Tην αμερικανική πρόταση για την προμήθεια των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα παρουσιάσει στη μία το μεσημέρι στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας. Πρόκειται για την επιστολή προσφοράς και αποδοχής (LOA: Letter of Offer & Acceptance) η οποία παραλήφθηκε στις 10 Απριλίου 2024 και αφορά την προμήθεια, μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, «έως 40 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35».
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρώτη φάση στη δημιουργία μιας μοίρας F-35 στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας με την αγορά 20 μαχητικών, τo συνολικό κόστος της οποίας εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 3,6 δισ. ευρώ. Σε δεύτερο χρόνο –και δεδομένων των δημοσιονομικών περιθωρίων– θα εξεταστεί αν θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην προμήθεια επιπλέον 20 F-35. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η LOA περιλαμβάνει την απόκτηση 20 αεροσκαφών F-35 - Block 4, έκδοση που δίνει τις μέγιστες δυνατότητες στο υπερσύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος. Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος παραμένει ακόμη άγνωστος, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιτελών του Πενταγώνου, αναμένεται μετά το 2025.
Η προμήθεια των F-35 δεν είναι το μόνο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων. Οπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.» τα μέλη της επιτροπής αναμένεται να ενημερωθούν από την ηγεσία του υπουργείου για το σχέδιο ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ναυπήγησης νέων αμερικανικών φρεγατών, τύπου «Constellation».
Πρόκειται για πρόγραμμα υψηλού κόστους το οποίο αφορά την επόμενη μέρα του Πολεμικού Ναυτικού και, όπως τονίζουν έμπειρα στελέχη του Π.Ν., σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει τη συμμετοχή της, η επιλογή της θα συνιστά μια ουσιαστική στροφή προς τα αμερικανικά πλοία επιφανείας. Σημειώνεται ότι μετά τη δεκαετία του 1980, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό με μονάδες που προέρχονται από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.
Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΝ, στην επιτροπή της Βουλής θα παρουσιαστεί επίσης το πρόγραμμα απόκτησης τεσσάρων μη επανδρωμένων ελικοπτέρων «Camcopter S-100» κατασκευής της αυστριακής εταιρείας Schiebel, τα οποία θα τοποθετηθούν στις γαλλικές φρεγάτες «Belharra».
Τέλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής θα γίνει γνωστό το περιεχόμενο της σύμβασης για την αγορά ηλεκτρομηχανών για τις τορπιλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας