Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εστιάζουν στην ψήφο εμπιστοσύνης

Κεντρικό θέμα στο πρακτορείο της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ» αποτελούσαν χθες οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με ρεπορτάζ της ανταποκρίτριάς του στην Αθήνα Σάνια Ρίστοφσκα. Σε άλλο ρεπορτάζ, ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας Νίκολα Ντιμίτροφ ανέφερε δήλωση του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργου Κατρούγκαλου περί δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα εξαιτίας της αλλαγής του ονόματος της Μακεδονίας», ήταν ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ του BBC. «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ν.Δ., είναι επίσης αντίθετη με την ονομασία [Βόρεια Μακεδονία]. Φημολογείται ωστόσο ότι ορισμένοι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ., καθώς και κάποιοι ανεξάρτητοι, ίσως δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

«Σε κίνδυνο θέτει την ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού» η παραίτηση του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου «λόγω της συμφωνίας για την ονομασία της Μακεδονίας», εκτιμούσε η Guardian. Αναφέρθηκε επίσης στην παραίτηση του τέως ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, ο οποίος «ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας, αλλά αποχώρησε επειδή ένιωσε ότι υποστηρίζεται ανεπαρκώς από τον πρωθυπουργό στη διαμάχη με τον Καμμένο».

«Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να επικυρωθεί από τους 145 βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από τις ψήφους του μικρού φιλοευρωπαϊκού κόμματος To Ποτάμι και από ορισμένους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. που διαφωνούν με τη θέση του κ. Καμμένου», εκτιμούσε η Telegraph.

«Ο Καμμένος, το κόμμα του οποίου στηρίζει την κυβέρνηση, είπε την Κυριακή ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Δεν ήταν ωστόσο ακόμα ξεκάθαρο αν οι άλλοι έξι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. θα πράξουν το ίδιο», σχολίαζε το Reuters.

«Σε ένα τελευταίο δείγμα της πολιτικής αστάθειας στην ευρωζώνη, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος απέσυρε το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό την Κυριακή εξαιτίας της διαμάχης για το όνομα της γειτονικής Μακεδονίας», έγραφε το Bloomberg. Το ρεπορτάζ φιλοξενούσε, μεταξύ άλλων, σχόλιο του οικονομολόγου Βολφγκάνγκο Πίκολι, προέδρου της συμβουλευτικής εταιρείας επενδύσεων Teneo Intelligence, ο οποίος έκρινε ότι «οι πρόωρες εκλογές είναι καλές για τους επενδυτές. Η χώρα βρίσκεται εδώ κι εβδομάδες σε προεκλογική εκστρατεία, οπότε, όσο πιο σύντομα διεξαχθούν οι εκλογές τόσο το καλύτερο».

Στην ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή μετά την παραίτηση Καμμένου και στην πολιτική αβεβαιότητα που ανοίγεται αναφερόταν η Le Monde. «Ο Πάνος Καμμένος [...] ποτέ δεν έχει κρύψει την εχθρότητά του για τη συμφωνία με τη Μακεδονία, θεωρώντας ότι αυτό το όνομα πυροδοτεί αξιώσεις για ελληνικό έδαφος», γράφει η γαλλική εφημερίδα, υπενθυμίζοντας παράλληλα την παραίτηση του Κοτζιά «ο οποίος θεώρησε ότι δεν είχε επαρκή υποστήριξη από τον Τσίπρα στις κακές σχέσεις του με τον Καμμένο».

«Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας ανακοινώνει την παραίτησή του πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ», έγραφε η Liberation. «Οι βουλευτές στη Μακεδονία συμφώνησαν την Παρασκευή, με την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, να μετονομάσουν τη χώρα τους σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Τώρα εναπόκειται στους Ελληνες βουλευτές να αποφασίσουν για το νέο αυτό όνομα, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών», συνέχιζε.

«Αυτό που δεν κατάφεραν 4 χρόνια επίπονων περικοπών και μεταρρυθμίσεων από μια κυβέρνηση που ανήλθε στην εξουσία με ξεκάθαρο μήνυμα κατά της λιτότητας, το πέτυχε μια συμφωνία που έλυνε μία διένεξη 27 ετών με την ΠΓΔΜ, που από την Παρασκευή ονομάζεται επίσημα Βόρεια Μακεδονία», έγραφε η δημοσιογράφος της ισπανικής El Pais Μαρία Αντόνια Σάντσεθ-Βαγέχο. «Η κατάρρευση του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. θεωρούνταν σχεδόν δεδομένη από πέρυσι, όταν προχώρησε η ιστορική συμφωνία, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τους εθνικιστικούς κύκλους και των δύο χωρών», σημείωνε το ρεπορτάζ.

«Δεν είναι σαφές τι σημαίνει η παραίτησή του για την ελληνική κυβέρνηση», έγραφε στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, τονίζοντας: «Πόσα μέλη του κόμματος των ΑΝ.ΕΛΛ. θα ακολουθήσουν τον αρχηγό τους δεν είναι ακόμη σαφές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, δεν βλέπει να κινδυνεύει η κυβέρνησή του». «Eνώ η διαχρονική διαμάχη για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας θα μπορούσε σύντομα να επιλυθεί, καθώς το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ άνοιξε τον δρόμο για μια διευθέτηση την Παρασκευή, η ελληνική κυβέρνηση είναι διασπασμένη. Δεν είναι σαφές τι σημαίνει αυτό για τον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό», σχολίαζε η FAZ. Για «κυβερνητική κρίση στην Αθήνα» έκανε λόγο η Handelsblatt.

«Η κίνηση Καμμένου οδηγούσε τη χώρα σε νέα πολιτική αβεβαιότητα, εντείνοντας τη φημολογία για πρόωρες εκλογές, παρ' όλο που ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνησή του θα ολοκληρώσει τη θητεία της τον Οκτώβρη», εκτιμούσαν οι New York Times. H αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο εκτενές ρεπορτάζ της στην παλαιότερη δήλωση Καμμένου περί «παράδοσης» σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον της με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών. Αναφέρεται επίσης στη δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, καθώς και στην πρόσφατη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα κατά την οποία «εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της που ηγήθηκε των προσπαθειών για επίλυση της διένεξης ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια».

«Η παραίτηση του Πάνου Καμμένου και η ανακοίνωσή του για έξοδο από την κυβέρνηση δεν σημαίνει πτώση της, αφού άλλα κυβερνητικά μέλη των ΑΝ.ΕΛΛ. θα παραμείνουν σε αυτή. Η παραίτηση δεν σημαίνει απαραίτητα και διενέργεια πρόωρων εκλογών», ανέφερε σε ανταπόκριση από την Αθήνα το ρωσικό πρακτορείο Novosti. Οσο για την ηλεκτρονική Gazetta, αναφέρει τη δήλωση Τσίπρα μετά την ανακοίνωση ότι θα θέσει θέμα εμπιστοσύνης της κυβέρνησης: «Είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και θα ολοκληρώσει την τετραετία το φθινόπωρο του 2019».

  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εστιάζουν στην ψήφο εμπιστοσύνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας