Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.4°
1 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.7° 14.8°
1 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
100%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.9°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.5°
1 BF
81%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
0 BF
81%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
| ANDREA BONETTI

Χείρα βοηθείας τείνει η Μέρκελ

Αναπτερώνονται στα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια οι ελπίδες για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς οι κινήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Oικονομικών φαίνεται ότι έφεραν αποτελέσματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε για περίπου μισή ώρα χθες την Ανγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της άτυπης συνόδου στη Μάλτα, με τους δυο ηγέτες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να συμφωνούν ότι πρέπει ληφθούν το συντομότερο αναγκαίες πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον Real FM, την Πέμπτη, εκτίμησε ότι «τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επιτάχυνση της κατάστασης, αν και τα πολιτικά ζητήματα παραμένουν, δηλαδή υπάρχει η παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για προνομοθέτηση μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος».

Συμπλήρωσε ότι αυτή είναι «μία απαίτηση που δεν έχει καμία οικονομική αλλά και καμία πολιτική λογική».

Πώς μπορεί, λοιπόν, να ξεπεραστεί αυτή η σκληρή απαίτηση του Ταμείου;

Το κλειδί στην όλη υπόθεση φαίνεται ότι βρίσκεται στις παρασκηνιακές διεργασίες, που αναμένεται να κορυφωθούν τα επόμενα 24ωρα και ιδιαίτερα τις ημέρες μετά τη συνεδρίαση της διοίκησης του ΔΝΤ, στις 6 Φεβρουαρίου.

Το Ταμείο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, «δεν συνηθίζει να παίρνει καθαρές αποφάσεις· διαρκώς πατάει σε δύο ή και σε τρεις βάρκες ταυτόχρονα και οι περισσότερες από τις αποφάσεις του είναι ήξεις αφήξεις», γεγονός που γνωρίζουν όλοι στις Βρυξέλλες.

Γι' αυτό και η απόφαση αναμένεται να είναι πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι διατεθειμένη να πιέσει προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Η στάση αυτή επιβάλλεται από την προεκλογική σκακιέρα στη χώρα της, όπου οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τόσο την αύξηση της λαϊκίστικης Ακροδεξιάς, του AfD, όσο και τη δυναμική από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μάρτιν Σουλτς και τις επικρίσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς την ίδια τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι αναμενόμενο η Ανγκελα Μέρκελ να μην επιθυμεί ένταση της ελληνικής κρίσης, που μπορεί να λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά για τους Χριστανοδημοκράτες.

Από την άλλη πλευρά, οι δηλώσεις αξιωματούχων στις Βρυξέλλες παραμένουν αμφίσημες, αν και φαίνεται ότι ενισχύονται οι φωνές που θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στο σκέλος των εσόδων, αποτέλεσμα που έχει προκύψει ύστερα από πολύ σκληρές περικοπές.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε χθες στη Μάλτα και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι υποστηρίζουν ανοιχτά την Αθήνα.

Η άποψη της κυβέρνησης

Ενισχύεται έτσι και η άποψη της κυβέρνησης ότι μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, το οποίο επισκιάζεται από το Brexit και την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, προληπτική λήψη μέτρων και τεχνητή επανενεργοποίηση της ελληνικής κρίσης δεν είναι δυνατές και δεν γίνονται αποδεκτές αυτή τη στιγμή.

Εξάλλου, καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη στροφή ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων έπαιξαν οι επικοινωνίες ανώτατων κυβερνητικών στελεχών με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους οποίους καταλόγισαν σε αυστηρούς τόνους ότι -σε αντίθεση με το παρελθόν- δείχνουν πια μη εποικοδομητική διάθεση.

Η κυβέρνηση, πάντως, όσο ενθαρρύνεται η προοπτική επίτευξης συμφωνίας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, υψώνει και την αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. Στελέχη του Μαξίμου έχουν αναλάβει την καθημερινή αποδόμηση των ομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, «η Ν.Δ. συνεχίζει να μη βρίσκει ούτε μία λέξη για το ΔΝΤ».

«Είναι φανερό, πλέον, ότι υιοθετεί τη γραμμή του Ταμείου για σκληρά μέτρα χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Για τον κ. Μητσοτάκη η “εθνική γραμμή” έχει ταυτιστεί με την “καρέκλα”» σημείωσε το Μαξίμου.

Το κυβερνητικό περιβάλλον απευθυνόμενο στον Κυριάκο Μητσοτάκη επανέλαβε μάλιστα την αποστροφή του πρωθυπουργού στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή: «Το να ζητάτε εκλογές, ενώ δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, ή απερισκεψία είναι ή χρήσιμη ηλιθιότητα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χείρα βοηθείας τείνει η Μέρκελ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας