«Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στην επόμενη κάλπη». Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του Αλέξη Τσίπρα μετά την οδυνηρή ήττα της 21ης Μαΐου. Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό μπορεί να συμβεί αυτό.
Ορθά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι το κόμμα διεκδικεί την εξουσία και δεν αποτελεί «συμπλήρωμα». Από την άλλη πλευρά, βέβαια, γνωρίζει ότι μια τέτοιου μεγέθους ήττα δεν μπορεί να αφήσει τίποτε ανεπηρέαστο, γι’ αυτό άλλωστε και προχώρησε σε σειρά αλλαγών προκειμένου να καλυτερεύσει το κλίμα.
Το πρώτο πράγμα ήταν η αυτοκριτική και μια αρχική αποτίμηση για τα αίτια της ήττας. Η αυτοκριτική εστίαζε κυρίως στην επιλογή των συνεργασιών. Στη συνέντευξη που είχε δώσει στην «Εφ.Συν.» ο Αλέξης Τσίπρας την παραμονή των εκλογών και σε ερώτηση γιατί δεν υπήρξε μια συνεννόηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη πριν από την κάλπη, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες όπου προωθούνται κυβερνήσεις συνεργασιών, είχε απαντήσει: «Η σύγκλιση δύο όμορων πολιτικών χώρων που ενδιαφέρονται για τη διακυβέρνηση της χώρας δεν θα προκύψει μέσα από “συμφωνίες κυρίων”, επομένως αυτά που ενδεχομένως να συζητούσαμε με τον κ. Ανδρουλάκη είναι αυτά που καταθέτουμε στον δημόσιο διάλογο. Τα κόμματα “μιλούν” μέσα από τα προγράμματα που καταθέτουν στους πολίτες».
Πριν από λίγες μέρες είπε ότι «το πολιτικό σύστημα δεν ήταν ώριμο να αποδεχτεί την απλή αναλογική» και ότι η επιλογή αυτή αποτέλεσε «στρατηγικό εγκλωβισμό» (Αλέξης Τσίπρας, συνέντευξη στο Star, μετά τις εκλογές).
Το δεύτερο ήταν η παραδοχή ότι η Ν.Δ. επέβαλε στον δημόσιο λόγο της δική της ατζέντα, «επενδύοντας» στο 2015 καθώς υπενθύμιζε στον κόσμο την ταραγμένη περίοδο του πρώτου εξαμήνου εκείνης της χρονιάς. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σαφές και ξεκάθαρο στίγμα με ποιους τελικά θα συγκυβερνήσει, προφανώς και φόβισε τον κόσμο, ο οποίος μετά από μια μεγάλη περίοδο κρίσεων έδειξε ότι επιθυμεί τη σταθερότητα και όχι «πειράματα».
Το τρίτο ήταν οι «αστοχίες», όπως τις χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο επίπεδο του προεκλογικού λόγου, από στελέχη του κόμματος. Αυτή η εικόνα «Βαβυλωνίας» που παρουσίαζε το κόμμα οδήγησε εξάλλου στη συγκρότηση της εκλογικής επιτροπής και στην απόφαση όπως συγκεκριμένα στελέχη να εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα ενημέρωσης εν όψει της επόμενης κάλπης. «Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών που θέλει από εμάς σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συγκρότηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολογώντας την απόφαση.
Το κλίμα και οι επιλογές Τσίπρα
Μετά το σοκ της ήττας και μπροστά στον κίνδυνο η εσωστρέφεια να πνίξει το κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές προειδοποιητικό μήνυμα προς όλους από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, την ώρα που υπήρξαν στελέχη που είχαν αφήσει να εννοηθεί πως τίθεται ακόμα και ζήτημα ηγεσίας. Ακολούθησε η δημόσια παραδοχή του ότι το βράδυ των εκλογών σκέφτηκε σοβαρά να παραιτηθεί. «Ηταν ένα συναίσθημα που με απασχόλησε για αρκετές ώρες και μέρες», εξομολογήθηκε στη Μάρα Ζαχαρέα, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι δεν θέλησε να λιποτακτήσει εν όψει των επαναληπτικών εκλογών και γι’ αυτό παρέμεινε στη θέση του.
Η λογική λέει ότι σε κάθε περίπτωση θα ήταν αυτοχειρία για το κόμμα να επέλθει μια παραίτηση Τσίπρα μετά απ’ αυτό το αποτέλεσμα, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς την επόμενη κάλπη. Οσον αφορά την 25η Ιουνίου και τι θα γίνει τότε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφενός είπε ότι «δεν βάζει το κάρο μπροστά απ’ το άλογο», εννοώντας ότι προέχει η εκλογική μάχη και τα αποτελέσματα που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου σημείωσε με νόημα ότι «δεν έχω το δικαίωμα να λιποτακτήσω. Ούτε χθες ούτε σήμερα ούτε αύριο». Με αυτή τη φράση έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα είναι παρών στο κόμμα.
Για την ανατροπή
Τούτων δοθέντων και με τον χρόνο να τρέχει, ανέλαβε ήδη δουλειά η εκλογική επιτροπή με τον συντονιστή της Διονύση Τεμπονέρα να εκπλήσσει ευχάριστα όσους δεν τον γνώριζαν και αναρωτιούνταν πού ήταν «κρυμμένος» το προηγούμενο διάστημα. Με επιχειρήματα και ουσιαστικό πολιτικό λόγο ξεχώρισε στα μέσα ενημέρωσης τις προηγούμενες μέρες επιχειρώντας να επικοινωνήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Με δεδομένο ότι η Ν.Δ. έχει επιλέξει να επικεντρώσει τη διαμάχη στον τομέα της Οικονομίας και δη της φορολογίας, πραγματοποιώντας διμέτωπη επίθεση τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τους για «κρυφή ατζέντα» φορολόγησης, η μάχη θα είναι σκληρή και χρειάζονται στελέχη με επάρκεια στο θέμα, όχι μόνο οικονομική, αλλά και στη λογική της επιβολής δικαιοσύνης με αναλογικό τρόπο των φορολογικών βαρών στην κοινωνία.
Με την ίδια λογική έχουν βγει μπροστά στελέχη όπως ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, η Πόπη Τσαπανίδου, η Ράνια Θρασκιά, ο Νικόλας Φαραντούρης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Εφη Αχτσιόγλου, δίνοντας έτσι και το στίγμα ανανέωσης που επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Την ίδια ώρα, ένα πρόσωπο που προβλημάτισε μερίδα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ο πολιτικός επιστήμονας Νίκος Μαραντζίδης (για δηλώσεις και για τη γενικότερη στάση του στο παρελθόν απέναντι στην Αριστερά) έχει αναλάβει το κομμάτι της προεκλογικής καμπάνιας, φιλοδοξώντας προφανώς να προσελκύσει περισσότερο κόσμο από το Κέντρο προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
To ζήτημα πάντως που αναμένεται να κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα είναι η ακρίβεια και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στην αντιμετώπισή της. Εξάλλου, όπως είπε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, «θα παλέψουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν από την κάλπη, για την ανατροπή».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας