Το συνεχιζόμενο κύμα διαμαρτυρίας καλλιτεχνών και εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στον πολιτισμό ανάγκασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Πολιτισμού να επανεξετάσουν τη στάση τους. Η υπουργός Λίνα Μενδώνη που τον τελευταίο καιρό έχει δεχθεί πυρά -ακόμα και μέσα από την κυβέρνηση- ανακοίνωσε χθες τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης. Δεν πρόκειται για καθολικό επίδομα αλλά για διεύρυνση με αναδρομική ισχύ της αποζημίωσης των 800 ευρώ σε καλλιτέχνες και άλλες ειδικότητες του κλάδου, σε μια προσπάθεια να ενταχθούν περισσότεροι εργαζόμενοι, οι οποίοι ωστόσο είχαν συμβάσεις εργασίας (από 1.6.19).
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάντως, ούτε οι νέες ρυθμίσεις φαίνεται να ικανοποιούν, καθώς αδυνατούν να συμπεριλάβουν τη μεγαλύτερη μερίδα των εργαζομένων του χώρου. Ακόμα και η υπουργός αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό αδήλωτης εργασίας και στο αχαρτογράφητο τοπίο, γεγονός που προκαλεί τεράστια ζητήματα. Η ίδια εκτίμησε ότι μπορούν να επιλυθούν με τη δημιουργία του μητρώου καλλιτεχνών το οποίο εξήγγειλε. Οι ανακοινώσεις έγιναν στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η επένδυση στον πολιτισμό ανέρχεται σε περίπου 100 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 60 εκατ. επενδύονται στα οριζόντια μέτρα στήριξης, στα δε αναπτυξιακά περισσότερα από 35 εκατομμύρια.
Σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από τις αρχές Απριλίου για να στηρίξει τους ανθρώπους του πολιτιστικού πεδίου που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «θέλουμε να κρατηθεί ο πολιτισμός ενεργός και να στηριχθούν οι δημιουργοί και οι καλλιτέχνες. Θέλουμε επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας».
Ποιοι παίρνουν 800 ευρώ
Αναφερόμενη στα νέα μέτρα στήριξης -την Τετάρτη έγινε σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς-, είπε ότι δικαιούχοι για το επίδομα των 800 ευρώ μετά από δήλωσή τους στο «Εργάνη» είναι οι εργαζόμενοι του χώρου του πολιτισμού των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα κατά το διάστημα 15.2.2020 έως και 29.2.2020. Αναδρομικά εντάσσονται και καλύπτονται επίσης όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη το διάστημα 15.3.2020 έως και 20.4.2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει μεταξύ 14 και 15.5.2020.
Δικαίωμα έχουν επίσης όσοι έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία από 1.6.2019 έως 1.3.2020 με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, ενώ με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι ταξιθέτες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Για τις παραπάνω κατηγορίες η στήριξη συνεχίζεται και τον Μάιο και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί είναι 24 εκατομμύρια για μισθωτούς και απασχολούμενους του πολιτισμού, συν όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο.
Επίσης ανακοίνωσε ότι από τις 13 Μαΐου ξεκινάει η λειτουργία πλατφόρμας στον ιστοχώρο artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο, που θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών του ΥΠΠΟΑ. Μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών απαιτεί, όπως είπε, τη δημιουργία του και δήλωσε ότι στην παρούσα φάση το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων. Τον προσδιόρισε γύρω στις 100.000, ενώ τον Απρίλιο το νούμερο αφορούσε περίπου 140.000 εργαζομένους.
Τα νέα μέτρα αναμένεται να κρίνουν οι ενδιαφερόμενοι. Οι πρώτες αντιδράσεις πάντως -εκτός από αυτές των κομμάτων- κάνουν λόγο για «ανυπαρξία ουσιαστικής στήριξης στους Δημιουργούς για τα πνευματικά δικαιώματα» σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Δημιουργών και Κληρονόμων. Τη διαμαρτυρία τους εκφράζει και το Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις που αναφέρουν ότι για άλλη μια φορά οι τεχνικοί έμειναν στο περιθώριο.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος με ανακοίνωσή της χθες βράδυ, αφού χαιρετίζει τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, κάνει λόγο για ανεπαρκή μέτρα και σημειώνει ότι αυτά που ανακοινώθηκαν «ήταν μια επανάληψη όσων ήδη είχε εξαγγείλει το ΥΠΠΟ και κάποιες νέες εξαγγελίες με πολλές “γκρίζες ζώνες”» και σημειώνει ότι και πάλι είναι περισσότεροι οι εργαζόμενοι που εξαιρούνται από όσους εντάσσονται.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΟΙ
«Δεν θέλουμε α-πολιτιστικό τοπίο, δεν θέλουμε α-πολιτιστικό καλοκαίρι» είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία ανακοίνωσε τις ημερομηνίες επαναλειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων, των θερινών κινηματογράφων καθώς και την έναρξη για πρόβες και κινηματογραφικά γυρίσματα. Τα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα τηρούνται θα έχουν εκδοθεί το αργότερο έως τις 18 Μαΐου, οπότε και ξεκινάει η επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και η επανεκκίνηση για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα λαμβάνοντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας.
Στους αρχαιολογικούς χώρους θα τηρείται το 1,5 μέτρο προστασίας, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα, θα γίνεται σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού, όπου υπάρχει θα δίνεται έμφαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Για τις πρόβες και τα γυρίσματα θα πρέπει να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις και σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός. Επίσης να γίνονται απολυμάνσεις πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας ή του γυρίσματος, ενώ συστήνεται οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι να χρησιμοποιούν τα είδη ατομικής προστασίας. Βέβαια η υπουργός δεν μας είπε αν έχει κάνει ειδική συμφωνία με τον κ. Κικίλια, για παράδειγμα, ώστε οι καλλιτέχνες να εξασφαλίσουν δωρεάν το υγειονομικό υλικό. Αλλιώς θα κληθούν να καταβάλλουν οι ίδιο το κόστος ή οι επιχειρηματίες που θα δουν το κόστος της παραγωγής να αυξάνεται και τα έσοδα να μειώνονται.
ΟΙ θερινοί κινηματογράφοι θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου με όριο πληρότητας το 40%, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις μαζί με όλους τους άλλους κανόνες. Στις 15 Ιουνίου επαναλειτουργούν τα μουσεία, όπου πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 2 μέτρων. Θα επιτρέπεται μόνο η χρήση κλιματιστικών ανοιχτού κυκλώματος και θα ισχύουν οι κανόνες για τον αριθμό των επισκεπτών, τη ροή εισόδου-εξόδου κ.λπ. Τέλος, στις 15 Ιουλίου θα ξεκινήσουν τα θεάματα και τα δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους που θα διαρκέσουν έως το τέλος Αυγούστου.
Για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι θα προσαρμόσει το πρόγραμμά του και θα αξιοποιήσει την τεχνολογία. Ειδικά για τη διεξαγωγή του έδωσε βάρος στις κρατικές σκηνές, ορχήστρες και ΔΗΠΕΘΕ. Μετά τις ανακοινώσεις το Φεστιβάλ εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας ότι το Δ.Σ. και η καλλιτεχνική διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου, θα εξετάσουν τα νέα δεδομένα σε σημερινή συνεδρίαση.
Κουβέντα για τον Ξαρχάκο
«Ο Σταύρος Ξαρχάκος δήλωσε ότι ξανακοιτώντας τους 16 πυλώνες του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας διαπίστωσε ότι υπήρχε παντελής έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής και καμία πρόνοια για τους ανθρώπους της τέχνης. Σας προβλημάτισε η δήλωσή του κατά την πρόσφατη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό; Σχολιάστηκε και πώς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Και σε μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση το κόμμα σας προτίθεται να συμπεριλάβει και τον πολιτισμό ως νέο πυλώνα;», ρώτησε η «Εφ.Συν». τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πέτσα, ο οποίος μας απάντησε:
«Φαίνεται ότι οι πολίτες είχαν διαφορετική άποψη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου όσον αφορά το συνολικό πρόγραμμα της Ν.Δ., επομένως και του πολιτισμού. Γι’ αυτό σήμερα είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα μεγάλο ποσοστό ώστε να είναι αυτοδύναμος. Και το ίδιο θα γίνει και στις επόμενες εκλογές όταν θα φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας και θα ζητήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, πάλι με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».
Η υπουργός Πολιτισμού ρωτήθηκε από την «Αυγή»: «Ο Σταύρος Ξαρχάκος προσάπτει στην κυβέρνηση παντελή έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής και πρωτοφανή απαξία των ανθρώπων του πολιτισμού και ότι αντιμετωπίζει τους καλλιτέχνες ως επαίτες. Πώς το σχολιάζετε;» Και η κ. Μενδώνη απάντησε πως «η κυβέρνηση επιθυμεί οι καλλιτέχνες να είναι καλλιτέχνες και δημιουργοί. Ο χαρακτηρισμός επαίτες είναι προσβλητικός για τον κλάδο».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Την «ολοκληρωτική απουσία συνεκτικού σχεδίου, τόσο για την οικονομική κρίση όσο και για τον χώρο του πολιτισμού ειδικότερα» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρουσίαση των νέων μέτρων από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
«Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης –μέτρα υπό την πίεση ενός πολύμορφου κινήματος διαμαρτυρίας και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ– είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά. Είναι η λογική απόληξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στο οποίο δεν υπήρχε ούτε λέξη για τον πολιτισμό της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση. «Η κ. Μενδώνη οφείλει να καταλάβει πως είναι υπουργός Πολιτισμού και μέσα σε αυτήν την κρίση δεν μπορεί να περιμένει “να αυτορρυθμιστεί η αγορά”, όπως μας ενημέρωσε. Η αυτορρύθμιση της αγοράς οδηγεί, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, στην κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής, στην έκρηξη της ανεργίας, στην επιστροφή στις εποχές της ανασφάλειας και του φόβου».
Το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει οτι οι εξαγγελίες για την επανεκκίνηση του πολιτισμού έγιναν «χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους ανθρώπους του». Επισημαίνει ότι «το κύριο ζήτημα ήταν και είναι η συνέχιση της πολιτιστικής δημιουργίας, με τους ανθρώπους του χώρου ενεργούς και όχι επιδοματούχους. Και βέβαια όχι “καταρτιζόμενους” όπως εξαγγέλθηκε (και ελπίζουμε χωρίς το περιβόητο σύστημα των vouchers)». Και καταλήγει: «Οι δικές μας προτάσεις για ένα Ειδικό Πρόγραμμα που στηρίζει τον Πολιτισμό, με Πρωτόκολλα Υγείας και Ασφάλειας, Ταμείο Αρωγής και Σχέδιο για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις είναι αυτές που δίνουν λύσεις στα προβλήματα».
«Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι»
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα οι άνθρωποι του πολιτισμού; Συνέντευξη Τύπου την ίδια ώρα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στη λεωφόρο Συγγρού. Αντιπερισπασμός. Οπως και να 'χει, η κ. υπουργός άργησε πολύ. Κι αυτό αποτελεί σοβαρή ένδειξη για το πόσο υπολογίζει και πόσο τους σέβεται πολύ καιρό τώρα τους ανθρώπους του πολιτισμού. Το έδειξαν και οι γκριμάτσες δυσφορίας όταν άκουσε ερώτηση για τον Σταύρο Ξαρχάκο.
Συγκέντρωση λοιπόν στο Σύνταγμα, όχι καμιά τεράστια βέβαια αν τη συγκρίνουμε με το κίνημα «Support Art Workers», αλλά σίγουρα όχι και μικρή. Και με παλμό. Και με Θάνο Μικρούτσικο στα ηχεία να τραγουδάει «τους έχω βαρεθεί». Και με πολλούς καλλιτέχνες, αρκεί να τους γνώριζες πίσω από τις μάσκες. Τουλάχιστον τη Γιώτα Νέγκα και τη Νατάσσα Μποφίλιου τις καταλάβαινες από τις φωνές όταν τραγουδούσαν το «Τίποτα δεν πάει χαμένο». Εκεί και οι Φοίβος Δεληβοριάς, Κωνσταντίνος Καζάκος, Τάνια Τρύπη, Ακης Σακελλαρίου, Τάκης Παπαματθαίου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βάσια Παναγοπούλου, Διονύσης Τσακνής, Γιώργος Κιμούλης και πολλοί άλλοι.
Σύνθημά τους, μια φράση του Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι». Το κάλεσμα απεύθυναν σωματεία εργαζομένων στον πολιτισμό (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών) με κοινή ανακοίνωσή τους προς όλους τους χώρους των καλλιτεχνών - δημιουργών, τους εικαστικούς, τους λογοτέχνες, τους χορευτές και χορογράφους, τους τεχνικούς, προς όλα τα σωματεία και τους συλλογικούς φορείς της τέχνης και του πολιτισμού.
«Η πανδημία χτύπησε τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλε η κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συμβάλαμε με την τέχνη μας και με όλες μας τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας. Μείναμε σπίτι, αλλά δεν μείναμε σιωπηλοί!» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή τους.
Κουτσούμπας: Διαρκής δοκιμασία
Στο Σύνταγμα βρέθηκε και ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, συνολικά οι εργαζόμενοι στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, οι οποίοι διαχρονικά δοκιμάζονται από την ανεργία, την περιστασιακή απασχόληση, βρίσκονται σήμερα, λόγω της πανδημίας, σε δεινή θέση. Μουσικές και θεατρικές σκηνές, συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, φεστιβάλ και τόσα άλλα, ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αφήνοντας όλους αυτούς τους ανθρώπους στο αέρα, χωρίς καν το επίδομα των 800 ευρώ για τη μεγάλη πλειοψηφία τους» είπε με δήλωσή του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας