ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία θα απαιτείται για τα μέτρα κατά τρίτων χωρών που «επιτίθενται» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τη νέα πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοδοξεί να αποκτήσει ένα ευέλικτο εργαλείο «αντιποίνων» για τις χώρες που την απειλούν ή λαμβάνουν μέτρα σε βάρος της. Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται να το εγκρίνουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάτι που μοιάζει δύσκολο - τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Η πρόταση της Κομισιόν στοχεύει καταρχάς στην αντιμετώπιση των οικονομικών πιέσεων που δέχεται η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της από τρίτες χώρες που μπορεί να απειλούν το εμπόριο ή και τις επενδύσεις, ασκώντας πίεση για αλλαγή πολιτικής στην Ε.Ε. σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η φορολογία ή η ασφάλεια των τροφίμων.
Στο... μυαλό των Βρυξελλών είναι η Ρωσία ή η Κίνα. Αλλά η νέα πρόταση ανοίγει παράθυρο για όλες τις χώρες - και για την Τουρκία. Οι αποφάσεις της Ε.Ε. για κυρώσεις είναι πάντοτε ένα δύσκολο εγχείρημα, αφού απαιτούν ομοφωνία και πολύ συχνά κάθε χώρα έχει τη δική της εμπορική σχέση, την οποία προσπαθεί να προστατεύσει. Ο προτεινόμενος μηχανισμός, μόλις εγκριθεί, θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να δρα γρήγορα.
Τα μέτρα που θα μπορεί να λαμβάνει η Κομισιόν είναι δασμοί, περικοπές στις εισαγωγές και τις επενδύσεις, αλλά και μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης της χώρας στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. Οπως είπε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, η Κομισιόν θα ζητάει να τα εφαρμόσει ως «έσχατη λύση», όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης του οικονομικού εκφοβισμού, ενώ πάντοτε το πρώτο βήμα θα παραμένει η προσπάθεια αποκλιμάκωσης μέσω του διαλόγου.
«Σε μια εποχή αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, το εμπόριο χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο ως όπλο και η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της γίνονται στόχοι οικονομικού εκφοβισμού. Χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιδράσουμε. Με την πρόταση αυτή στέλνουμε σαφές μήνυμα ότι η Ε.Ε. θα υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντά της», σχολίασε ο Β. Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.».
«Κύριος στόχος της πράξης κατά των μέτρων εξαναγκασμού είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Ομως έχουμε πλέον στη διάθεσή μας περισσότερα εργαλεία όταν δεχόμαστε πίεση για να αναλάβουμε δράση. Η πράξη αυτή θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τις γεωπολιτικές προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών, διατηρώντας την Ευρώπη ισχυρή και ευέλικτη», σχολίασε.
Γαλλία και Γερμανία στηρίζουν την πρόταση και ήδη το Παρίσι εξέδωσε πανηγυρική ανακοίνωση υπέρ αυτής. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες, όπως η Σουηδία και η Τσεχία, που θεωρούν ότι το εργαλείο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προστατευτισμό. Η μάχη θα δοθεί σε επίπεδο Συμβουλίου, αλλά και Ευρωκοινοβουλίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας