Η «κακοκαιρία» των τελευταίων ημερών στο Κίνημα Αλλαγής μετατράπηκε σε θύελλα. Μείζων κρίση με σύγκρουση κορυφής Γεννηματά – Θεοδωράκη ξέσπασε χθες στον ομοσπονδιακό φορέα.
Η επικεφαλής της παράταξης της Κεντροαριστεράς έστειλε τελεσίγραφο προς το εσωτερικό, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς με διαγραφές, ακόμη και με ρήξη με τους συμμετέχοντες στο κοινό εγχείρημα, στην περίπτωση που συνεχίσουν να αμφισβητούν δημοσίως τη στρατηγική και τις πολιτικές αποφάσεις.
Υποδείξεις αλλού
Με ακαριαίο τρόπο, κάνοντας περισσότερο έκρυθμη την κατάσταση, που έτσι κι αλλιώς μύριζε μπαρούτι, ο Σταύρος Θεοδωράκης επέστρεψε το τελεσίγραφο και με τον ίδιο σκληρό τρόπο απάντησε ότι δεν δέχεται υποδείξεις.
«Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν δέχονται εντολές από κανέναν. Οι αγώνες μας απέναντι στη λαϊκίστικη διακυβέρνηση και στον συντηρητισμό κάθε είδους είναι σταθεροί και διαχρονικοί. Αυτές τις μάχες δίναμε πριν από τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, αυτές τις μάχες δίνουμε και τώρα. Και αυτή τη σημαία δεν θα την υποστείλουμε. Με οδηγό μας, πάντα και μόνο, τις προοδευτικές μας αξίες και τις ξεκάθαρες θέσεις μας», ανέφερε η ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως, ενώ κομματικές πηγές σχολίαζαν καυστικά ότι τοποθετούνται πολιτικά και όχι μικροπολιτικά.
Αιχμή για τη σφοδρή αντιπαράθεση που προκλήθηκε ήταν η μη τήρηση της γραμμής και οι ανοιχτές διαφωνίες που εκφράζονται για σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες της ηγεσίας, με πιο χαρακτηριστική το αίτημα για εκλογές.
Την οργή της Φώφης Γεννηματά έχουν προκαλέσει επίσης οι δημόσιες συζητήσεις για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Ν.Δ., γεγονός που την ώθησε σε μία παρέμβαση-αυστηρή προειδοποίηση προς όλες τις πλευρές, σε μια προσπάθεια να «μαζέψει» την κατάσταση σύγχυσης που επικρατεί.
Εως εδώ
Επικαλούμενη την κοινωνική βάση, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «καμία περαιτέρω ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό», υπογραμμίζοντας ότι «αλλοιώνουν την εικόνα μας, θολώνουν το πολιτικό μας στίγμα και αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων, αφού μετατρέπουν τον πλουραλισμό από πλεονέκτημα σε όπλο όσων θέλουν να μας πλήξουν».
Στέλνοντας σαφές μήνυμα για λήψη πειθαρχικών μέτρων πρόσθεσε: «Εως εδώ. Αυτό δεν θα το επιτρέψω. Θα αφήσουμε πίσω όσους είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημά μας», ενώ συντηρώντας την επιχειρηματολογία ορισμένων παραγόντων στο Κίνημα Αλλαγής περί ιδιοτελών κινήτρων όσων εκφράζουν διαφοροποιημένο λόγο από την ηγεσία, αναφέρθηκε φωτογραφικά σε πρόσωπα που, όπως είπε (protothema.gr), «αναζητούν είτε μόνο την επόμενη εκλογική στέγη είτε την επόμενη κυβερνητική τους θέση».
Εκτός της λογικής των εσωτερικών υπονομευτών που έδειξε να ασπάζεται, η κ. Γεννηματά στην ίδια δήλωση υιοθέτησε επιπλέον την άποψη και περί «εξωτερικού εχθρού», εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. υπονομεύουν το Κίνημα Αλλαγής, διότι «εμείς είμαστε το εμπόδιο στα σχέδιά τους».
Επανέλαβε δε την πρότασή της για πρόωρες κάλπες, η οποία -ως γνωστόν- προσέκρουσε σε πολλούς τοίχους στο Κίνημα Αλλαγής (π.χ. το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης την «άδειασαν» ευθέως), με αποτέλεσμα να μειωθεί η δυναμική της. «Ζητάμε εκλογές για να μη βρεθεί μπροστά σε νέα αδιέξοδα τετελεσμένα ο ελληνικός λαός», εξήγησε.
Στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά επιβεβαίωναν μέσω της «Εφ.Συν.» ότι η «αυστηρή δήλωση» στην οποία προέβη έχει πολλαπλούς αποδέκτες και σκοπό να μπει οριστικά τέρμα στα φαινόμενα της επιζήμιας για το εγχείρημα πολυγλωσσίας. Μάλιστα, δεν απέκλεισαν κυρώσεις για τους «παραβάτες», εφόσον δεν ευθυγραμμιστούν με τις κεντρικές αποφάσεις, σημειώνοντας με νόημα ότι «το Κίνημα Αλλαγής εξέλεξε τον Νοέμβριο επικεφαλής».
Πάντως, στη δήλωσή της η κ. Γεννηματά είχε διευκρινίσει ότι προϋπόθεση για τον φορέα είναι η διασφάλιση της πολιτικής του ενότητας και υπενθύμισε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προχωρά με τον δικό του αυτόνομο και διακριτό ρόλο και λόγο, σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις του συνεδρίου. Η επισήμανση αυτή προφανώς σχετίζεται με στελέχη, όπως π.χ. ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Σπύρος Δανέλλης κ.λπ. που εισηγούνται διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή ενδεχομένως πρωτοβουλίες όπως η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα που έδωσαν λαβή για γέφυρες με την κυβέρνηση (αν και ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ είχε ενημερώσει τη Χαριλάου Τρικούπη που τον κάλυψε). Το ίδιο ισχύει και για στελέχη όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που προκρίνουν μια μετεκλογική σύμπλευση με τη Ν.Δ.
Πυροσβεστικό ρόλο ανέλαβε η ΔΗΜΑΡ, καλώντας να πέσουν οι τόνοι. «Οι διαφορετικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζονται με συλλογικές διαδικασίες και τακτικές συνεδριάσεις των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής. Τα όποια προβλήματα δεν λύνονται με δημόσιες αντιπαραθέσεις», σημείωναν κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας