Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Νταβίντ Σασόλι | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εκανε λάθος με την Ελλάδα και τα μνημόνια η Ευρώπη

Σειρά συναντήσεων είχε στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη χώρα μας με αφορμή τη συμμετοχή του στη χθεσινή τελετή για την 40ή επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Ο κ. Σασόλι συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Κατά τη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τη διατυπωμένη θέση του κ. Σασόλι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να καταστεί ένας μόνιμος χρηματοδοτικός θεσμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέση που φανερώνει και τις ανησυχίες στην Ευρώπη σχετικά με την έκταση και τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης πανευρωπαϊκά.

Ο κ. Σασόλι αναφερόμενος στην περίοδο της πανδημίας δήλωσε πως οι 15 μήνες που προηγήθηκαν «μας δίδαξαν ότι χρειάζεται να δρομολογήσουμε σε πιο σωστές βάσεις κάποιους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς» και ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μόνο οι θεσμοί των Βρυξελλών αλλά και οι εθνικοί θεσμοί», προσθέτοντας ότι «πρέπει να μειώσουμε τις αποστάσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες των χωρών μας». Στο σημείο αυτό προχώρησε στην παραδοχή ότι η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε από την Ευρώπη με λάθος τρόπο την περίοδο των μνημονίων, λέγοντας πως «συνειδητοποιήσαμε ότι οι παλιοί κανόνες, οι κανόνες του παρελθόντος, δεν είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουμε τις τωρινές προκλήσεις και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Και, βεβαίως, αυτή η συνειδητοποίηση μας απέτρεψε από το να υποπέσουμε στα λάθη του παρελθόντος, που η Ελλάδα και οι πολίτες της γνωρίζουν πάρα πολύ καλά».

Εκανε ακόμα λόγο για ανεπαρκή διαχείριση της Ε.Ε. σε ζητήματα όπως αυτό της Υγείας και το Προσφυγικό και έθεσε θέμα αποτελεσματικής λειτουργίας της Ενωσης, λέγοντας: «Εκεί όπου η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μονάχα υποβοηθητική ή αν θέλετε σε επίπεδο αντικαταστάτη, τότε οι απαντήσεις είναι ανεπαρκείς. Οσον αφορά το Νext Generation και τα σχέδια ανάκαμψης, εκεί μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Ομως στον τομέα της υγείας και της μετανάστευσης, όχι δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν είμαστε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά να έχει αρμοδιότητα για να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Συνεπώς το θέμα της λειτουργίας και της επαρκούς λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Covid το έθεσε στο τραπέζι, στο προσκήνιο».

Σε αντίστοιχο κλίμα ήταν οι δηλώσεις του κ. Σασόλι και κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έριξε και «καρφιά» προς Τουρκία, Λευκορωσία και Ρωσία, λέγοντας: «Eίναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι έχουν κατά νου να μας διχάσουν. Η συμπεριφορά της Τουρκίας, η συμπεριφορά της Λευκορωσίας, η συμπεριφορά και στάση της Ρωσίας, και πολλών άλλων απολυταρχικών κρατών, μας βάζουν σε υποψίες».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πλευρά της, δήλωσε πως «είναι σημαντικό να οραματιστούμε όλοι ποια Ευρώπη θέλουμε, για τη δική μας γενιά, αλλά και για το μέλλον. Οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, νομίζω ότι είναι το κυρίαρχο πλαίσιο, το οποίο πρέπει να υπερασπιζόμαστε πάντα. Ωστόσο υπάρχουν και μια σειρά από θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάκαμψη, η κοινωνική συνοχή, η μετανάστευση, που πρέπει να απασχολήσουν τον διάλογο αυτό».

Τα σημερινά προτάγματα

Κατά τη δική του συνάντηση με τον Ντ. Σασόλι ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει: αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας με σκοπό την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας και την οικονομική σύγκλιση, ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης στο πρότυπο των ΗΠΑ, υιοθέτηση Ευρωπαϊκού Συμφώνου για Ασυλο και Μετανάστευση που θα βασίζεται στον δίκαιο διαμοιρασμό των αιτούντων άσυλο και τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά και ουσιαστική διπλωματική δραστηριοποίηση της Ε.Ε. ειδικά στη γειτονιά της, με γνώμονα την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ακόμα τη σημασία που έχει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την άρση της πατέντας για τα εμβόλια, που, όπως είπε, αποτελούν δημόσιο αγαθό και στα οποία πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση.

«Συμφωνήσαμε ότι η πανδημία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ευρώπη να εγκαταλείψει την προσήλωση στα δημοσιονομικά μεγέθη και τους περιοριστικούς όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και να μονιμοποιήσει τον μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης», δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον κ. Σασόλι στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «είναι μονόδρομος, ενόψει του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, να εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου και σε άλλες χώρες, όχι μόνο στις χώρες πρώτης εισόδου, που πληρώνουν σήμερα άνισο τίμημα, αλλά και να δημιουργηθεί σύστημα δίκαιου επιμερισμού των αιτούντων άσυλο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». Σήμερα στις 11 π.μ. ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Να μπει τέλος στις πολιτικές λιτότητας του –υπό αναστολή– Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη μετά Covid εποχή της Ε.Ε. ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κανόνες του παρελθόντος που έχουν παραμελήσει πολίτες, που έχουν δημιουργήσει ανισότητες και έχουν προξενήσει αδικίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νταβίντ Σασόλι σε ειδική συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής.

Τάχθηκε υπέρ της αμοιβαιοποίησης του χρέους, όπως π.χ. με το Σχέδιο Ανάκαμψης, αναγνωρίζοντας ότι «αυτό ήταν κάτι που έλειπε από την αντίδρασή μας στην οικονομική κρίση, πράγμα που στην Ελλάδα γνωρίζετε πολύ καλά». Αναφερόμενος στη Λευκορωσία τόνισε ότι «μας προκαλούν κάποια απολυταρχικά καθεστώτα κι εμείς πρέπει να απαντάμε χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις, με ενδυνάμωση της άμυνας και της ασφάλειας».

Παράλληλα, ζήτησε την κατάργηση του κανόνα περί ομοφωνίας στις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., λέγοντας ότι «η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί μέσω ομοφωνίας, επειδή δεν δίνονται απαντήσεις, μπλοκάρονται αποφάσεις και αποφεύγεται η ανάληψη ευθυνών».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εκανε λάθος με την Ελλάδα και τα μνημόνια η Ευρώπη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας