Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Το μαραθώνιο συμβούλιο των αρχηγών λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα, ενώ ανάλογο κλίμα αναμένεται και στη σύνοδο των Βρυξελλών, όπου ο Αλ. Τσίπρας προσέρχεται, τονίζοντας ότι «όσοι κλείνουν σύνορα, σκοτώνουν την Ευρώπη»

Κοινό ανακοινωθέν μετά πολλών βασάνων

Με τα βέλη στραμμένα στους εταίρους, που αρνούνται να συνεισφέρουν το παραμικρό στη διαχείριση της προσφυγικής ροής, προσέρχεται στη σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, η εσωτερική κατάσταση περιπλέκεται, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί λίγο έλειψε να μην καταλήξουν μετά από 8 ώρες διαβουλεύσεων, σε μια κοινή απόφαση.

Στη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών καταγράφηκαν διαφωνίες, ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «έγιναν πλήρως αποδεκτές οι θέσεις και το σχέδιο της κυβνέρνησης». Η καθυστέρηση, επισήμαιναν οι ίδιες πηγές, οφειλόταν στην «εμμονή» της Φώφης Γεννηματά να καταγραφεί επιφύλαξη, ότι όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με οικουμενική κυβέρνηση.

Ολοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί διαφώνησαν, με αποτέλεσμα για σχεδόν τρεις ώρες όλα να είναι «στον αέρα». Στελέχη του Μαξίμου μιλούσαν μάλιστα για «τραγέλαφο της τρόικας εσωτερικού».

Αναφορικά με το τι συζητήθηκε εντός του προεδρικού μεγάρου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός απάντησε στις αιτιάσεις περί ανάγκης δημιουργίας κλειστών κεντρών, ότι αυτά ήδη λειτουργούν και πως θα βρεθεί στην Τουρκία την Τρίτη ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία επανεισδοχής. Στη συνέντευξή του στην «Bild» ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά:

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε ανθρώπους που θέλουν να συνεχίσουν; Δεν μπορούμε να τους φυλακίσουμε, αυτό αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο. Μπορούμε μονάχα να τους σώζουμε και να τους καταγράφουμε

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί μετά τη σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας, αναμένεται να αποκρούσει με στατιστικά στοιχεία οποιεσδήποτε κατηγορίες περί μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της χώρας.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε άλλωστε χθες στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και αφορούν, μεταξύ άλλων, τα αριθμητικά δεδομένα της προσφυγικής ροής, την κατάσταση των ήδη κατασκευασμένων κέντρων φιλοξενίας και καταγραφής, αλλά και το τι σχεδιάζεται για το προσεχές μέλλον.

Ο πρωθυπουργός θα παράσχει μάλιστα τη Δευτέρα αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων, σε μια προσπάθεια να καταστήσει σαφές ότι οι αιτιάσεις των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών αποτελούν απλά «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Σε επικοινωνία που είχε άλλωστε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες εν όψει των κρίσιμων συζητήσεων στην Ευρώπη για το προσφυγικό.

Το Μαξίμου παρακολουθεί με προσοχή τις διεργασίες στο ευρωπαϊκό πεδίο, με τα στελέχη του να αποφεύγουν να προχωρήσουν σε κάποια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

Η Αθήνα θέλει επί της ουσίας να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, το οποίο να περιλαμβάνει δεσμευτικές διατάξεις για τον διαμοιρασμό των ευθυνών. Επιπρόσθετα η απόφαση θα πρέπει για την Αθήνα να αποκλείει οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες, αλλά και να επιβάλει τον σεβασμό και την εφαρμογή των ήδη ληφθεισών αποφάσεων.

Ο πρωθυπουργός παραχώρησε τις προηγούμενες ημέρες συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα, με τελευταία τη γερμανική «Bild». «Δεν γίνεται να υιοθετείται κάτι από τη σύνοδο κορυφής και μετά ορισμένοι να αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορά τους.

Αυτές οι χώρες σκοτώνουν την Ευρώπη», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «έχουμε συμμαχήσει με τις χώρες που δείχνουν αλληλεγγύη. Και αυτές είναι οι χώρες με τις οποίες είχαμε πολύ μεγάλα προβλήματα στην οικονομική κρίση».

Στην κριτική που του εξαπέλυσαν σχετικά με τους χειρισμούς της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ο πρωθυπουργός απάντησε αιχμηρά ότι «λέτε τα ίδια με την γερμανική ακροδεξιά». Στο σημείο δε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να πραγματοποιηθεί καμπάνια αποτροπής, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «Αυτή είναι η γραμμή των χωρών του Βίζενγκραντ και όχι ευρωπαική γραμμή».

Το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύει πάντως σε όλες τις πλευρές ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει άτεγκτη στάση στις απαιτήσεις του έναντι των εταίρων, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να λάβουν παράταση οι κομβικές αποφάσεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο», καθώς «ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ελλάδα να μετατραπεί σταδιακά σε “αποθήκη ψυχών”».

Μικρές «νίκες» στο προεδρικό

Ικανοποίηση εξέπεμπε η Ν.Δ. αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, αφού -σύμφωνα με την ερμηνεία των συνεργατών του Κυρ. Μητσοτάκη- ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δέχτηκε να συμπεριληφθούν ρητές αναφορές σε τρία κρίσιμα θέματα:

■ Τον διαχωρισμό των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών.

■ Για τους πρόσφυγες θα γίνουν ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και για τους παράτυπους μετανάστες κέντρα κλειστού τύπου, φυλασσόμενα, όπου θα κρατούνται μέχρι την επαναπροώθηση.

■ Καλύτερη φύλαξη των συνόρων με την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος έως την πλήρη μετεξέλιξη της Frontex σε ακτοφυλακή της Ε.Ε.

Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. θεωρούν ότι η πολιτική της Ελλάδας εναρμονίζεται με την κατευθυντήρια πολιτική της Ε.Ε. Διαφορετικά, όπως είχε καταστήσει σαφές τις προηγούμενες ημέρες, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν επρόκειτο να συναινέσει στη συνέχεια των εσφαλμένων επιλογών της κυβέρνησης.

Οι κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκολύνθηκαν από τη στάση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά και του επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη. Ουσιαστικά διαμορφώθηκε ένα άτυπο μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντ. Τουσκ για τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα ενώ στην κατεύθυνση αυτή συνηγορούν και οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.

Χωρίς αυτή την αναφορά, την προσεχή Δευτέρα, στη σύνοδο κορυφής, όπου το κρίσιμο θέμα είναι η συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας, η Ελλάδα θα δεχόταν νέο κύκλο πιέσεων, καθώς η ασαφής στάση θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως κωλυσιεργία εάν η Αγκυρα συμφωνήσει και επισήμως να δέχεται τους ανθρώπους που χαρακτηρίζονται παράτυποι μετανάστες, δηλαδή όλους πλην των Σύρων και των Ιρακινών.  ΜΠ.Α.

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Πιέζει για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Με πρόταση 10 σημείων και στόχο τη χάραξη εθνικής γραμμής για το προσφυγικό προσήλθε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών η Φώφη Γεννηματά, η οποία υποστήριξε την άποψη περί συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε ότι «η εθνική γραμμή για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση να την υλοποιήσει» και γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Συνεργάτες της εξηγούσαν επί τούτου ότι και στο προηγούμενο συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, όμως η κυβέρνηση δεν το υλοποίησε ούτε στο ελάχιστο.

Συγκεκριμένα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε διαχωρισμό προσφύγων-παράτυπων μεταναστών και εφαρμογή της νομοθεσίας για τα προαναχωρησιακά κέντρα παράτυπων μεταναστών και την επαναπροώθηση στις πατρίδες τους, ενώ καταλόγισε λανθασμένους χειρισμούς στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα όπως είπε να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα αποδέχεται το μερίδιό της στην υποδοχή και εγκατάσταση προσφύγων, σύμφωνα με την ποσόστωση που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή της αναλογεί το 1,90% του συνολικού αριθμού των προσφύγων.

Για τα μονομερή μέτρα εις βάρος της Ελλάδας που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις (π.χ. κλείσιμο συνόρων) και για συμπεριφορές όπως αυτές της Αυστρίας, τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι με επικοινωνιακές κινήσεις, αλλά ουσιαστικές διεθνείς πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων κινήσεις διεθνούς νομικής και πολιτικής προστασίας της χώρας.

Σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας, επισήμανε ότι οφείλει να λάβει αυστηρά μέτρα για την αποτροπή εισόδου στην επικράτειά της παράτυπων μεταναστών που αναζητούν πρόσβαση στην Ε.Ε. κυρίως μέσω Ελλάδας. Τέλος, έδωσε έμφαση στη διεκδίκηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης με αξιοποίηση των αντίστοιχων άρθρων των ευρωπαϊκών συνθηκών.   Δ.Κ.

Δεν υπέγραψε και αποχώρησε

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου ο Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε υπόμνημα εννέα θέσεων για το προσφυγικό

Δεν υπέγραψε -όπως ήταν αναμενόμενο- το ΚΚΕ το κοινό ανακοινωθέν του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό. Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ήταν ο πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς που αποχώρησε από τη συνεδρίαση, όταν αυτή πέρασε στο δεύτερο στάδιο που ήταν η σύνταξη του ανακοινωθέντος, το οποίο το ΚΚΕ ευθύς εξαρχής είχε δηλώσει πως δεν θα αποδεχτεί.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το μεταναστευτικό δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο κι ότι το συμβούλιο δεν αντιμετωπίζει τις ρίζες του προβλήματος. Ακόμη ζήτησε η κυβέρνηση να πάρει την υπογραφή της πίσω και να σταματήσει η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τονίζοντας πως η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αποτελεί πρόφαση για την εμπλοκή του στους πολέμους της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου ο Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε υπόμνημα εννέα θέσεων για το προσφυγικό, στο οποίο -μεταξύ άλλων- ζητείται: Απευθείας, ασφαλής μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Πλήρης σεβασμός της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες. Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, της Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της Ε.Ε. Καμία συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας σε πολέμους. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-ΝΑΤΟϊκές βάσεις.  Γ.ΠΕΤ.

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Μια «οικουμενική» μόνος του

Εθεσε ως προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών την επέκταση της συζήτησης εκτός από το προσφυγικό και στη σύνθεση της κυβέρνησης. Η πρότασή του καταψηφίστηκε... πανηγυρικά, αλλά τελικά δεν αποχώρησε

Μία ήταν η λέξη-κλειδί για τον Βασίλη Λεβέντη στο χθεσινοβραδινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, και δεν ήταν άλλη από την «οικουμενική». Το δήλωσε από την αρχή πως πρέπει να τεθεί επί τάπητος και μάλιστα το έβαλε ως προαπαιτούμενο για να συμμετάσχει στη συζήτηση για το προσφυγικό.

Η επιμονή του στο θέμα έθεσε εν αμφιβόλω την ίδια τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. «Εάν δεν αποφασίσουμε οικουμενική εδώ και τώρα, δεν παίρνω μέρος σε καμία συζήτηση», φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων ύστερα από ερώτημα του πρωθυπουργού αν θέλει κάποιος να δηλώσει κάτι πριν από την έναρξη των συζητήσεων.

Ωστόσο, πολύ γρήγορα, απορρίφθηκε ως θέμα συζήτησης από την πλειοψηφία και έτσι συνεχίστηκε το συμβούλιο, με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων παρόντα.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε ως όφειλε το αίτημα του κ. Λεβέντη σε ψηφοφορία, όμως όλοι οι υπόλοιποι αρχηγοί ψήφισαν κατά.  Νόρα Ράλλη

  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κοινό ανακοινωθέν μετά πολλών βασάνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας