Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Θ. Σκυλακάκη στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Σκυλακάκης εκθέτει Μητσοτάκη

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες (6.6.2023) ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθώντας να πείσει ότι το δικό του πρόγραμμα είναι κοστολογημένο, προκειμένου να κατηγορήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι τα δικά τους δεν είναι, υποστήριζε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ότι «επειδή τα δικά μας μέτρα έχουν ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσμο, είναι ήδη κοστολογημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διότι, όπως ξέρετε, στο Μεσοπρόθεσμο δεν μπορούμε να κάνουμε κολπάκια».

Ελα όμως που ήρθε με τις χθεσινές αποκαλυπτικές του δηλώσεις ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης να εκθέσει απολύτως τον πρόεδρο της Ν.Δ. για τους παραπάνω ισχυρισμούς του...

Τι είπε ο κ. Σκυλακάκης; Στην προσπάθειά του να μαζέψει τα ασυμμάζευτα των παλινωδιών της Ν.Δ. στο θέμα της κοστολόγησης του προγράμματός της και να δικαιολογήσει το κόμμα του απέναντι στη σοβαρή κριτική ότι βασικοί άξονες των προεκλογικών δεσμεύσεων του Κυρ. Μητσοτάκη (όπως λ.χ. οι προσλήψεις στο ΕΣΥ ή οι αυξήσεις στον δημόσιο τομέα) δεν έχουν συνυπολογιστεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, είπε ότι «δεν έχουμε καταθέσει Μεσοπρόθεσμο, αλλά Πρόγραμμα Σταθερότητας», το οποίο φτάνει μέχρι το 2026 και «δεν περιλαμβάνει μια σειρά από πράγματα, δεν περιλαμβάνει τις καινούργιες πολιτικές, δεν περιλαμβάνει τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουμε δεσμευτεί (σ.σ. ότι θα μειώσουμε) και που έχουν άμεση επίπτωση, δεν περιλαμβάνει την αύξηση του κατώτατου μισθού [...], η οποία επιδρά πολύ σημαντικά στο μέσο μισθολογικό κόστος».

Και μάλιστα δήλωσε ρητά ότι «νομικά δεν μπορούμε να βάλουμε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας τις προεκλογικές μας υποσχέσεις» (ρ/σ Παραπολιτικά FM). Γιατί όντως το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει εκτιμήσεις και δεσμεύσεις, όχι για επιμέρους μέτρα πολιτικής, αλλά για τους γενικούς δείκτες της οικονομίας και τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη.

Μειώσεις στην Υγεία!

Με τις παραδοχές του όμως αυτές ο τέως αν. υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά διαψεύδει τα λεγόμενα του Κυρ. Μητσοτάκη περί ένταξης των προεκλογικών του υποσχέσεων στο Μεσοπρόθεσμο και κοστολόγησής τους ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οσο για το Μεσοπρόθεσμο, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (από 9.2.2023), έχει ήδη καταρτιστεί ως προς τους βασικούς του άξονες και τις βασικές του παραδοχές και έχει αποσταλεί προς τις υπηρεσίες των επιμέρους υπουργείων προς εξειδίκευση.

Ανατρέχοντας όμως κανείς στους πίνακες με τους οποίους προσδιόρισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. τις «οροφές δαπανών», βλέπει ότι, για παράδειγμα, η μισθολογική δαπάνη («παροχές σε εργαζόμενους») για το υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν αυξάνεται προοδευτικά μεταξύ 2024 και 2027, αλλά, αντίθετα, μειώνεται (από 2.174.279 το 2024 σε 2.039.406 το 2027).

Αυτό σημαίνει ότι καταρτίζοντας η κυβέρνηση της Ν.Δ. το Μεσοπρόθεσμο όχι μόνο δεν υπολόγισε τις αυξήσεις που υπόσχεται για τον δημόσιο τομέα, όχι μόνο δεν σχεδίασε προσλήψεις στο ΕΣΥ που να υπερβαίνουν τις αποχωρήσεις, αλλά, αντίθετα, καλεί τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας να συμπληρώσουν το Μεσοπρόθεσμο, λαμβάνοντας ως δεδομένη την προοδευτική μείωση της σχετικής μισθολογικής δαπάνης.

Οι αποκαλυπτικές δηλώσεις Σκυλακάκη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου να σημειώνει πως ο τέως αν. υπουργός Οικονομικών «παραδέχθηκε πως στο Μεσοπρόθεσμο που έχει καταθέσει η Ν.Δ. δεν περιλαμβάνονται οι προεκλογικές της υποσχέσεις. Παραδέχθηκε πως το πρόγραμμά τους δεν είναι κοστολογημένο, πως υπόσχονται πράγματα που δεν θα κάνουν και πως έχουν κρυφή ατζέντα», προσθέτοντας ότι «οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη είναι όλες κούφιες. Υπόσχεται πράγματα που δεν θα υλοποιηθούν και κρύβει άλλα ακραία που σχεδιάζει να υλοποιήσει, όπως η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία».

Εντονη ήταν και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επισήμανε ότι ο Θ. Σκυλακάκης «ομολόγησε την αναξιοπιστία της Ν.Δ., που μολονότι υπόσχεται στους Ελληνες πολίτες αύξηση μισθών κατά 25%, στις Βρυξέλλες έχει δεσμευτεί για αυξήσεις που αθροιστικά δεν υπερβαίνουν το 13%», καταλογίζοντας στον Κυρ. Μητσοτάκη και στη Ν.Δ. ότι «επί της ουσίας κρύβουν όσα έρχονται και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι θα κάνουν».

Από την πλευρά της Ν.Δ. απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ακης Σκέρτσος, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τον «αδιάβαστο» και «ανεπίδεκτο μαθήσεως», ενώ παρέπεμψε σε παλιότερη ανακοίνωσή του, λέγοντας ότι «εκεί αναφέρονται αναλυτικά με παραπομπές ανά σελίδα όλα τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία και βεβαίως είναι ενταγμένα ως προς το δημοσιονομικό τους κόστος στο Σχέδιο Σταθερότητας 2023-2026 που έχει υποβληθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Υφαρπαγή ψήφου

Ανταπαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον κ. Σκέρτσο «αντί να προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, οφείλει να απαντήσει στον κ. Σκυλακάκη και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνοντας ότι «αν αμφισβητεί αυτά που είπε ο κ. Σκυλακάκης, τότε να δηλώσει ο κ. Σκέρτσος ότι είναι προσωπικές του απόψεις και η Ν.Δ. να αποσύρει τον κ. Σκυλακάκη από τα ψηφοδέλτιά της. Αλλά δεν θα το κάνουν, γιατί απλά είπε την αλήθεια. Αυτό δηλαδή που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και έναν μήνα. Οτι σχεδόν καμία εξαγγελία της Ν.Δ. δεν είναι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και ότι προσπαθούν να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών με ψέματα».

Με μια μακροσκελή δήλωσή του θέλησε να απαντήσει και ο ίδιος ο Θ. Σκυλακάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «τερατώδη ψέματα», υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. «έχει εξονυχιστικά κοστολογηθεί» και «περιλαμβάνει μέτρα που μπορούσαμε να βάλουμε ρητά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας όταν κατατέθηκε» και «2,903 δισ. που περιλαμβάνονται ως δημοσιονομικός χώρος και αναφέρεται ρητά στη σελίδα 17 ότι θα χρησιμοποιηθούν για πρόσθετες δαπάνες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Ν.Δ. που δεν είχε παρουσιαστεί όταν καταρτιζόταν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και αφορά τις πρόσθετες προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Συγκεκριμένα στη σελίδα 17 γράφεται ρητά: “It is noted that the current government has announced additional pre-election measures of 0.1% of GDP for 2024, 0.3% of GDP for 2025 and respectively for 2026, that are not taken into account in the estimates presented above”».

Αλλά βέβαια αρκεί μόνο η μετάφραση για να γίνει σαφής η παραδοχή πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. «δεν λαμβάνονται υπόψη στις εκτιμήσεις».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σκυλακάκης εκθέτει Μητσοτάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας