Ούτε τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ δεν κατάφερε να πείσει η Ν.Δ. προκειμένου να μην ψηφίσουν το νέο ψήφισμα-ράπισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Η έκθεση αφορά την κατάσταση σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά είναι ιδιαίτερα επικριτική για τη χώρα μας αναφέροντας για ακόμα μία φορά -μεταξύ πολλών άλλων- τις υποκλοπές, τη δολοφονία Καραϊβάζ, αλλά και την κατάσταση στη Δικαιοσύνη.
Η έκθεση υπερψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη με 374 υπέρ, 113 κατά και 45 αποχές. Στους υποστηρικτές της συμπεριλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο και πρόεδρος της υποεπιτροπής για τις παρακολουθήσεις, Γερούν Λέναερς, ενώ δεν την καταψήφισε ούτε ο στενός φίλος του Ελληνα πρωθυπουργού, Μάνφρεντ Βέμπερ!
Η συντριπτική υπερψήφιση της έκθεσης καταρρίπτει τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης περί πολιτικών σκοπιμοτήτων και στέλνει ηχηρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το περιεχόμενο της έκθεσης που ετοιμάζει.
Εκείνοι που σίγουρα δεν την ψήφισαν είναι οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. «Οι καταγγελίες για το κράτος δικαίου οφείλουν να είναι τεκμηριωμένες και αντικειμενικές», δήλωσε μετά την ψήφιση της έκθεσης η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Προηγουμένως, σε μια ύστατη προσπάθεια να υποβαθμίσουν την αυστηρότητα της έκθεσης, ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και άλλοι του ΕΛΚ είχαν επιχειρήσει να περάσουν μια σειρά από τροποποιήσεις. Σε αυτές, αναγνωριζόταν η υποτιθέμενη πρόοδος στην Ελλάδα ως προς -μεταξύ άλλων- την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων ενημέρωσης και την κατανομή της κρατικής διαφήμισης, ενώ υπήρχε αναφορά στην πρόσφατη απάντηση του Αρείου Πάγου στο ψήφισμα των ευρωβουλευτών. Προσπάθησαν επίσης να εντάξουν και τον Δείκτη Δημοκρατίας του Economist στο τελικό κείμενο.
Τίποτα από αυτά δεν τους βγήκε. Ούτε καν η προσπάθεια να διαγραφούν οι ανησυχίες που εκφράζει το Ευρωκοινοβούλιο για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ανεξάρτητες αρχές στην Ελλάδα, όπως η ΑΔΑΕ και η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ολες οι αναφορές παρέμειναν στο τελικό κείμενο, όπως τις είχε στοιχειοθετήσει η εισηγήτρια της έκθεσης, ευρωβουλευτής του Renew Europe (κόμμα Μακρόν), Σοφί Ιντ' Βελτ.
Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική, ωστόσο λαμβάνεται υπόψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη σύνταξη της δικής της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου στην Ε.Ε., η οποία αναμένεται πριν από τον Ιούνιο. Οι ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει ήδη από την Κομισιόν να επανεξετάσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Ελλάδα, λόγω της κατάστασης στο κράτος δικαίου, δίνοντάς μας μια θέση δίπλα στην Ουγγαρία του Ορμπαν. Ισως γι' αυτό σπεύδει την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας