Τρίτη και μαζικότερη ημέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων ήταν η χθεσινή, με κορύφωση τις δυναμικές απογευματινές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα ενάντια στην ψήφιση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου.
Παρά την επίθεση των ΜΑΤ γύρω στις 8 μ.μ., με ομοβροντία χημικών και κρότου-λάμψης απευθείας στις πυκνές γραμμές των διαδηλωτών, απάντηση στις μολότοφ που έριξαν άγνωστοι στο ύψος του «Μεγάλη Βρεταννία», χιλιάδες κόσμου ανασυντάχθηκαν και επέστρεψαν στη Βουλή. Εκεί παρέμειναν ώς αργά το βράδυ, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο ασφαλιστικό της κυβέρνησης, το ΔΝΤ και την Ε.Ε.
Ογκωδέστερες όλων ήταν και χθες το βράδυ, όπως και τις προηγούμενες μέρες, οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Πλήθος πολλών χιλιάδων κάλυπτε όλη την Αμαλίας, από το ύψος του Εθνικού Κήπου μέχρι τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, χωρίς να αποχωρήσουν μετά τα επεισόδια, σε αντίθεση με άλλες φορές.
«Ηρθαμε εδώ να παλέψουμε ενάντια στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού, δεν θα μας σταματήσουν μερικοί μπαχαλάκηδες», σχολίαζαν μέλη του ΠΑΜΕ, που παρέμειναν σε συντεταγμένα και περιφρουρημένα μπλοκ, με μέτωπο ωστόσο προς τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς.
Από τα όπλα καταστολής πλήθους της αστυνομίας τραυματίστηκαν αρκετοί διαδηλωτές και διαδηλώτριες, μεταξύ τους στελέχη και νεολαίοι της ΛΑ.Ε. και μέλη της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε. Αιμόφυρτη με χτύπημα στο κεφάλι από βομβίδα κρότου-λάμψης οδηγήθηκε στο ΚΑΤ η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑ.Ε., πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
Στο ΚΑΤ νοσηλεύτηκε και ο Βασίλης Μακρίδης, επίσης στέλεχος της οργάνωσης. «Η παραδομένη κυβέρνηση Τσίπρα, τρομοκρατημένη από την οργισμένη ειρηνική κοσμοπλημμύρα του Συντάγματος, εξαπέλυσε τα ΜΑΤ σε μια πρωτοφανή σε βαρβαρότητα τρομοκρατική επιχείρηση βίας και αίματος ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές» κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η ΛΑ.Ε., ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την απόσυρση του ασφαλιστικού.
Προθέρμανση για τις απογευματινές συγκεντρώσεις αποδείχθηκαν οι πρωινές πορείες για τον -ετεροχρονισμένο- εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.
Μαζικότερη και το πρωί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Βουλή, μετά συναυλίας. Αντίθετα, σε έρημους δρόμους πορεύτηκαν οι -σχετικά λίγοι- διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τριτοβάθμιων συνδικάτων και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στην Κλαυθμώνος.
Η πλειονότητα των εργαζομένων γύρισαν και φέτος την πλάτη στη ΓΣΕΕ, φαινόμενο πλέον γνώριμο και επαναλαμβανόμενο στις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων.
Στην απομόνωση της ΓΣΕΕ πιθανόν συνέβαλε η επιλογή της να ταχθεί, εμμέσως πλην σαφώς, με το «ναι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου και η μετέπειτα υποστολή των κινητοποιήσεων χωρίς καμία οργανωμένη κλιμάκωση πριν από την 48ωρη απεργία που προκηρύχθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε, με την αιφνιδιαστική κατάθεση του ασφαλιστικού από την κυβέρνηση.
Κλειστά παρά τις... εκπτώσεις
Η πρωτομαγιάτικη απεργία συνέπεσε με το άνοιγμα των καταστημάτων για τις εκπτώσεις, καλύπτοντας τις κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων της ΟΙΥΕ για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Τυπικά τα καταστήματα ήταν χθες ανοιχτά, στο πλαίσιο των 8 εργάσιμων Κυριακών στο εμπόριο.
Στην πράξη ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των καταστηματαρχών στο κέντρο της Αθήνας κατέβασαν ρολά, συμμετέχοντας στις απεργίες των εμπορικών οργανώσεων (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) ενάντια στο ασφαλιστικό-φορολογικό.
Κλειστές παρέμειναν οι πολυεθνικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, μολονότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης που εκπροσωπεί τους «μεγάλους» του κλάδου μιλούσε για ανοιχτά μαγαζιά.
Πετυχημένες ήταν οι απεργιακές περιφρουρήσεις του «Συντονιστικού Δράσης Ενάντια στην Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και τα διευρυμένα ωράρια» στον πεζόδρομο της Ερμού από πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικές συνελεύσεις, που ταυτόχρονα ενημέρωναν τον κόσμο για το ασφαλιστικό.
Η πολυδιάσπαση και η έλλειψη συντονισμού στέρησαν από τις πρωινές κινητοποιήσεις την αίσθηση της μαζικότητας, καθώς αντί για μία ενιαία διαδήλωση έγιναν πολλές μίνι πορείες, με τη ΛΑ.Ε., την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΚΕΕΡΦΑ, τη Λαϊκή Αντίσταση-Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία και άλλες οργανώσεις, κυρίως της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, να φτάνουν διαδοχικά στη Βουλή, αποχωρώντας σύντομα, κάνοντας οικονομία δυνάμεων για το απόγευμα.
Την «ταπεινωτική πτώση της κυβέρνησης του ψεύδους, της υποτέλειας και της απάτης» προανήγγειλε για πολλοστή φορά ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης, δηλώνοντας ότι «οι μνημονιακοί υπάλληλοι θα φύγουν νύχτα από τον τόπο».
Πιο συγκρατημένος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κάλεσε την εργατική τάξη σε «νέα αντεπίθεση και ανασύνταξη δυνάμεων», αποδεχόμενος ότι υπάρχει «προσωρινή υποχώρηση και μεγάλες δυσκολίες» που ωστόσο «δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε απογοήτευση, στη μοιρολατρία».
Συγκέντρωση στην ΕΣΗΕΑ και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν εκατοντάδες εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, με συνθήματα όπως «πάρτε πίσω τον νόμο-λαιμητόμο» και κρατώντας πλακάτ με τον στίχο του Ρίτσου «μην τους φοβάσαι, στο φόβο σου ποντάρουν», ενώ ξεχωριστή διαδήλωση πραγματοποίησαν και οι ένστολοι.
Το απόγευμα έδωσαν το «παρών» επαγγελματικοί επιστημονικοί κλάδοι - οι δικηγόροι και οι μηχανικοί, αλλά και αγρότες. Σημειώθηκαν επεισόδια με αγροτοσυνδικαλιστή που ξυλοκοπήθηκε, αφού ταυτοποιήθηκε ως μέλος της αντιπροσωπείας που είχε συναντηθεί με τον Μιχαλολιάκο στη Βουλή.
Ματαιώθηκε η συναυλία
Μαζική ήταν η παρουσία αντιεξουσιαστών και αναρχικών, με διακριτό πολιτικό στίγμα και πανό, όπως «για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην Ε.Ε.» και συνθήματα ενάντια «στη μισθωτή σκλαβιά».
Οι καταδρομικές επιθέσεις στις διμοιρίες των ΜΑΤ με μολότοφ, πάντως, έγιναν από μεμονωμένα άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά, που κινούνταν περιμετρικά της πορείας, με αρκετούς διαδηλωτές να μιλάνε για «στημένα επεισόδια για τα δελτία των 8».
Παρά την επιμονή των διαδηλωτών να παραμείνουν στο Σύνταγμα μετά τα χημικά, ο χαμένος της υπόθεσης ήταν η συναυλία της ΑΔΕΔΥ, που έληξε άδοξα πριν καν αρχίσει.
Αρον άρον τα μάζεψαν και έφυγαν μετά τις πρώτες μολότοφ και οι Ρώσοι διαδηλωτές, ανάμεσά τους δεκάδες νήπια, που με ρωσικά τραγούδια γιόρτασαν την επέτειο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης της 9ης Μαΐου - ημέρα υπογραφής της συνθηκολόγησης της Γερμανίας.
Οι Ρώσοι, που καταχειροκροτήθηκαν, φορούσαν στρατιωτικά δίκοχα, είχαν καρφιτσωμένη την πορτοκαλί-μαύρη κορδέλα του τάγματος του Αγίου Γεωργίου, σύμβολο-παράσημο του ρωσικού στρατού, κρατούσαν σημαίες της μαμάς-Ρωσίας, τη γαλανόλευκη, αλλά και το κόκκινο λάβαρο με το σφυροδρέπανο της Σοβιετικής Ενωσης και περιέφεραν εικόνες πεσόντων ηρώων του μεγάλου πατριωτικού πολέμου, αλλά και του Στάλιν.
Σκληρή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
Καταδικάζει την ΕΛ.ΑΣ.
Αργά το βράδυ, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για τη στάση της αστυνομίας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τις σημερινές ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων στη διαδήλωση στο Σύνταγμα και τη χρήση δακρυγόνων, η οποία οδήγησε και στον τραυματισμό διαδηλωτών, καθώς και στελεχών της ΛΑ.Ε. Αναμένουμε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διεξαγάγει εξονυχιστικό έλεγχο και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Τα κρούσματα αστυνομικής βίας και η ασυλία όσων τα υποθάλπουν πρέπει να τελειώσει».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας