Διά στόματος Ολαφ Σολτς έμαθαν ακόμη και στελέχη του Πενταγώνου την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, σε συμφωνία με τη Γερμανία, στην αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) στην Ουκρανία.
Μετά τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας που ανέλαβε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» εκδίδοντας την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Γίνεται γνωστό ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων που προηγήθηκαν και μετά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καγκελάριο της Γερμανίας κ. Ολαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση ΤΟΜΑ ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό ΤΟΜΑ γερμανικής κατασκευής τύπου Marder. Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ομοσπονδιακό υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή».
Για το θέμα και τις πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική πλευρά είχε αναφερθεί η «Εφ.Συν» (βλ. 10/5/2022 «Θρίλερ με τα όπλα στην Ουκρανία») και τότε αναφέραμε ότι ήταν άγνωστο τι θα έπραττε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αφού η απόφαση αναμενόταν να παρθεί σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.
Τα σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα ΒΜΡ-1 αποκτήθηκαν ύστερα από συμφωνία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τον Χέλμουτ Κολ το 1993. Τα πρώτα 164 παρελήφθησαν το 1994 και ήταν παραγωγής 1966-76, ενώ τα υπόλοιπα 337 (παραγωγής 1979-83) ήρθαν το 1995. Σήμερα υπάρχουν 155 οχήματα (150 χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Ιράκ, 195 αποσύρθηκαν τον Νοέμβριο του 2014 και 100 διαπραγματευόμαστε από το 2017 για παραχώρηση ή πώληση με την Αίγυπτο) και βρίσκονται σε μονάδες του Εβρου και στα νησιά, με τα 130 να θεωρούνται λειτουργικά.
Κατά τη διαπραγμάτευση οι Γερμανοί είχαν κάνει πρόταση να αντικαταστήσουν τα μισά και μετά όσα έχουμε, ενώ πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά θα σταλούν 30 αναβαθμισμένα Marder 1A3 από τα περίπου 350 που βρίσκονται στις γερμανικές αποθήκες.
Τα Marder παράγονταν από το 1988 ώς το 2011 με τα πλέον πρόσφατα μοντέλα (1A5) να έχουν κατασκευαστεί πριν από δέκα χρόνια. Κατά τους στρατιωτικούς, αν και είναι επίσης παλιάς σχεδίασης, θεωρούνται ανώτερα σε σχέση με το ΒΜΡ-1 και προσφέρουν καλύτερη προστασία στους επιβαίνοντες. Προσόν τους θεωρείται επίσης ότι έχουν πολλές μηχανολογικές ομοιότητες με τα Leopard 1, με συνέπεια η ένταξή τους στον Ελληνικό Στρατό να γίνει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Πηγές πάντως της αντιπολίτευσης ανέφεραν χθες ότι τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα τα απέρριψαν οι Σλοβάκοι και οι Γερμανοί τα δίνουν στην Ελλάδα προετοιμάζοντας το έδαφος για συμφωνία που θα προβλέπει την υψηλού κόστους αναβάθμιση των Leopard.
Αναβάθμιση που σύμφωνα με πληροφορίες εγκρίθηκε προχθές 30 Μαΐου από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) ώστε 183 άρματα μάχης Leopard 2A4 να «ανέβουν» στην έκδοση Leopard 2A7.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας