Τίποτα δεν μπορεί να κρύψει τη μεγάλη ήττα της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές. Αυτό που εκτυλίσσεται είναι μια πολιτική κρίση των διαστάσεων του 2012 με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κι αυτός κομμάτι της. Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι όπου κλείνουν πενήντα χρόνια Μεταπολίτευσης και στα περισσότερα από αυτά τα πενήντα χρόνια οι απολογητές του συστήματος έλεγαν ότι ο δικομματισμός και η εναλλαγή των κομμάτων στην κυβέρνηση είναι απόδειξη ομαλότητας και σταθερότητας.
Πέρυσι, μετά την εκλογική συρρίκνωση και την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, το αφήγημα αυτό τροποποιήθηκε προς την κατεύθυνση ότι η ομαλότητα και η σταθερότητα δήθεν εξασφαλίζονται με την «παντοδυναμία» του Μητσοτάκη. Τώρα που και αυτός ο πυλώνας συρρικνώνεται εκλογικά, φαίνονται ξεκάθαρα η γύμνια και η ογκούμενη κρίση του πολιτικού συστήματος.
Το ερώτημα που προκύπτει για τον κόσμο των αγώνων και της Αριστεράς είναι πώς μπορούμε να πάμε παρακάτω και το γκρέμισμα της Ν.Δ. να γίνει συνολική ανατροπή. Αυτό το ερώτημα δεν είναι «ρητορικό»: τίθεται από το εργατικό κίνημα που έδωσε και δίνει μάχες και έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα διεκδικήσεων, από το φοιτητικό κίνημα των καταλήψεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων, από το αντιρατσιστικό κίνημα που παλεύει για «σύνορα ανοιχτά» και για να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το ρατσιστικό έγκλημα της Πύλου.
Αλλά οι εξελίξεις θέτουν κι ένα άλλο ερώτημα: Ποια Αριστερά χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά; Την Αριστερά που δεν πίστεψε στη δύναμη του κινήματος, δέσμια της θεωρίας των «αρνητικών συσχετισμών»; Την Αριστερά που αναζητάει κυβερνητικές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ; Ή την επαναστατική Αριστερά που έχει στρατηγική την ανατροπή του καπιταλισμού και ανοίγει εδώ και τώρα ενωτικά και αιχμηρά όλες τις μεγάλες μάχες στο «πεζοδρόμιο»;
Στην απάντηση αυτών των ερωτημάτων συμβάλλει το τριήμερο «Μαρξισμός 2024-Εργατική εναλλακτική στον καταστροφικό καπιταλισμό» που οργανώνει το ΣΕΚ στις 5-7 του Ιούλη στη Νομική της Αθήνας. Ο «Μαρξισμός» ξεκινάει την Παρασκευή 5 Ιούλη στις 7 μ.μ. με τη συζήτηση «Η πάλη για την ανατροπή» και ολοκληρώνεται την Κυριακή 7/7 με τη συζήτηση «Καταστροφικός καπιταλισμός ή Σοσιαλιστική Επανάσταση» στις 6 μ.μ. Στη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν άλλες 42 συζητήσεις. Ολες οι εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς που ανάβουν τη συζήτηση στον κόσμο της Αριστεράς έχουν τη θέση τους στο τριήμερο του «Μαρξισμού».
Από το πώς παλεύουμε τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία μέχρι το αν η άνοδος της Ακροδεξιάς σημαίνει επιστροφή στον Μεσοπόλεμο και αν η απάντηση είναι ένα νέο λαϊκό μέτωπο ή η πάλη για να φτάσουμε στην ανατροπή της κυβέρνησης αλλά και του συστήματος της φτώχειας, του ρατσισμού, του πολέμου, της περιβαλλοντικής καταστροφής.
Συζητήσεις για την πάλη ενάντια στον σεξισμό, την καταπίεση και την πάλη για την απελευθέρωση, τους αγώνες της νεολαίας και την πάλη για να σταματήσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή. 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, η συζήτηση για ποια Αριστερά παλεύουμε είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να χτίσουμε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι και οι ζωές μας θα είναι πάνω από τα κέρδη τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας