Ακρως ανησυχητικές ενδείξεις για την προοπτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές όσο και για τα ζητήματα δημοκρατίας στον τόπο διαφαίνονται πίσω από τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας aboutpeople για το news247.gr, η οποία διεξήχθη την Κυριακή των εκλογών σε πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικασία.
Η έρευνα ρίχνει φως στα κριτήρια της ψήφου των Ελλήνων, στην άποψή τους για την ποιότητα του προεκλογικού αγώνα και τη στάση που προτίθενται να τηρήσουν στις δεύτερες εκλογές. Πάνω από το 85% των πολιτών δηλώνουν πως θα ψηφίσουν το ίδιο κόμμα, με το 93% αυτών να δηλώνει ότι σίγουρα θα συμμετάσχει σε αυτές. Εφτά στους δέκα δήλωσαν ότι σίγουρα θα ψηφίσουν ξανά το ίδιο κόμμα, το 15,7% μάλλον το ίδιο κόμμα, το 4,6% διαφορετικό, ενώ αναποφάσιστο είναι το 12,4%.
Η εικόνα ενισχύεται και από τη χθεσινή -πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές- της Kapa Research, όπου διαφαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ κερδίζει πόντους. Ενδεικτικά το 52% του κόσμου θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στον αντίποδα, μόλις το 28% θέλει εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη του Ιουνίου.
Στην έρευνα της about people οι ερωτώμενοι είχαν να επιλέξουν 3 λόγους από μια λίστα με 15 επιλογές για να εξηγήσουν την εκλογική τους συμπεριφορά. Η «καλύτερη λειτουργία του κράτους» με 31,9% κατέλαβε την πρώτη θέση, η Οικονομία με 28,4% τη δεύτερη, η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα την τρίτη με 24,9%. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός πως οι επιλογές που συγκέντρωσαν τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν οι υποκλοπές και το δυστύχημα των Τεμπών.
Ερώτημα ωστόσο παραμένει, καθώς δεν διευκρινίζεται στην έρευνα, πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες την αρκετά αόριστη έννοια της λειτουργίας του κράτους, στην οποία συμπεριλαμβάνονται σχεδόν τα πάντα. Από τις κλίνες ΜΕΘ, τον αριθμό γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ, τη δημόσια παιδεία, την ασφάλεια στις μεταφορές (βλ. Τέμπη), την αντιμετώπιση των φωτιών (βλ. Εύβοια), τον ρόλο της αστυνομίας και την καταστολή, τις κρατικές ενισχύσεις μέχρι βέβαια θέματα γραφειοκρατίας και ψηφιακού κράτος, όπως π.χ. η ηλεκτρονική ταυτότητα (σ.σ. που δεν λειτουργεί παντού).
Το 49,1% δήλωσε ότι έκανε την επιλογή τού λιγότερο κακού κόμματος, ενώ το 48,2% προχώρησε σε θετική επιλογή ψηφίζοντας κάποιο κόμμα γιατί θεώρησε ότι είναι το καλύτερο. Γυναίκες και νέοι ψήφισαν περισσότερο αρνητικά, όπως και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (μόνο 28,9% θετική επιλογή). Μεγαλύτερα ποσοστά θετικής ψήφου καταγράφηκαν για τη Ν.Δ. (58,4%). Σημειώνεται ότι το 31,2% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι αισθάνονται πολύ κοντά στο κόμμα που ψήφισαν, το 41,6% αρκετά κοντά, το 23,2% ούτε κοντά/ούτε μακριά και το 3,8% μακριά.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η εικόνα σχεδόν όλων των πολιτικών αρχηγών (πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα) χειροτέρεψε στη συνείδηση του κόσμου, όπως προκύπτει από σχετικό ερώτημα στην έρευνα. Τις μικρότερες απώλειες καταγράφει, εκτός από τον γ.γ. του ΚΚΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα το 52% αναφέρει ότι χειροτέρεψε η εικόνα του -μόλις το 17% είδε θετικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χειρότερο ποσοστό καταγράφει στην προεκλογική περίοδο μόνο ο Γιάνης Βαρουφάκης (9% θετική εικόνα, 57% αρνητική). Εντύπωση προκαλεί όμως και το αρνητικό ισοζύγιο που δίνει ο κόσμος στην προεκλογική παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη (15% θετική και 42% αρνητική εικόνα), στοιχείο που έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την εκλογική άνοδο του ΠΑΣΟΚ.
Το 84,5% των ερωτώμενων εκτιμά ότι ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων ήταν χαμηλού επιπέδου επειδή «επικράτησε ο καταγγελτικός λόγος και όχι οι προτάσεις», τις οποίες φαίνεται πως επιθυμούσαν οι ψηφοφόροι, ενώ παρόμοιο ποσοστό (84,1%) θα προτιμούσε οι αρχηγοί των κομμάτων να δείχνουν μεγαλύτερο σεβασμό ο ένας στον άλλον.
Σημειώνεται ότι έξι στους δέκα ερωτώμενους δήλωσαν την ημέρα των εκλογών ότι προτιμούν νέες εκλογές και μόλις ένα 36,3% επιθυμούσαν να βρουν τρόπο να συνεργαστούν κάποια κόμματα μεταξύ τους. Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δείχνει μια διαφοροποίηση του εκλογικού σώματος από τα προεκλογικά δημοσκοπικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία η πλειονότητα των πολιτών τασσόταν υπέρ των κομματικών συγκλίσεων προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση (60% σύμφωνα με δημοσκόπηση της ProRata στις αρχές Μαΐου).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας