«Δεν είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Ξέρουμε ότι μπορούμε», είπε χθες για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την ομιλία του στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η συγκεκριμένη αποστροφή, που δέχτηκε ηχηρό χειροκρότημα και ο παραλληλισμός με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αναζήτηση του βαθυσκάφους που χάθηκε στα νερά του Ατλαντικού εξερευνώντας το ναυάγιο του «Τιτανικού», κατέδειξε με εμφατικό τρόπο τη διεθνή υποκρισία στο μεταναστευτικό, με τον Μπαράκ Ομπάμα να χαρακτηρίζει αυτή την τραγωδία «απαράδεκτη».
Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Προσευχόμαστε και θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι (στο «Τιτάν») να σωθούν. Ομως συγκρίνετε την προσοχή που έλαβε αυτό το γεγονός σε σχέση με τους 700 ανθρώπους που πνίγηκαν. 700 άνθρωποι πνίγηκαν, αυτό είναι απαράδεκτο, δεν μπορεί να συμβαίνει. Το ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτούς δεν είναι αλήθεια και το γνωρίζουμε. Ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα για αυτούς τους ανθρώπους».
Το γενικότερο περιεχόμενο της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα διαπραγματευόταν την ανάγκη προάσπισης και ενδυνάμωσης της δημοκρατίας σε ένα δυσμενές περιβάλλον στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Ειδικά όσον αφορά τους νέους, εκτίμησε ότι πιστεύουν στη δημοκρατία, όμως έχουν απογοητευτεί από τον τρόπο που λειτουργεί η πολιτική στο υψηλότερο επίπεδο, στα μεγάλα ΜΜΕ και στις μεγάλες επιχειρήσεις, γι’ αυτό και αποζητούν την προσαρμογή αυτών των βασικών θεσμών στο σημερινό περιβάλλον.
Συναντήσεις με Μητσοτάκη - Τσίπρα
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συνομίλησε για τις κοινές αξίες για τη δημοκρατία που μοιράζονται, όπως και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κοινωνίες και οι νέοι. Ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για την υποστήριξη που είχε δώσει στην Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές και συζήτησαν για τις διεθνείς εξελίξεις, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προοδευτικές δυνάμεις μετά την οικονομική και προσφυγική κρίση και την άνοδο της Ακροδεξιάς, καθώς και για τη συντηρητικοποίηση της κοινής γνώμης. Επίσης, του επισήμανε πόσο επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα από την τελευταία του επίσκεψη για θέματα όπως οι ανισότητες, το προσφυγικό, η κλιματική κρίση και η ειρηνική επίλυση διαφορών.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο Ομπάμα επισκέπτεται την Αθήνα – είχε ξανάρθει στη χώρα μας το 2016 στην τελευταία του επίσκεψη ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Τότε, είχε εκφωνήσει βαρυσήμαντη ομιλία για το ιδεώδες της δημοκρατίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας