Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Η διευθύντρια της Τράπεζας της Ελλάδος, Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Θαλασσοδάνεια» υπέρ... πίστεως και πατρίδος

«Εμείς ελέγχουμε και εποπτεύουμε τις τράπεζες και όχι το κάθε δάνειο που δίνουν, ξεχωριστά», είπε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η διευθύντρια της Τραπέζης της Ελλάδος, Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου, η οποία εποπτεύει το πιστωτικό σύστημα από τον Αύγουστο του 2015, έχει ασχοληθεί στην ΤτΕ με θέματα εποπτείας, επίβλεψης συστημάτων πληρωμών και υποδομών της αγοράς, θεσμικού πλαισίου νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγοράς και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες επιτροπές στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα δε, με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους σχετικούς νόμους, είπε η διευθύντρια της ΤτΕ, «οι τράπεζες, αν και παρακολουθούνται στενά, είναι ταυτόχρονα και απολύτως ελεύθερες να αναλαμβάνουν εκείνες το επιχειρηματικό ρίσκο των χορηγήσεών τους. Εμείς ελέγχουμε τα συγκεντρωτικά στοιχεία και βλέπουμε αν το ρίσκο και ο "δείκτης ρευστότητας" οδηγεί σε κινδύνους συνολικά τις τράπεζες. Αλλά αυτό είναι συστημικό πρόβλημα και γι' αυτό υπήρξε ο ELA».

Για τον δανεισμό των κομμάτων η κ. Παπαγιαννίδου είπε ότι τα κόμματα επικαλούνταν την «εγγύηση του Δημοσίου», που θεωρείται «μηδενικής στάθμισης», σύμφωνα με τις εγγραφές των κομματικών επιχορηγήσεων στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Και επομένως κόμματα και τράπεζες (κυρίως η τέως Αγροτική Τράπεζα-ΑΤΕ) έλεγαν ότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι «εγγυήσεις του Δημοσίου» θεωρούνται... απολύτως ασφαλείς.

Αυτό λοιπόν που γινόταν στην ΑΤΕ, κυρίως, με τα κόμματα, κατά την κ. Παπαγιαννίδου, ήταν εμφανώς παράτυπο, διότι άλλο θέμα η εκχώρηση, ως εξασφάλιση, της μελλοντικής κρατικής τους επιχορήγησης κι άλλο η έννοια της εγγύησης Δημοσίου και κυρίως άλλο πράγμα να εκχωρούν το ίδιο ποσό σε πολλές τράπεζες για να παίρνουν πολλά διαφορετικά δάνεια...

Και εδώ επέμειναν βεβαίως να τη ρωτούν πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης διότι εκεί ακριβώς στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα τόσο των υπευθύνων των τραπεζών όσο και των οικονομικών στελεχών των κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Και μετά, η κ. Παπαγιαννίδου εξήγησε ότι η ΤτΕ έδινε γραπτώς και προφορικώς οδηγίες «συμμόρφωσης όταν διαπίστωνε συστηματικά προβλήματα επισφαλούς δανεισμού» στις τράπεζες, όπως στα δάνεια προς τα ΜΜΕ και στα κόμματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Αλλά, είπε πως «η ΤτΕ δεν πάει στον εισαγγελέα, εκείνος απευθύνεται σε μας και μας ζητάει τα στοιχεία και τα πορίσματα που συντάσσουμε».

Δεν ήθελε να γίνει πιο συγκεκριμένη για το πότε και για ποιους λόγους επέβαλε κυρώσεις σε τράπεζες πλην των αυστηρών οδηγιών και εγκυκλίων για την ενημέρωση του καταναλωτή ή για κάποιες απομακρύνσεις υπαλλήλων.

Αλλά το χειρότερο ήταν όταν ομολόγησε πως «όταν διαπιστώνεται επισφαλής χορήγηση δανείων -δίχως δηλαδή τις απαιτούμενες εγγυήσεις- τότε υποχρεώνουμε τις τράπεζες να αυξήσουν τις "προβλέψεις" τους και εάν τα πράγματα πάνε ακόμα πιο άσχημα τις υποχρεώνουμε να ενισχυθούν κεφαλαιακά».

Δηλαδή, παραδέχτηκε πως υποχρεώνουν τις τράπεζες -που έδιναν «θαλασσοδάνεια» αφειδώς προς τα «δικά τους» ΜΜΕ και τα «δικά τους» κόμματα- να ανακεφαλαιοποιηθούν... με λεφτά του ελληνικού λαού.

Αλλά μετά ήρθε το PSI του Ευάγγελου Βενιζέλου, το 2012, που ζημίωσε μόνο τις τράπεζες 37 δισεκατομμύρια ευρώ και τότε αποδείχθηκε ότι οι εγγυήσεις του Δημοσίου δεν ήταν πια καθόλου ασφαλείς. «Το PSI καταβαράθρωσε τις τράπεζες», συμπέρανε η κ. Παπαγιαννίδου.

Για το περιεχόμενο των πορισμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος και για όσα επιλήψιμα για τα «θαλασσοδάνεια» στα ΜΜΕ έχουν γραφτεί εκεί, παρακάλεσε την Εξεταστική Επιτροπή να απευθυνθεί στον αρμόδιο συνάδελφό της διευθυντή, τον κ. Πάσχα, ο οποίος πρόκειται να εξεταστεί επίσης στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Με παρόμοιο τρόπο απέφυγε να απαντήσει και για τα νομικά θέματα που έχουν προκύψει κατά την εποπτεία της και όσα διερευνώνται ήδη στις τράπεζες, διότι την ευθύνη έχει η Δικαιοσύνη και δεν θέλει να δώσει τις δικές της εκτιμήσεις και πληροφορίες. «Η Εποπτεία κάνει αυτά που λέει ο νόμος και άλλωστε δεν ήταν τότε η αρμόδια», είπε.

Υπογράμμισε όπως ήταν ασφαλώς αναμενόμενο εκ της θέσεώς της ότι τα δάνεια προς τα ΜΜΕ δεν είναι πολλά και έχουν χαμηλότερη επισφάλεια από τον γενικό μέσο όρο των άλλων («κόκκινων» κατά 45%) επιχειρηματικών δανείων, των άλλων οικονομικών κλάδων και δραστηριοτήτων.

Κατά τα λοιπά, λόγω της κρίσης και της παροχής ρευστότητας (ELA) οι ελληνικές τράπεζες εποπτεύονται και επιτηρούνται από όλο το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ και SSM).

Και μετά το 2014 η Ελλάδα με την Τράπεζα της Ελλάδος «έχει το καλύτερο ίσως σε όλο τον κόσμο σύστημα παρακολούθησης των τραπεζικών δανείων», τόνισε η κ. Παπαγιαννίδου και επέμεινε ότι η σημερινή κατάσταση των επιχειρήσεων, των «κόκκινων» δανείων και των τραπεζών «οφείλεται στην κρίση και τη μεγάλη οικονομική ύφεση»...

Αν και υπερτόνισε ότι λ.χ. ο υπεύθυνος Εσωτερικού Ελέγχου ή το Δ.Σ. της επίμαχης Τράπεζας Αττικής δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους... όπως και ότι ήταν απρόθυμος ο βασικός μέτοχος της Attica Bank, δηλαδή η ηγεσία του ΤΣΜΕΔΕ (το Ταμείο των μηχανικών) να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Τραπέζης της Ελλάδος ήδη από το 2011.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Θαλασσοδάνεια» υπέρ... πίστεως και πατρίδος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας