Στο σφυρί σκοπεύει να βγάλει η εταιρεία Ελληνικό Α.Ε. επτά ιστορικά, μη πλόιμα αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας που αγοράστηκαν από το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ) με προορισμό το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό. Ακριβώς αυτό το αίτημα της Ελληνικό Α.Ε., «να μας παρασχεθεί άδεια εκποίησης διά πλειστηριασμού κινητών πραγμάτων», θα εξεταστεί την Τετάρτη 26 Μαΐου στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, που καλείται να πάρει μια πολύ σημαντική απόφαση: αν θα επιτρέψει την εκποίηση της πολύτιμης, ιστορικής και πολιτιστικής αξίας των εκθεμάτων.
Πρόκειται για δύο Boeing 737-284, ένα Boeing 737-200, ένα Cessna 411, ένα Cessna 340, ένα Piper Navajo PA31-310 και ένα Hellenic Bac One Eleven, καθώς και τέσσερα μέρη κινητήρα Boeing 737-284, μία μεταλλική σκάλα ανόδου σε αεροσκάφος, τρία συνεχόμενα αεροπορικά καθίσματα, ένα τροχήλατο φορείο σερβιρίσματος σε αεροσκάφος, μία λυόμενη κατασκευή όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας και μία σταθερή κατασκευή με δύο εισόδους. Η συνολική αξία τους εκτιμάται σε ένα εκατομμύριο ευρώ.
Τα μη πλόιμα αυτά αεροσκάφη μαζί με άλλα 23.000 αντικείμενα (όργανα, εξοπλισμός αεροσκαφών, εξομοιωτής πτήσεων, γραφεία Αριστοτέλη Ωνάση, ψηφιδωτά κ.ά.) ανήκουν στο ΠΟΛΚΕΟΑ, που συστάθηκε το 1980, αριθμεί 7.200 μέλη (στη συντριπτική πλειονότητά τους συνταξιούχοι πρώην εργαζόμενοι της Ολυμπιακής και των θυγατρικών εταιρειών) και είναι ο μοναδικός φορέας που προωθεί τη δημιουργία Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας προκειμένου να μείνει στο Ελληνικό η ιστορική παρακαταθήκη του πρώην αεροδρομίου.
Ωστόσο, η Ελληνικό Α.Ε., οι μετοχές της οποίας αναμένεται το επόμενο διάστημα να μεταβιβαστούν στη Lamda Development που έχει αναλάβει την επένδυση στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου, ισχυρίζεται ότι τα αεροσκάφη καθυστερούν την εξέλιξη της επένδυσης και ζητάει τον πλειστηριασμό τους, με δεδομένο ότι το ΠΟΛΚΕΟΑ αδυνατεί να τα μετακινήσει σε άλλο χώρο.
Το ΠΟΛΚΕΟΑ ζητάει να απορριφθεί το αίτημα ως καταχρηστικό επειδή η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα αεροσκάφη δεν είναι από αυτές που περιέρχονται στον επενδυτή, αλλά είναι στη ζώνη εκμετάλλευσης που ανήκει στην πλήρη κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ (και όχι στη ζώνη κυριότητας του Δημοσίου με δικαίωμα επιφανείας του ΤΑΙΠΕΔ).
Υποστηρίζει, επίσης, την επικινδυνότητα που έχει η αποσυναρμολόγηση και μετακίνηση των αεροσκαφών σε άλλο χώρο (λόγω παλαιότητας περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο και εγκυμονούν κινδύνους για το περιβάλλον) αλλά και το υπέρογκο κόστος μιας τέτοιας μετακίνησης (άνω των 300.000 ευρώ) και θυμίζει ότι το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της περιοχής όχι μόνο προβλέπει Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και την παραμονή των ιστορικών αεροσκαφών.
Η λύση
Ποια λύση, λοιπόν, θα μπορούσε να βρεθεί; Να μετακινηθούν τα αεροσκάφη, χωρίς να αποσυναρμολογηθούν, εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου και κοντά στα κτίσματα που έχουν κριθεί διατηρητέα. Το κόστος αυτής της μεταφοράς δεν ξεπερνάει τα 40.000 ευρώ και θα μπορούσε να το αναλάβει το ΠΟΛΚΕΟΑ, το οποίο προτείνει στο αγγλικό υπόστεγο Παγόδα (το οποίο χαρακτηρίστηκε μετά από αίτημα του Κέντρου) να φιλοξενηθούν τα 23.000 εκθέματα, τα έξι αεροσκάφη να μεταφερθούν στο υπόστεγο των αεροσκαφών και στον περιβάλλοντα χώρο το Boeing 747-200.
Με τον τρόπο αυτό και θα απελευθερωθεί ο χώρος που επιθυμεί η Ελληνικό Α.Ε. και θα μείνουν αυτοτελή τα αεροσκάφη και δεν θα αλλάξει ο ιδιοκτήτης τους και, το σπουδαιότερο, θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος πολιτισμού που θα αφήνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές το πολιτισμικό αποτύπωμα του Ελληνικού, της Ολυμπιακής Αεροπορίας και της Πολιτικής Αεροπορίας. Ομως, η πρόταση απορρίφθηκε από την Ελληνικό Α.Ε. που επέλεξε να πάει στα δικαστήρια το ΠΟΛΚΕΟΑ ζητώντας τον πλειστηριασμό των αεροσκαφών.
«Ζητούν ιδιωτικοποίηση άνευ όρων»
Προτού η εταιρεία Ελληνικό Α.Ε. προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του ΠΟΛΚΕΟΑ, ζητούσε να της μεταβιβαστεί άνευ όρων η κυριότητα των αεροσκαφών ως μόνη προϋπόθεση να αποδεχθεί ο επενδυτής την παρουσία τους στον χώρο του πρώην αεροδρομίου. Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει ότι το ουσιαστικό ζήτημα δεν είναι η απομάκρυνση αλλά η ιδιοποίηση της κυριότητας των αεροσκαφών.
Προφανώς ο επενδυτής αντιλαμβάνεται πρόσθετο πεδίο ιδιωτικοποίησης και κερδοφορίας στον χώρο. Δημόσιο συμφέρον δεν είναι η απεμπόληση και η ιδιωτικοποίηση άνευ όρων της 90χρονης Ιστορίας της Πολιτικής Αεροπορίας αλλά η διασφάλιση των εκθεμάτων και αεροσκαφών και η άμεση δημιουργία Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας.
«Η μάχη για τον πολιτισμό συνεχίζεται»
Εξήντα τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή της η ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορίας είναι στον... αέρα. Αντί η Πολιτεία να προστατεύσει το πολιτισμικό αποτύπωμα του πρώην αερολιμένα, ετοιμάζεται να πουλήσει ως scrap αεροσκάφη με ιστορική και συναισθηματική αξία. Το 2018 διαπιστώσαμε τυχαία ότι στον χώρο που βρίσκονται τα αεροσκάφη διεξαγόταν βίντεο κλιπ και γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια ήταν πάνω σε ένα από αυτά, εν αγνοία μας και χωρίς την άδειά μας, αλλά με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της δισκογραφικής εταιρείας και της Ελληνικό Α.Ε. Χάρη στην έγκαιρη παρέμβασή μας το συγκεκριμένο οπτικοακουστικό υλικό αφαιρέθηκε, αλλά το γεγονός αυτό αποδεικνύει την πρόθεση ιδιοποίησης των αεροσκαφών για κερδοσκοπικούς λόγους. Η μάχη για να παραμείνει δημόσια η πολιτιστική κληρονομιά μας συνεχίζεται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας