Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

MED 9 με το βλέμμα στην AUKUS

Με φόντο την ανακοίνωση της αντικινεζικής συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας ξεκίνησε χθες το μεσημέρι, στην Αθήνα και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η σύνοδος κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. Ετσι η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος, η οποία από MED 7 (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Πορτογαλία, Μάλτα) είναι πλέον MED 9 με την προσθήκη Σλοβενίας και Κροατίας, πέραν από το πιο ανώδυνο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της σχετικής Διακήρυξης, βρήκε μπροστά της και το ζήτημα του πώς θα πορευτεί η Ευρώπη σε σχέση με το παιχνίδι που εξελίσσεται στη διεθνή σκακιέρα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν αρχικά οι εργασίες της συνόδου με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, στις οποίες συμμετείχε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κι έπειτα σειρά είχε η σύνοδος κορυφής των 9 χωρών χωρίς την παρουσία της προέδρου της Κομισιόν. Δύο κείμενα αναμένονταν. Το πρώτο -το οποίο δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα- ήταν η Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο, όπου υπάρχει δέσμευση μεταξύ των ηγετών της EUMED για συνεργασία στην ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως οι δασικές πυρκαγιές.

Επιπλέον οι ηγέτες ζητούν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας σε θεσμικό, οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και την ουσιαστική ενίσχυση των μέσων του στη Μεσόγειο με στόχο τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής εφεδρικής δύναμης καθώς επίσης και την επιτάχυνση ανάπτυξης ενός στόλου πυροσβεστικών ή άλλων αεροπλάνων και ελικοπτέρων με σκοπό την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος από σύνθετες φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς. Εμφαση δίνεται ακόμα στην προώθηση των «πράσινων» στόχων της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030 καθώς και στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Μεσογείου.

Και το δεύτερο κείμενο αφορά την (πολιτική) Διακήρυξη της EUMED, στην οποία αναμενόταν να αποτυπωθούν κοινές θέσεις των χωρών σχετικά με μια ατζέντα θεμάτων όπως η Ανατολική Μεσόγειος, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, το προσφυγικό, η κατάσταση σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Λιβύη, καθώς και το ζήτημα της πανδημίας.

Επιπλέον σε σχέση με το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και τη στάση της Τουρκίας αναμενόταν να υπάρχει αναφορά προς της χώρες της περιοχής για σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ε.Ε. στις θαλάσσιες ζώνες τους, καθώς και κάλεσμα στην Τουρκία για αποδοχή της πρόσκλησης της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, με ανοιχτό και το θέμα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα για τη σύνοδο ήρθαν -πέραν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, καθώς επίσης και οι πρωθυπουργοί Μάριο Ντράγκι (Ιταλία), Πέδρο Σάντσεθ (Ισπανία), Ρόμπερτ Αμπέλα (Μάλτα), Γιάνες Γιάνζα (Σλοβενία) και Αντρέι Πλένκοβιτς (Κροατία), ενώ τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, που απουσίαζε λόγω της διεξαγωγής στην Πορτογαλία δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Πριν από την έναρξη της συνόδου ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο συζήτησαν για τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο δίνοντας έμφαση στη συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Συζήτησαν ακόμη για τα ζητήματα της Μεσογείου και το προσφυγικό, καθώς επίσης για τα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο και τη συνεργασία των δύο χωρών σε αυτόν τον τομέα, ενώ στην ατζέντα της συνάντησής τους βρέθηκε και το θέμα της πορείας της πανδημίας και των εμβολιασμών.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης και με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον οποίο ευχαρίστησε «για τη στήριξη που μας προσφέρατε κατά τη διάρκεια των τραγικών πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι. Σας απηύθυνα έκκληση και ανταποκριθήκατε αμέσως στέλνοντας εναέρια βοήθεια», ενώ συζήτησαν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών στο διμερές και περιφερειακό επίπεδο με έμφαση τον οικονομικό τομέα.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν ακόμα για ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για το προσφυγικό μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Τέλος, υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
MED 9 με το βλέμμα στην AUKUS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας