Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, λίγους μήνες πριν από την έναρξη της -διεθνούς ενδιαφέροντος- δίκης για την εγκληματική ναζιστική δράση της Χρυσής Αυγής και λίγους μήνες μετά την υπερψήφιση του πολύπαθου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, θεώρησε σκόπιμο να απόσχει και φέτος από την ψηφοφορία για την «καταπολέμηση της εξύμνησης του ναζισμού, του νεοναζισμού και άλλων πρακτικών που πυροδοτούν σύγχρονες μορφές ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων και ξενοφοβία».
Ψήφισμα της Ρωσίας
Το ψήφισμα που τέθηκε και φέτος με πρωτοβουλία της Ρωσίας σε ψηφοφορία, εγκρίθηκε με πλειοψηφία 115 Ναι, 3 Οχι και 55 αποχές.
Ανάμεσα στις χώρες που απείχαν ήταν η Ελλάδα, η Αλβανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γεωργία, η Λιθουανία, η Τουρκία, η Βοσνία, η Βουλγαρία, το Ιράκ, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ καταψήφισαν οι Ουκρανία, ΗΠΑ και Καναδάς.
Σε χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλεται ότι: «Για μια ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση ψηφίζει σε σώμα του ΟΗΕ με τρόπο που βρίσκει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και προκαλεί τα δημοκρατικά του αισθήματα. Σε απόφαση που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των χωρών ΟΗΕ ενάντια στον εγκωμιασμό του χιτλερισμού και «για την καταπολέμηση του νεοναζισμού», η Ελλάδα απείχε [...] Είναι γνωστό σε όλους πως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν έχει δική της φωνή στη διεθνή σκηνή. Η κυβέρνηση θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε κάνει μια “εξαίρεση” για ένα ζήτημα τόσο καυτό για τη χώρα όσο σε καμιά άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Δύσης, το ζήτημα του νεοναζισμού».
Ο μπαμπούλας της Αλ Κάιντα
Σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή υποκρισία της αποχής, αλλά κυρίως τα τρία ηχηρά «Οχι», ο Ιταλός αναλυτής Μάρκο Σαντοπάρντε αποδίδει τη μειωμένη υπερψήφιση αντίστοιχων ψηφισμάτων σε σχέση με το παρελθόν στην ιεράρχηση ως μέγιστου κινδύνου της ισλαμικής τρομοκρατίας, που πέρασε από την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Κράτος. «Με μεγάλη δόση διγλωσσίας και υποκρισίας, όπως είχε συμβεί και με τους φασίστες και τους ναζί, έτσι και οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις κυβερνήσεις που τους ορίζουν ως το “απόλυτο κακό” εναντίον των εχθρικών κρατών και εναντίον των κυβερνήσεων της Μέσης Ανατολής που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν» τονίζει ο αναλυτής.
Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» προς τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρα, δόθηκε η απάντηση ότι, όπως και πέρσι, έτσι και φέτος η Ελλάδα απείχε συμμετέχοντας στην ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών της Ε.Ε. Εκείνο όμως που δεν απαντήθηκε είναι το γιατί θεώρησε η Ελλάδα υποχρέωσή της να συνταχθεί απολύτως με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. σε ένα τόσο κρίσιμο για την ελληνική πολιτική συγκυρία ζήτημα, όπως αυτό της ανόδου του ναζισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας