Το φάσμα της εν δυνάμει απόλυσης που αντιμετωπίζουν δημοσιογράφοι καναλιών που δεν πήραν άδειες οδήγησε σε αντιπαράθεση μεταξύ των ίδιων και του πρωθυπουργού.
Η «Εφ.Συν.» παραθέτει αναλυτικά τις ερωτήσεις και την επιχειρηματολογία που διατύπωσαν οι συνάδελφοι Ευαγγελία Τσικρίκα (ALPHA) και Ειρήνη Σαββοπούλου (STAR) και περιληπτικά τις απαντήσεις του πρωθυπουργού.
Ας σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας στην ερώτηση του συναδέλφου του Mega Χρήστου Τσιγουρή παραδέχτηκε ότι η συζήτηση για τις άδειες έχει μέχρι τώρα διεξαχθεί με ποσοτικά και όχι με ποιοτικά κριτήρια, υπό την έννοια ότι αυτό που κυρίως προβάλλεται είναι το υψηλό τίμημα των 246 εκατ. ευρώ το οποίο θα εισπράξει το κράτος από τους νικητές του διαγωνισμού.
Οπως επίσης επανέλαβε τα περί επιδότησης θέσεων με 360 ευρώ τον μήνα για έναν χρόνο στα παλιά και τα νέα κανάλια, προκειμένου να προσληφθούν τυχόν απολυμένοι δημοσιογράφοι.
Ευαγγελία Τσικρίκα: «Νιώθω ότι προσωπικά εσείς και η κυβέρνησή σας με απολύει από τη δουλειά μου. Ηξερα ότι τις απολύσεις τις κάνουν οι εργοδότες, όχι οι κυβερνήσεις. Χάνω τη δουλειά μου και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί.
Εργάζομαι σε μια κερδοφόρα επιχείρηση, τη μοναδική στον χώρο της, δεν έχει δάνεια, δεν χρωστάει, έχει πληρώσει πάρα πολλά χρήματα και πληρώνει σε φόρους και εισφορές και το σημαντικότερο, εμένα κι όλους τους άλλους 600 εργαζομένους τούς πληρώνει όλους στην ώρα τους.
Ακούγαμε ένα μπαράζ δηλώσεων τόσο καιρό, από σας, κυβερνητικά στελέχη και υπουργούς σας, που έλεγαν ότι η τηλεοπτική αγορά δεν σηκώνει παρά μόνο τέσσερις σταθμούς. Μάθαμε απέξω πια ότι η διαφημιστική πίτα είναι 200 εκατ. και ότι τα κανάλια πρέπει να είναι τέσσερα, ούτε ένα παραπάνω.
Ομως αυτό το αφήγημα αποδομήθηκε, καταρρίφθηκε, από το υψηλό τίμημα που προσέφεραν επιχειρηματίες οι οποίοι πήραν και τις άδειες. Εδωσαν 246 εκατ. μόνο για τον αέρα, για τη μαρκίζα.
Τι έχετε να πείτε τώρα; Επιπλέον, λέτε ότι τα κάνετε όλα για τη νομιμότητα, ακούσαμε στελέχη σας να λένε ότι τα κανάλια είναι παράνομα, είναι αυθαίρετα.
Ποια, κύριε Τσίπρα; Εκεί δεν δίνατε πολιτικές συνεντεύξεις, δεν συμμετείχατε σε προεκλογικές τηλεοπτικές εκπομπές, λόγω αυτών δεν έχουν μπει τόσα χρόνια στα ταμεία δισ. από φόρους και εισφορές;
Τα κανάλια ζητούσαν άδεια, οι κυβερνήσεις δεν έδιναν. Και σας ρωτώ: Γιατί τιμωρείτε τους εργαζομένους σ’ έναν τηλεοπτικό σταθμό που κέρδισε με το παραπάνω την εμπιστοσύνη των πολιτών, που στον πρόσφατο διαγωνισμό-ρουλέτα έδωσε 61 εκατ. ευρώ και δεν πήρε άδεια;
Τον Ιανουάριο του 2015 σάς ακούσαμε να λέτε, κλαίγοντας σχεδόν, στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή ότι θα είστε κάθε λέξη του Συντάγματος. Οτι δηλαδή από τη θέση του πρωθυπουργού, θα υπερασπιστείτε τη δημοκρατία. Οσες περισσότερες φωνές τόση περισσότερη δημοκρατία. Αλλαξε κάτι, κ. Τσίπρα, στα πιστεύω σας;».
Ειρήνη Σαββοπούλου: «Εμάς δεν μας κλείνει η κρίση, εμείς αντέξαμε στην κρίση. Εμάς μας κλείνετε εσείς με την απόφασή σας για τις τέσσερις άδειες. Για την ΕΡΤ, κάναμε αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Μιλήσατε για νταβατζιλίκια έχοντας απέναντί σας εν δυνάμει άνεργους συναδέλφους. Επειδή είπατε ότι το τζάμπα πέθανε, γιατί δεν λέτε πόσα χρήματα κατέβαλαν τόσα χρόνια τα κανάλια και πόσα θα χαθούν τώρα, με τις ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολογία, τα επιδόματα ανεργίας;
Και εν πάση περιπτώσει δώστε μας ένα χρονοδιάγραμμα για την επόμενη μέρα, για τη διέξοδο που θα μπορούσε να δοθεί με τις θεματικές άδειες για το απώτερο μέλλον κι αν αυτό το μέλλον θα είναι πριν ή μετά το μαύρο».
Αλέξης Τσίπρας:
«Πυρ» κατά καναλαρχών και κίνητρα επιδότησης
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε βολές κατά καναλαρχών που δεν πλειοδότησαν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και «βάζουν μπροστά» τους εργαζομένους τους. «Το τζάμπα τελείωσε.
»Κάποιοι είχαν μάθει να δανειοδοτούνται με θαλασσοδάνεια και να πληρώνουν με αέρα. Το νταβατζιλίκι και το αεριλίκι τελείωσαν» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση προέχει να μη χάνει κανένας εργαζόμενος, όχι μόνο σε τηλεοπτικούς σταθμούς, τη δουλειά του και επανέλαβε τα κίνητρα επιδότησης εργασίας που σχεδιάζονται για τα κανάλια.
«Αυτοί που έκλεισαν τους σταθμούς σας, αν κλείσουν, είναι οι επιχειρηματίες πίσω τους. Εκαναν έναν οικονομικό υπολογισμό και δεν πήραν άδειες» είπε σε δημοσιογράφο τέτοιου καναλιού.
Και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο ότι «ενδιαφερόμασταν και παλαιότερα για τις 2.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν, από τις συνολικά 4.000. Για αυτούς δεν έκλαψε κανείς, δεν είχαν μάνα αυτοί!» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι σε περιπτώσεις όπως της ΕΡΤ και άλλων ιδιωτικών μέσων δεν υπήρξαν κινητοποιήσεις ανάλογες με σήμερα, που καλώς υπάρχουν.
Και επιτιθέμενος ξανά σε στελέχη καναλιών είπε ότι «κάποιοι τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας