Τη δέσμευσή του να αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ιστορικό της ρόλο στο πλαίσιο του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης επανέλαβε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, μιλώντας στη Σάμο, κατά την τελετή της αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη του νησιού.
Αναφερόμενος στη μακραίωνη ελληνική ιστορία ο Πρ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Με δεσμεύει ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Ν’ αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις, θεσμικές και σωματικές, ώστε η Ελλάδα, στο πλαίσιο του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ιστορικό της ρόλο ως ακραίο όριο και οχυρό της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, όπως διαμορφώθηκαν σταδιακώς από την ανεκτίμητη, πνευματική και θεσμική κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας και των προγόνων μας».
Και πρόσθεσε: «Εμείς, οι σύγχρονοι Ελληνες, έχουμε χρέος να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ζούμε μόνο με τον πλούτο της κληρονομιάς τους. Οφείλουμε, με κάθε τίμημα και με την ενότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις, να προσθέτουμε κάθε φορά σ’ αυτόν τον εθνικό πλούτο τον δικό μας συλλογικό ιστορικό οβολό».
Στην ομιλία του, ο Πρ. Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά σε πρόσωπα της Ιστορίας που προέρχονταν από τη Σάμο, λέγοντας: «Θυμίζω πως από τη Σάμο ο Πυθαγόρας δίδαξε τη γλώσσα των αριθμών και την αρμονία της μουσικής. Ο Επίκουρος, μαζί με τους συγχρόνους του Ελληνες, έσκαψε βαθιά τα θεμέλια του όλου οικοδομήματος της φιλοσοφίας.
Ο Αρίσταρχος άνοιξε τον δρόμο της επιστήμης της αστρονομίας, μέσα από την ηλιοκεντρική θεωρία του, που, πολύ αργότερα, ενέπνευσε τον Κοπέρνικο. Και ο Ευπαλίνος απέδειξε πως το Ελληνικό Πνεύμα συνάντησε την τεχνολογία πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι οι σύγχρονοι ερευνητές είχαν αρχικώς υποθέσει».
Νωρίτερα, το πρωί της ίδια ημέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σάμο και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.
Εν τω μεταξύ, σήμερα στις 11 π.μ. ο Προκόπης Παυλόπουλος θα δεχθεί σε ακρόαση ομάδα Αμερικανών φοιτητών του North Eastern University της Βοστόνης με επικεφαλής τον επίτιμο καθηγητή Richard Katula, στο πλαίσιο του μαθήματος «Διάλογος των Πολιτισμών: η Ελλάδα τού χθες και του σήμερα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας