Παιχνίδια εξουσίας παίζονται αυτές τις μέρες από κυβέρνηση και Ν.Δ. με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά και την επικείμενη συγκρότηση (;) του ΕΣΡ, με κοινό πολιτικό στόχο: να καταδειχθεί στην κοινή γνώμη ποιος έχει το πάνω χέρι στην πολιτική ζωή του τόπου, δίχως αυτό να σημαίνει πάντως πως η κυβέρνηση κινδυνεύει με πτώση λόγω του συγκεκριμένου θέματος.
Παιχνίδια που ωστόσο, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται μέχρι στιγμής, έχουν ένα αποτέλεσμα: να καθίσταται αδύνατη η σύσταση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα Ανεξάρτητης Αρχής και κατά συνέπεια να συνεχίζεται το καθεστώς παρατυπίας υπό το οποίο λειτουργούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί τα τελευταία 27 χρόνια, χρησιμοποιώντας δημόσιες συχνότητες δίχως αδειοδότηση και δίχως να καταβάλλουν τα οφειλόμενα ποσά στο κράτος.
Η απόφαση του ΣτΕ
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα προτείνουν «τεχνικές» οδούς (σελ. 4, 6) που κατατείνουν να μη δίνουν λύση στο αδιέξοδο που έχει επιφέρει η απόφαση του ΣτΕ.
Δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, θέτουν ως προαπαιτούμενο για να συναινέσουν την παραίτηση Παππά. Και τα ερωτήματα που γεννιούνται για τη λύση που θα μπορούσε να δοθεί, καθώς δεν έχει δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι πολλά και ποικίλα.
Το μόνο που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής είναι οι δύο προτάσεις επί των οποίων ψήφισαν οι δικαστές, όπως έγραψε η «Εφ.Συν.» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου.
Η πρώτη που υιοθετήθηκε με 14 ψήφους έλεγε ότι αρμόδιο είναι το ΕΣΡ και κακώς μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης. Η απορριφθείσα με 11 ψήφους ήταν υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου εφόσον δεν υπήρχε συγκροτημένο ΕΣΡ και επομένως δεν μπορούσε να μεταφερθεί η αρμοδιότητα.
Εδώ αρχίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο γεννά σειρά ερωτημάτων για το τι γίνεται, γιατί γίνεται και τι θα μπορούσε να γίνει:
1 Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να καταθέσει σήμερα τροπολογία με την οποία θα επανέρχονται όλες οι αρμοδιότητες που, βάσει του νόμου που φέρει το όνομά του, κατείχε ο Ν. Παππάς στο ΕΣΡ. Αύριο δε, θα καταθέσει ένα συνολικότερο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ το απόγευμα συγκαλείται η διάσκεψη των προέδρων προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.
Ερώτημα: Γιατί επιλέγεται πρώτα να κατατεθεί τροπολογία και μετά νομοσχέδιο και η τροπολογία δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, αφού πρόκειται για το ίδιο αντικείμενο;
2 Πρόταση νόμου θα καταθέσει σήμερα και η Ν.Δ. Θα περιλαμβάνει στο δικό της σχέδιο την προϋπόθεση φορολογικής, τραπεζικής και ασφαλιστικής ενημερότητας των υποψήφιων καναλαρχών καθώς και πρόβλεψη για αριθμό εργαζομένων ανά κανάλι ή η αξιωματική αντιπολίτευση δεν τα θεωρεί απαραίτητα στοιχεία διαφάνειας;
3 Είναι δόκιμο να κατατεθούν νομοσχέδια ή προτάσεις νόμου τώρα, πριν από τη δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ; Ή θα έχουμε το φαινόμενο να ψηφιστεί ένα νέο νομοσχέδιο από την κυβερνητική πλειοψηφία και μόνο, να υπάρξουν νέες προσφυγές από τους υποψήφιους καναλάρχες και το ισχύον καθεστώς για τα κανάλια να συνεχιστεί στον αιώνα τον άπαντα, με αποτέλεσμα τα κανάλια να τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι κι όχι οι ιδιοκτήτες τους;
4 Αφού η Ν.Δ. είχε ουσιαστικά συναινέσει στα πρόσωπα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ που η κυβέρνηση είχε προτείνει στην προηγούμενη διάσκεψη των προέδρων, γιατί το μέγαρο Μαξίμου προχώρησε στην πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα; Ηταν απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού ή του τον πρότειναν συνεργάτες του; Σε κάθε περίπτωση πάντως η πολιτική ευθύνη ανήκει στον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα.
5 Ποια πρόσωπα προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση; Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο.
6 Γιατί έχει τόση σημασία αν θα συγκροτηθεί πρώτα το ΕΣΡ και μετά θα ψηφιστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως προτείνει η κυβέρνηση, ή το αντίστροφο, όπως προτείνεται από τη Ν.Δ.;
7 Στο μεταβατικό στάδιο, διότι απαιτείται χρόνος τουλάχιστον έξι μηνών, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, προκειμένου να τελεσφορήσει η αδειοδότηση των καναλιών, ποιος «θα πληρώνει τον βαρκάρη»;
8 Τι θα γίνει με τους δύο νέους υπερθεματιστές και πόσα κανάλια θα χωρέσουν τελικά στο τηλεοπτικό φάσμα;
9 Μήπως η Ν.Δ. διά των ενεργειών και των παραλείψεών της επιθυμεί να παραμείνει η συνεχιζόμενη επί 27 συναπτά έτη παρατυπία που διέπει τον τηλεοπτικό χάρτη;
10 Και τελικά δεν θα ήταν πιο συνετό και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να βάλουν νερό στο κρασί τους και να συναινέσουν στις βασικές πολιτικές αρχές προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου που τόση ανάγκη έχει τα ποσά που θα κληθούν, ελπίζουμε, να καταβάλουν τελικά οι καναλάρχες;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας