οποία έφερε την ηγεσία της Ν.Δ. η εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού.

Στον αντίποδα της σαμαρικής πτέρυγας, ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είχε δεχτεί πιέσεις από την Πειραιώς προκειμένου να υποστηρίξει την κεντρική της θέση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, επέλεξε να ανταποκριθεί εμμέσως με άλλη μία γραπτή, λιτή και πολύ προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση.

Χαρακτήρισε λοιπόν τη σχετική κριτική της Ν.Δ. «ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη», αλλά χωρίς να διατυπώσει ρητή κριτική κατά της συμφωνίας, παρά μόνο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της διαμόρφωσης εθνικής συνεννόησης. Και παράλληλα, με το να παραπέμψει για άλλη μία φορά στις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη με την οποία κωδικοποίησαν μαζί την εθνική γραμμή του 2008, υπερασπίστηκε και την πολιτική της σύνθετης ονομασίας.

Αντίστοιχα και ο Ν. Δένδιας μιλώντας στη Βουλή δήλωσε ρητά ότι «εγώ δεν μασάω τα λόγια μου, ούτε κρύβομαι. Βεβαίως η εθνική θέση, η θέση την οποία έχουμε συνομολογήσει, ήταν αυτή που λέτε, η σύνθετη ονομασία», επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι οπαδός μιας ανασφαλούς Ελλάδας, μιας μίζερης Ελλάδας, μιας καχύποπτης και απομονωμένης Ελλάδας, δεν πιστεύει σε εθνικιστικές εξάρσεις και λαϊκιστικές εξάρσεις», δίνοντας το ιδεολογικό στίγμα που ο ίδιος προκρίνει για το κόμμα.

Το ίδιο έκανε και στη συνέχεια («Παραπολιτικά FM»), όταν παραδεχόταν ότι υπάρχουν δύο γραμμές μέσα στο κόμμα, δηλώνοντας ότι «δεν είμαστε ένα ακροδεξιό γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές» και ότι «η κυρίαρχη γραμμή του κόμματος είναι μια τάση κεντροδεξιά», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι «αν χάσουμε τον ανοιχτό ευρωπαϊκό μας χαρακτήρα θα περιοριστούμε σε ένα κομματίδιο του 18%». Και επικαλούμενος το ποσοστό Σαμαρά τον Μάιο του 2012, άφηνε σαφείς αιχμές κατά της σαμαρικής πτέρυγας.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν βέβαια δυσφορία στην εθνικιστική πτέρυγα της Ν.Δ. που εκφράστηκαν μέσω του Αδ. Γεωργιάδη. Ετσι ο αντιπρόεδρος του κόμματος δεν αρκέστηκε στις σχετικές δηλώσεις της εκπροσώπου Μ. Σπυράκη, που είχε επιδιώξει να κλείσει το θέμα, και έσπευσε να αντιπαρατεθεί δημόσια με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., προκειμένου να υποστηρίξει ότι δεν υπήρξε ακροδεξιά στροφή επί Σαμαρά. Και μάλιστα αυτό επιχείρησε να το κάνει ο άνθρωπος που αναδείχθηκε στον ακροδεξιό ΛΑΟΣ.

Αλλά οι δηλώσεις Δένδια προκάλεσαν και τη δυσφορία της ηγεσίας της Ν.Δ., γεγονός που έγινε ξεκάθαρο με την παρέμβαση του γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Δένδια, η οποία ήταν ολιγόλεπτη και σε ήρεμο κλίμα. Εν συνεχεία ο κ. Δένδιας προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση με την οποία όμως δεν αναιρούσε την αρχική του τοποθέτηση.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις Δένδια «μια ατυχή στιγμή» και άφησε αιχμές σε βάρος του λέγοντας ότι «έχουμε μπροστά μας θέματα πολύ σημαντικά να διαχειριστούμε, γι’ αυτόν τον λόγο και με πολλή προσοχή ο καθένας μας που έχει μια θέση ευθύνης μέσα στο κόμμα, πρέπει να κινείται αυτές τις ώρες».

Αμεση ήταν η αντίδραση του κ. Δένδια, ο οποίος έγραψε μέσω τουίτερ: «Ατυχής στιγμή στην πραγματικότητα και ανακόλουθη του ρόλου του είναι η δήλωση του κ. Αυγενάκη», υποχρεώνοντας τον γραμματέα να αναδιπλωθεί και να παραδεχτεί ότι η δική του έκφραση ήταν «ατυχής». Με τον κ. Δένδια να κάνει τελικά αποδεκτή την απολογία του Αυγενάκη.

Ολα αυτά τα γεγονότα επιβεβαιώνουν λοιπόν ότι το ρήγμα που προκαλεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. η διπλή γραμμή της στο Μακεδονικό είναι υπαρκτό. Υπέβοσκε, και μετά την τελευταία αρχηγική εμφάνιση Σαμαρά εκδηλώθηκε για τα καλά.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τηλεφώνημα Δένδια - Καραμανλή: «Νίκο, δεν έχεις άδικο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας