Επηρεασμένη από το γενικότερο κλίμα σύγχυσης και παλινωδιών στο οποίο έχει βυθιστεί όλο το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των εξελίξεων στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ –που της δημιουργούν εκατέρωθεν πιέσεις– παρέμεινε η Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά τη στάση της για τις επαφές που ζήτησε να έχει ο πρωθυπουργός με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης ήταν το γεγονός ότι η πρώτη αντίδραση της οδού Πειραιώς στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση για όσα διημείφθησαν στο Νταβός σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο ήταν αρνητική.
Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σχολίαζαν προς αυτή την κατεύθυνση ότι «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση», ενώ θύμιζαν ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει προγραμματισμένη επίσκεψη για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Λίγα λεπτά αργότερα, ωστόσο, η στάση μεταβλήθηκε και τελικά διέρρευσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «μόνο και μόνο για λόγους θεσμικής τάξης» θα προσέλθει στην ενημερωτική συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο μέγαρο Μαξίμου στις 10 το πρωί και κατόπιν θα αναχωρήσει για το ταξίδι του. Επέμεναν, πάντως, στην αρχική τους εκτίμηση ότι πλέον έχει παρέλθει η συγκυρία για ενημέρωση επί της ουσίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι χθες –στο μεσοδιάστημα των συνεννοήσεων– ο αρχηγός της Ν.Δ. είχε ραντεβού με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, που ενδεχομένως να διαδραμάτισε ρόλο στη νέα του μεταστροφή όσον αφορά την αποδοχή της πρόσκλησης Τσίπρα για ενημέρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν διμερή θέματα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, τις οποίες έχει διατυπώσει και δημόσια, για το Σκοπιανό.
Σε κάθε περίπτωση, η τακτική πόλωσης και πλήρους άρνησης της Ν.Δ. για την εξεύρεση της οποιασδήποτε λύσης στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δεν άλλαξε και ούτε διαφαίνεται κάποια αλλαγή στο εγγύς μέλλον.
Αυτό έχει την εξήγησή του στις διπλές πιέσεις που δέχεται η ηγεσία από το εσωτερικό του κόμματος, όπου μια πτέρυγα επιλέγει τη σκληρή και απόλυτη γραμμή, στην οποία κατέφυγε τελικά ο κ. Μητσοτάκης, και από την άλλη υπάρχουν οι πιο μετριοπαθείς φωνές, που όμως στην παρούσα φάση δεν λαμβάνονται υπόψη.
Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ικανοποιήσει την ακραία πτέρυγα του κόμματός του, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό αφενός καθησυχάζει τους γαλάζιους «μακεδονομάχους» και αφετέρου θα καταφέρει να μην απολέσει το εθνικιστικό ακροατήριο, που βρίσκεται εκτός της Ν.Δ., προς ένα πιθανό νέο κόμμα που κυοφορείται.
Ηδη, πάντως, η αλλοπρόσαλλη και καιροσκοπική αυτή πολιτική συμπεριφορά τον οδηγεί σε τραγελαφικές καταστάσεις όπως όσα συνέβησαν την Πέμπτη με το «άδειασμα» της Ν.Δ. από τον ηγέτη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ που δήλωσε ότι βλέπει «παράθυρο ευκαιρίας» και ευελπιστεί για απτά αποτελέσματα.
Ακολούθησε στη συνέχεια, προκειμένου να μη μείνει παντελώς εκτεθειμένος ο κ. Μητσοτάκης, η ανάρτηση εκ μέρους του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ (γραμμένη και στα ελληνικά), που εξέφραζε την πλήρη εμπιστοσύνη του στη Νέα Δημοκρατία και στον αρχηγό της, ενώ καλούσε τον πρωθυπουργό να βάλει τάξη στον κυβερνητικό του συνασπισμό.
Ηταν όμως αργά και όλοι είχαν ήδη καταλάβει ότι οι ομογάλακτοι της Ν.Δ. στην Ευρώπη σαφώς και επιθυμούν τη λύση και ήρθαν σε πολύ δύσκολη θέση με τις «απομονωτικές» θέσεις της Ν.Δ.
Εξάλλου, να σώσει τα προσχήματα σε σχέση με όσα έλεγε στο παρελθόν θέλησε με τη σειρά της και η Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι «είναι έγκλημα όλος ο κόσμος να λέει τα Σκόπια “Μακεδονία” κι εμείς να τους λέμε “φούφουτους”», γνωστοποιώντας ταυτόχρονα ότι δεν θα πάει στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου.
Παυλόπουλος υπέρ αρραγούς ενότητας
Την ανάγκη υπεράσπισης των εθνικών μας θεμάτων «με αρραγή ενότητα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δήλωσή του από το Αίγιο μετά την παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας.
Οπως ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «οι αποφάσεις που ελήφθησαν τότε μας αφήνουν ως ιστορική παρακαταθήκη το δίδαγμα: Ακόμη και όταν διαφωνούμε –και οι διαφωνίες είναι απολύτως θεμιτές σε κάθε πραγματική Δημοκρατία– οφείλουμε στο τέλος, και με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και να επιδιώκουμε την επίτευξη των εθνικών μας στόχων με αρραγή ενότητα και με μόνο γνώμονα το γνήσιο συμφέρον της πατρίδας, του λαού μας και του έθνους μας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας